Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Вітання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира

210-річчя Волинської духовної семінарії

08.06.2006. ЛУЦК. Відбулися урочистості з нагоди святкування 210-ліття Волинської духовної семінарії
Розпочалися святкові заходи всеношною, яка була відслужена 5 червня у Свято-Покровській церкві м. Луцька. Зранку, 6 червня, Божественну Літургію, яка служилася у спеціально облаштованому наметі в садку біля приміщення ВДС, очолив Голова Учбового Комітету при Священному Синоді Української Православної Церкви Високопреосвященніший Агафангел, митрополит Одеський та Ізмаїльський, йому співслужили митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, архієпископ Сумський і Охтирський Марк, архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій, архієпископ Тернопільський і Кременецький Сергій, архієпископ Івано-Франківський і Коломийський Миколай, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон, архієпископ Хустський і Виноградівський Іоанн, єпископ Кам’янець-Подільський і Городокський Феодор, єпископ Почаївський Володимир та велика кількість представників духовних учбових закладів Української, Руської та Білоруської Православних Церков. Під час проповіді, вітаючи митрополита Луцького і Волинського Ніфонта, ректора ВДС професора прот. П. Влодека та учнів і випускників, владика Агафангел відзначив велику роль Волинської Духовної Семінарії в справі підготовки молодого покоління священнослужителів Української Православної Церкви. Особливо він відмітив дивовижну долю цього учбового закладу, який багато разів майже припиняв своє існування, проте знову і знову, дивним Промислом Божим відновлювався, і ще з більшою силою виконував свою місію. Після богослужіння у драмтеатрі ім.Т.Г. Шевченка відбулася урочиста академія. Було зачитано вітального листа від Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, який нагородив Волинську Духовну Семінарію орденом УПЦ прп. Нестора Літописця ІІ-го ступеня. Семінарію також привітали ректори Київської, Московської і Мінської Духовних Академій та Православного Свято-Тихоновського Гуманітарного Університету. Зі словом виступили: митрополит Агафангел, митрополит Ніфонт, архієпископ Варфоломій – перший ректор семінарії (1990-1992 рр.) та представники всіх духовних учбових закладів Української Православної Церкви. На закінчення академії гості переглянули документальний фільм про історію та сучасність Волинської Духовної Семінарії та прослухали духовні пісне співи у виконанні хорів Волинської Духовної Семінарії, випускників ВДС та вихованців недільної школи.
Прес-служба Волинської єпархії

Вітання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира
Ваше Високопреосвященство!Ваше Високопреподобіє, всечестний отець Ректор! Шановні викладачі та вихованці Волинської Духовної Семінарії!
Сердечно вітаю вас з 210-ю річницею заснування Волинської Духовної Семінарії!
Заснована у 1796 році Духовна школа гідно пройшла шлях свого існування. Вона звершувала свою місію в досить важких умовах під час Першої світової війни, відчула тиск з боку безбожної влади в радянські часи, але завжди міцна віра та відданість своєму покликанню викладачів та вихованців допомагали вистояти у важких випробуваннях.
Сьогодні семінарія живе повноцінним духовним життям. Завдяки старанням керуючого архієрея, митрополита Луцького і Волинського Ніфонта, ректора професора протоієрея Петра Влодека та викладацького складу Волинська духовна семінарія достойно виконує свою місію, готуючи майбутніх служителів Церкви Христової. Ім’я випускника ВДС з честю несуть тисячі священно- та церковнослужителів, ревно віддаючи себе для служіння Богу, Україні та її народу. Вона відома не лише в Україні.
В цей день хочу звернутись до студентів духовної школи. Переступивши поріг семінарії, ви вибрали найкраще з того, що пропонувало вам життя. Ви вирішили присвятити себе служінню Христовій Церкві, служінню, яке вимагає від людини в першу чергу міцної віри, терпіння, відчуття відповідальності за свої вчинки. Готуючись до пастирського служіння, постійно удосконалюйте себе в досягненні заповіданих нашим Господом вірі, надії та любові, які надихали апостолів, святителів та подвижників на великі духовні подвиги.
“Слухайтесь ваших наставників та коріться їм, — вони бо пильнують душ ваших…”, повчає святий апостол Павло (Євр. 13,17). Будьте шанобливі та вдячні тим, кому доручено ваше духовне виховання та освіта. Ви – майбутнє нашої Церкви.
Закликаю всіх піднести подячні молитви Богу, прикласти кожному своїх зусиль для того, щоби сьогоднішнє свято – 210 річниця Волинської духовної семінарії — було величним та славним!
“Молимось завжди за вас, щоб наш Бог учинив вас гідними покликання,.. щоб прославилося Ім’я Господа нашого Іісуса в вас, а ви в Ньому, за благодаттю Бога нашого й Господа Іісуса Христа.” (2Сол. 1, 1-12).