Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.07.2006. КИЇВ. Ювілей хіротонії Блаженніший Митрополит Володимир відсвяткував з дітьми-сиротами

В національному палаці “Україна” відбулись урочистості з нагоди 40-річчя архієрейської хіротонії Предстоятеля Української Православної Церкви.
День Тихвинської ікони Божої Матері, образу, який є символом заступництва Цариці Небесної за Руську землю, став подвійним святом. 9 липня 2006 року православна Україна урочисто відсвяткувала 40-літній ювілей архієрейської хіротонії Блаженнішого Володимира. В Національному палаці “Україна” відбулася урочиста Академія з цієї нагоди. На офіційній частині із переднім словом виступив постійний член Священного Синоду, Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел. Він оповів про значний внесок Блаженнішого Володимира в історію не тільки православної Церкви, а й всього нашого народу. Митрополит Агафангел висвітлив основні аспекти “цього великого і славного служіння”. Він нагадав, що при возведенні в сан архієпископа тодішній Митрополит Коломенський і Крутицький Пимен (пізніше Патріарх Московський і всія Русі) говорив про особливу благодатну силу і допомогу Божу тим, хто посвячує себе Господу. Доповідач наголосив на різногранності Божих дарів непересічній особистості Блаженнішого Володимира, зокрема — небуденний проповідницький талант. Слово проповіді Блаженнішого звучало від сільських храмів до трибуни ООН та інших міжнародних організацій. Сугубим подвигом Блаженнішого стало очолення в 1992 році Київської кафедри у той час, коли кон’юнктурна політика спровокувала церковний розкол. Зараз ми молимось, — відзначив Митрополит Агафангел, — щоб Україну вели в майбутнє люди, які б об’єднували її, а не розділяли.
Особлива роль в об’єднанні народу належить канонічній православній Церкві, очолюваній досвідченим Предстоятелем. У доповіді митрополита Агафангела було підкреслено досягнення УПЦ в духовному і в соціальному служінні. Із початку ХХІ століття зреалізовано більше 80 соціальних проектів, на суму більше двох з половиною мільйонів гривень. Одним з наймасштабніших став проект у час цьогорічного Великого посту — “Свіча милосердя”. Це пряме виконання заповіді Божої: “Будьте милосердні…”. Любов “до ближніх і дальніх”, за словами митр.Агафангела, — це характерна риса служіння Митрополита Володимира, яка відповідно налаштовує, спрямовує і всю церковну діяльність. Від імені Священного Синоду, єпископату, чернецтва, кліру, Духовних шкіл і всієї повноти Церкви Митрополит Агафангел щиро привітав Блаженнішого Володимира.
Далі була зачитана вітальна телеграма від Президента України та виступив Київський міський голова Леонід Черновецький. Мер Києва нагадав біблійну цитату “На початку було Слово”, підкреслив важливість спирання політиків і суспільних діячів на Божі заповіді, і підсумував про ювіляра: “Я впевнений, що людина ця близька Богові”. Мер побажав Блаженнішому міцного здоров’я та нових звершень на пастирський ниві, а також повідомив, що мерія ухвалила рішення про вивчення у 1-3 класах столичних шкіл (за згодою батьків) християнської етики. Ректор Микола Забуга вручив Блаженнішому диплом доктора богослов’я. Далі відбулося нагородження почесними грамотами людей, які відзначилися у служінні справі милосердя. Грамоти було вручено ігуменії Серафимі (при Свято-Архангело-Михайлівському монастирі в Одесі функціонує дім престарілих), Галині Маковій (очолює такий же заклад в м.Обухові), протоієрею Михаїлу (Чернівецька область), який усиновив 143 дитини і доглядає цей дитбудинок сімейного типу за допомогою монахів та монахинь двох місцевих монастирів; Марії Селегень із Сумщини, також за турботу про знедолених членів нашого суспільства.
Завершуючи офіційну частину, сам ювіляр, Блаженніший Митрополит Володимир, сказав про два приводи, які зібрали сьогодні людей у Палаці “Україна” . Перший привід, зазначив Архіпастир, — це наші діти, адже 2006 рік оголошений в Україні Роком захисту дитинства і материнства. Блаженніший підкреслив величезну роль сім’ї, школи, Церкви у формуванні молодого покоління, яке буде завтрашнім днем Вітчизни. Наше завдання вести дитину до того моменту, “коли запанує в серці дитини доброта”, відзначив ювіляр. І додав: ми стоїмо на чітких позиціях традиційної християнської України, на позиціях виховання в дусі Божих заповідей та істин святого Євангелія. Церква не тільки несе проповідь, а й займається турботою про знедолених, дорослих і дітей. Ця діяльність поширена від центру до віддалених приходів. Бог посилає добрих людей, які жертвують значні кошти на благодійні справи. Довгі роки Церква не мала права не благодійність, тепер цю облогу знято, УПЦ набирає нову силу для доброчинної діяльності. Церква бере найактивнішу участь у підготовці майбутнього держави і Церкви – вихованні юних. В цьому залі, повідомив Блаженніший, знаходиться десь 1000 дітей, які запрошені на цей святковий концерт з різних куточків України, а також будуть нагороджені подарунками. Другий привід, відзначив Блаженніший, — це святковий ювілей Предстоятеля. Владика нагадав про святий день П’ятидесятниці, від якого почалася і не переривається апостольська спадкоємність у нашій святій Церкві. З того часу тисячі церковних ієрархів, священиків, мирян самовіддано служать справі спасіння роду людського, несуть благодать Святого Духа народам, примножують добро на землі. І ця спадкоємність не припиниться до Другого Пришестя Христового. “З нами Господь, Його допомога і благодать”, — сказав Предстоятель.
Отже, відзначимо, — цей урочистий захід був не зовсім звичайним, так би мовити, “за жанром” – він теж виявився своєрідною благодійною акцією. Він став, серед іншого, і святом для дітей, торжеством милосердя Христового, зреалізованого у соціальній діяльності Церкви, втіленого в пастирському покровительстві Предстоятеля. Щиро вітали Блаженнішого з ювілеєм юні таланти Вадим Яценко, Георгій Русинка, дитячий ансамбль “Чудасія” з Одеської єпархії. Свої мистецькі дарунки піднесли ювілярові та гостям відомі артисти Валентина Степова, Віктор Шпортько (виконав пісню “Сива ластівка” на слова Бориса Олійника, мужнього поета і громадського діяча, який відстоює ідеали Православ’я в Україні), Микола Гнатюк, Тетяна Недельска, Ян Табачник, Надія Шестак, Андрій Тимошенко. Молодіжний хор КДАіС та Архієрейський хор Київської Митрополії посприяли урочистому духовному наповненню концертної програми. Ведучими вечора були народні артисти України Тетяна Цимбал та Василь Ілащук. Учасники говорили багато теплих і вдячних слів, висловлювали щиру радість з нагоди урочистого ювілею та плідної співпраці Церкви і діячів мистецтва.
Урочистий хорал “Многая лета” пролунав заключним акордом цього неповторного ювілейного заходу, який показав величезну любов нашого православного народу до свого Пастиря. Урочиста Академія засвідчила високий авторитет як Блаженнішого Володимира, так і всієї канонічної Церкви у найширших сферах нашого життя, значну суспільну роль УПЦ. Ювілей підтвердив, що справжнім “пастирем добрим”, заслуженим духовним вождем народу Божого стає тільки той, хто, як Блаженніший Митрополит Володимир, жертовно покладає всю душу, без залишку, “за други своя”, слідуючи заповідям Небесного Архієрея, Господа нашого Іісуса Христа.

Олександр Яровой