Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.08.2006. ЧЕРНІВЦІІ. Газета “Доба”: стали відомі подробиці нападу на Банченський монастир

“Невідомий з вогнепальною зброєю та ножем погрожував розправою служителям Банченського Свято-Вознесенського чоловічого монастиря, що на Герцаївщині. З огляду на неординарність ситуації та значний суспільний резонанс (на утриманні послушниць у цій святій обителі перебувають 140 дітей-сиріт), розслідують інцидент представники Чернівецької ОДА, обласної міліції, прокуратури та СБУ. «Необдумані дії вчинив батько, якому хтось сказав, нібито його доньку силоміць забрали до монастиря, – пояснив мотиви вчинку заступник голови Чернівецької ОДА Борис Баглей, який для з’ясування всіх обставин справи виїздив на місце пригоди.
– Я вже переказав всю наявну у мене інформацію слідчим СБУ, тепер цю справу розслідуватиме прокуратура».
Подробиці самого нападу повідомив настоятель монастиря отець Михайло Жар. «У середу, 2 серпня, близько 17.00 на територію монастиря, де, до слова, ніколи не зачиняються двері, увірвався незнайомець з рушницею, патронами та ножем, – розповів отець Михайло. – Тут він нібито шукав свою доньку. Почав кричати на всіх «я вас всєх убью, мнє патронов на всєх хватіт», схопив монаха Дмитра, приставив йому до спини рушницю. Намагався зігнати всіх до однієї будівлі, щоб вчинити розправу. Погрожував, що під час вечірньої підірве всіх динамітом. Служителів та послушників монастиря, які займалися своїми справами і не очікували нападу, врятував собака, який накинувся на злочинця. Відтак їм вдалося ще до приїзду правоохоронців з Герцаївського райвідділу МВС обеззброїти та скрутити нападника.
З огляду на батьківські почуття зловмисника районна міліція його відпустила. Лише після телефонного дзвінка керівництву УМВС у Чернівецькій області нападника повторно затримали. Як повідомив кореспонденту «Доби» начальник кримінальної міліції УМВС України в Чернівецькій області Павло Балацький, «розшукуючи свою доньку, місцевий мешканець пройшов на територію монастиря, де, погрожуючи вогнепальною зброєю, вимагав повернути йому дитину. Перебуваючи у стресовому стані – переживаючи за доньку, яка висловила намір піти до монастиря, чоловік таким чином хотів повернути її додому. Він спрямував у бік монахів, як з’ясувало слідство, незаряджену мисливську рушницю. Ця зброя зареєстрована за ним… »
Наразі батька затримано, він перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Співробітники міліції, які приїхали на місце пригоди, вилучили у нападника зброю. Донька, яку чоловік розшукував у монастирі, перебуває вдома. Як з’ясувало слідство, намір піти у монастир дівчина висловлювала під впливом друзів, які мають стосунок до монастиря”.
Юрій Чорней, «ДОБА», 10.08.2006