Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.06.2006. ЛУЦЬК. Семінарію київського патріархату будують на кістках

Державна комісія по увічненню пам’яті жертв політичних репресій при Кабінеті Міністрів України занепокоєна знахідками на території будівництва корпусу духовної семінарії розкольників поблизу Луцького Свято-Троїцького кафедрального собору. Як сказав регіональний представник цієї комісії Сергій Годлевський, людські кістки, виявлені в котловані, можуть свідчити про масове поховання жертв репресій НКВД, один з відділів якого колись знаходився на нинішній території семінарії.
«Ми не можемо спокійно споглядати на ту систему…через те, що ми бачимо, що кості прямо стирчать з землі… Я вже не буду говорити, що це знаходиться на території храму, ми є християни і, звичайно, ми повинні їм віддати належну шану. Якщо з’ясується, що це кістки в’язнів, то ми повинні зробити місце захоронення жертв тоталітарної системи». Чиї це останки, можуть сказати тільки експерти-криміналісти. Проте, за словами пана Годлевського, нікого, окрім працівників археологічної служби, на будові нема. Всіх інших, цікавих до знахідок, на територію будівництва просто не пускають. Подейкують, що інформацію про знахідки приховують, аби не призупиняти робіт по спорудженню нового корпусу. «Є така тенденція, щоб цей факт замовчати, не дати йому поголосу, – каже Сергій Годлевський. – Я не знаю причин і лейтмотивів і не хочу ставити догадок і версій». У заяві прес-служби невизнанного в православному світі “київського патріархату” з цього приводу йдеться, що ніяких масових поховань на місці побудови нового корпусу семінарії не виявлено. А знайдені останки нібито поховали на кладовищі поблизу Свято-Троїцького собору. Будівництво нового корпусу з дозволу відповідних служб триває.
Як стало відомо з неофіційних джерел, ніякого дозволу насправді нема. Не було і поховання людських останків на території собору. Землю з котлована разом з кістками вивозять і висипають у районі вул. Шевченка, що в обласному центрі. Стараннями вірних канонічної Української Православної Церкви людські останки передані на експертизу в обласне управління Міністерства внутрішніх справ. Нагадаємо, що в 1992-у році прибічники так званого київського патріархату по-розбійницьки захопили Свято-Троїцький собор і всі будинки єпархіального управління та Волинської Духовної Семінарії. І хоча згідно рішення Судової колегії в цивільних справах Хмельницького обласного суду від 10 лютого 1994 року всі ці будинки повинні були повернути законним власникам – Волинській єпархії УПЦ, нічого подібного не сталося. Розкольники не тільки до цих пір незаконно користуються нашим майном, але й по-варварськи руйнують його. Один з корпусів семінарії згорів у минулому році (за неофіційними даними, від недопалка цигарки, кинутої одним із семінаристів), другий зносять, аби на людських кістках спорудити новий.
“Дзвони Волині”.