Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.07.2006. КИЇВ. Відбулось відкриття виставки церковних раритетів з приватної колекції Предстоятеля УПЦ

За благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Володимира у ризниці Свято-Успенського собору Києво-Печерської Лаври відбулось відкриття експозиції з приватного зібрання Блаженнішого Митрополита Володимира під назвою “Під Покровом Пресвятої Богородиці”. Показ цікавої експозиції приурочено до ювілейної дати – 40-річчя від дня пастирського служіння Предстоятеля УПЦ. На честь свого ювілею Його Блаженство пожертвував цінні зібрання своєї ризниці для відновлення роботи Церковно-археологічного музею при Київській духовній академії, котрий існував при духовній школі у дореволюційні часи. Експозиція складається з ікон Пресвятої Богородиці, священицького облачення, богослужбового начиння, церковних старожитностей, пам’ятних відзнак та інших давніх раритетів. У своєму вітальному слові Митрополит Володимир промовив: “Я давно мріяв про відновлення музею при Київській духовній академії, адже це взагалі перший церковний музей в Україні. Він був ліквідований за часів гоніння на Церкву, а цінні історичні експонати пограбовано та розпорошено по світу. Священний Синод своєю постановою відновив музей і це стало для мене доброю нагодою для передачі до його фонду ікон, інших церковних та світських історичних пам’яток і речей, які мені довелося зібрати за багато років. Православ’я в Україні пережило багато як добрих так і сумних часів і відновлення музею надасть молоді можливість на реальних документах і свідченнях минулого отримувати знання про історію Української Православної Церкви”.
На відкритті виставки взяли участь митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Луганський і Старобільський Іоанникій, митрополит Оренбурзький і Бузулукський Валентин, архієпископ Львівський и Галицький Августин, архієпископ Сумский і Охтирський Марк, архієпископ Єкатеринбурзький і Верхотурський Вікентій, архієпископ Івано-Франківський і Коломийський Миколай, єпископ Конотопський і Глухівський Інокентій, ректор Київської духовної академії професор-протоієрей Миколай Забуга та викладачі духовних шкіл. Серед гостей були представники громадських організацій та навчальних закладів.
Підготовку експозиції організувала ігуменя Свято-Анрхангело-Михайлівського жіночого монастиря Серафима. У травні цього року при її сприянні в Успенському соборі була відкрита виставка присвячена 145-й річниці перенесення тіла Т. Г. Шевченка в Україну. Таким чином відвідувачі Лаври матимуть можливість оглянути дві виставки одночасно. Коментуючи сьогоднішню подію, матушка Серафима сказала: “Блаженніший Митрополит Володимир зробив дуже важливий крок для розвитку Православ’я в Україні – подарував своє зібрання музею Київської духовної академії. Дуже приємно, що цю виставку ініціював Національний Києво-Печерський заповідник і надав приміщення для експозицій. Тепер музей заживе повноцінним життям. Це ще один блискучий приклад плідної співпраці державних організацій і Церкви.”