Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.07.2006. КИЇВ. У Верховній Раді зареєстровано законопроект про відновлення права релігійних організацій на постійне землекористування

30 червня у Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про внесення змін до статті 92 Земельного кодексу України» (щодо права релігійних організацій на постійне користування землею), реєстр. №1101, автор – народний депутат Стретович В.М. (фракція «Наша Україна», партія Християнсько-Демократичний Союз). Про це 3 липня повідомили в Інституті релігійної свободи. Як зазначено у пояснювальній записці, законопроектом передбачається відновити право релігійних організацій на постійне користування земельними ділянками із земель державної та комунальної власності, виходячи з їх неприбуткового статусу та особливої суспільно-корисної діяльності, яка спрямована на проведення духовної, соціальної та морально-виховної роботи в українському суспільстві.
Прийняття зазначених законодавчих змін дозволить релігійним організаціям на практиці скористатись пільгами щодо сплати податку на землю, передбачених частиною п’ятою статті 12 Закону України «Про плату за землю», та більш ефективно здійснювати свою діяльність по задоволенню духовно-релігійних потреб віруючих. Раніше право постійного землекористування було закріплено за релігійними організаціями у статті 7 Земельного кодексу України від 1990 року, який втратив чинність з прийняттям нової редакції Кодексу у 2001 році.
РІСУ