Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.06.2006. МИКОЛАЇВ. Нові дзвони прикрасили дзвіницю храму Різдва Пресвятої Богородиці

Напередодні дня Святої Трійці, архієпископ Миколаївський і Вознесенський Питирим освятив та благословив встановлення в храмі Різдва Пресвятої Богородиці маленьких дзвонів, відлитих на заводі Анісімова (м. Воронеж).
Однопрестольна кам’яна церква Різдва Пресвятої Богородиці була закладена в 1799 році, а в 1800 році добудована за рахунок пожертвувань російських купців. Будинок висотою 38 метрів має потужні стіни з тесаного каменю та черепашнику; колони в храмі спочатку були позолочені. У 1828 році прибудували ще два приділи. 1870 року на дзвіницю був установлений величезний дзвін вагою 513 пудів 35 фунтів (8 тонн). Він був відлитий у Москві в 1846 році на замовлення Миколаївського купецтва.
У 1936 році бригадири й монтажники заводу імені Андре Марті (нині Чорноморський суднобудівний завод), центральні й заводська пожежні команди зняли дзвона, а дзвіницю розібрали. У самому ж будинку розмістився гарнізонний Будинок Червоної армії й флоту, що знаходився там до 1991 року.
18 грудня 1991 року єпископ Кіровоградський і Миколаївський Василій освятив храм, повернутий у лоно Української Православної Церкви. Так відбулося друге народження собору. На капітально відремонтований будинок у 2000 році були встановлені позолочені хрести (на куполи та на відроджену дзвіницю), а також розписано купол храму. Світле Христове Воскресіння Миколаїв зустрічав під урочисту пісню нових трьох великих дзвонів, відлитих на Ново-Волинському заводі.
Прес-служба Миколаївської єпархії