Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.07.2006. КИЇВ. Вшановано пам΄ять останнього отамана війська Запорозького

У приміщенні Українського фонду культури було презентовано Програму “Церковного вшанування пам΄яті П.І. Калнишевського (1691-1803) з нагоди 315-річчя від дня його народження”.
Велич духовного подвигу останнього кошового отамана Запорозької Січі залишається дороговказом для сучасників у жертовному служінні власному народу та формуванні державності України. Трагічна і велична водночас постать останнього отамана Запорозької Січі привертає до себе увагу нових поколінь нашого народу, в першу чергу, як зразок християнських чеснот. Отримавши ґрунтовне релігійне виховання у сім΄ї, Петро Калнишевський був фундатором кількох храмів та щедрим церковним жертводавцем. Нагороджений за заслуги у війні з Туреччиною орденом Св. Андрія Первозванного, він був після знищення Січі ув΄язнений у Соловецькому монастирі, де прожив кілька десятиліть у жорстоких умовах і помер у віці 112 років прийнявши перед смертю чернецтво.
Програму започатковано у 2003 році до 200-річчя від дня кончини Петра Калнишевського. Слід зауважити, що головою організаційного комітету ювілейних заходів був тодішній прем΄єр-міністр України Віктор Федорович Янукович, а до складу урядового комітету поряд з іншими високими достойниками входив і народний депутат України Віктор Ющенко. Тож велич духу Петра Калнишевського і в наш час залишається об΄єднуючим чинником суспільного життя нашої держави.