Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.06.2006 — 21.06.2006

РАСКОЛЫ. ЕРЕСИ. СЕКТЫ.

15.06.2006. ЧЕРНІВЦІ. Митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій не благословив вірних єпархії йти до святині, захопленої розкольниками
У Свято-Параскевинський храм міста Чернівців, захоплений розкольниками ще на початку 90-х років, було привезено з Києва частку мощей святої великомучениці Варвари. Митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій не благословив православних Чернівецько-Буковинської єпархії йти до святині, захопленої церковними злочинцями. «Ми шануємо святу Варвару, але не потрібно йти до розкольників, щоб не підтримувати цим самим справу розколу, — сказав владика. — Частка мощей цієї великомучениці є і в Свято-Духівському кафедральному соборі міста. Тому, якщо хтось бажає вшанувати святу Варвару, приходьте у Свято-Духівський собор».
Прес-служба Чернівецької єпархії

16.06.2006. ХАРКІВ. Харків’яни підтримали рішення міської влади про призупинення будівництва буддійського капища в центрі міста
Тотальне поширення різноманітних сект, жертвами яких вже стали багато наших співвітчизників, викликає занепокоєння всіх верств населення України. Відступ від свого духовного та культурного коріння, забуття святої православної віри наших предків неминуче призведе до духовної руїни нашого народу, який вистояв у тяжкі часи завдячуючи саме Православ’ю. Тож не дивно, що православні Харкова виступили проти будівництва язичницького капища в центрі православного міста. Тим більше, що адепти таких новоявлених для нашого суспільства тоталітарних субрелігійних культів поводять себе все більш агресивно. Свідченням цього є брутальні випадки нападу адептів культів на тих людей, які намагаються протистояти діяльності новоявлених “проповідників”. Так, минулого місяця буддист звершив напад на відомого дослідника сектантства професора Олександра Дворкіна. Інший жахливий випадок стався в селі Берегова Кемеровської області, коли захоплений читанням кришнаїтських та буддійських книг Микола Родіков зарубав двох рідних дочок та поранив жінку. При цьому вбивця постійно повторював слова: “У мені живе Кришна!” Нещодавно правоохоронні органи Новосибірська зафіксували факт погроз в адресу православного священика Андрія Ромашко, з яким пообіцяли розправитись місцеві кришнаїти та буддисти ще більш витончено, ніж з ієромонахом Григорієм (Яковлєвим), якому в Туві буддисти відрізали голову. І це при тому, що офіційно буддизм декларує мир, пацифізм та любов! Отака вона їхня любов — зарубані діти та відрізані голови православних священиків. Тепер ідеологи цієї субрелігійної групи запевняють, що їхніх прихильників у місті, яке налічує мільйон православних, вже стільки, що конче необхідно будувати для них “храм”. Виникає логічне запитання до тих, хто несе відповідальність за релігійну, національну, культурну самоідентичність нашого українського православного народу; до тих, кому наші громадяни довірили владу в державі та майбутнє нації: “Коли припиниться духовна та моральна наруга над віковими цінностями нашого народу, над святинями та могилами наших православних предків, над славетними подвигами козаків, які кров’ю відстоювали православ’я на рідній землі?” На щастя, окремі політики здатні усвідомити неабияку загрозу суспільству з боку неорелігійних течій на теренах України та прийняти патріотичне, громадянсько справедливе рішення. Так, Харківська міськрада 5 скликання, на прохання харків’ян припинила ганебну будівлю буддистів. Голова Фрунзенської райради м. Харкова Тетяна Топчій вважає, що жителі району праві і що в парку „Зустріч” не місце буддійській споруді.
Однак буддисти продовжують наполягати на тому, що в місті дуже багато адептів цього сповідання, тому “храм” необхідно побудувати. Незрозумілим залишається одне — чому лідери цієї субрелігійної групи намагаються “зачепитися” саме в центрі православного міста. Невже не вистачає місця за межами Харкова?

21.06.2006. ОДЕССА. В городе прошли акции протеста против приезда расколоучителя Михаила Денисенко (Филарета)
Общественность Одессы взволновало известие о том, что лидер раскольников анафематствованный Михаил Денисенко (Филарет) собирается посетить город. Православные ответили акциями протеста, как это было год назад, когда расстрига и церковный преступник с позором бежал из города. В пикете против Филарета, который проходил возле единственного в городе культового сооружения раскольников, приняло участие около 500 человек. Здание на ул. Пастера, 5, в котором обосновалась секта «Киевский патриархат», примечательно. Здесь находится знаменитая Одесская инфекционная больница, через морг которой, во время предыдущего визита, милиционеры выводили испуганного Денисенко. Правда, и в машину «скорой помощи», в которой вывезли анафематствованного лжепатриарха, все равно попали несколько яиц, начиненных зеленкой. «Пусть он еще раз узнает, что делать ему в Одессе нечего. В нашем городе не место служителям сатаны, воюющим с Церковью Христовой и вносящим смуту и разделения среди православных!» — заявили одесситы.

21.06.2006. ЛУЦЬК. Семінарію Київського патріархату будують на кістках
Державна комісія по увічненню пам’яті жертв політичних репресій при Кабінеті Міністрів України занепокоєна знахідками на території будівництва корпусу духовної семінарії розкольників поблизу луцького Свято-Троїцького кафедрального собору. Як сказав регіональний представник цієї комісії Сергій Годлевський, людські кістки, виявлені в котловані, можуть свідчити про масове поховання жертв репресій НКВД, один з відділів якого колись знаходився на нинішній території семінарії.
”Ми не можемо спокійно споглядати …, що кістки прямо стирчать з землі… Ми є християни і, звичайно, повинні їм віддати належну шану. Якщо з’ясується, що це кістки в’язнів, то повинні зробити місце захоронення жертв тоталітарної системи”. Чиї це останки, можуть сказати тільки експерти-криміналісти. Проте, за словами пана Годлевського, нікого, окрім працівників археологічної служби, на будові нема. Тих, хто проявляє інтерес до знахідок, на територію будівництва просто не пускають. Подейкують, що інформацію про знахідки приховують, аби не призупиняти робіт по спорудженню нового корпусу. “Є така тенденція, щоб цей факт замовчати, не дати йому розголосу, — каже Сергій Годлевський. — Я не знаю причин і мотивів і не хочу висловлювати здогадки і версії”.
У заяві прес-служби Київського патріархату з цього приводу йдеться, що ніяких масових поховань на місці побудови нового корпусу семінарії не виявлено. А знайдені останки нібито поховали на кладовищі поблизу Свято-Троїцького собору. Будівництво нового корпусу з дозволу відповідних служб триває.
Як стало відомо з неофіційних джерел, ніякого дозволу насправді нема. Не було і поховання людських останків на території собору. Землю з котловану разом з кістками вивозять і висипають у районі вул. Шевченка, що в обласному центрі. Стараннями вірних канонічної Української Православної Церкви людські останки передані на експертизу в обласне управління Міністерства внутрішніх справ. Нагадаємо, що в 1992-у році прибічники так званого Київського патріархату по-розбійницьки захопили Свято-Троїцький собор і всі будинки єпархіального управління та Волинської духовної семінарії. І хоча згідно рішення Судової колегії в цивільних справах Хмельницького обласного суду від 10 лютого 1994 року всі ці будинки повинні були повернути законним власникам — Волинській єпархії УПЦ, нічого подібного не сталося. Розкольники не тільки до цих пір незаконно користуються нашим майном, але й по-варварськи руйнують його. Один з корпусів семінарії згорів у минулому році (за неофіційними даними, від недопалка цигарки, кинутої одним із семінаристів), другий зносять, аби на людських кістках спорудити новий.
“Дзвони Волині”