Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.06.2006. БІЛОСТОК. Українську молодь запрошено для участі в святкових заходах на Святій горі Грабарці

У період з 13 до 19 серпня тисячі молодих православних поляків, словаків, білорусів, українців, росіян, чехів, прибалтів, представників інших народів і країн відправляються щорічно в піше паломництво з міста Бєлостока в головну православну святиню Польщі — Марфо-Маріїнський монастир на Святій горі Грабарці, щоб зустріти тут одне з найбільших православних свят Преображення Господня.
Ця гора — найвідоміше місце православного паломництва в Польщі. Вона розташована в Мельницькій пущі в південно-східній частині землі Бєлостокської недалеко від Семятичів й є древньою святинею Польщі. Паломництво православних на Грабарку триває весь рік, але більшість організованих груп приходить сюди 18-19 серпня. По дорозі до ходу приєднуються віруючі з місцевих православних парафій. Традиція прочан — приносити із собою дерев’яні хрести, які є ознакою прохання про допомогу або подяки за почуту молитву. Тому Грабарку ще називають «Горою хрестів». Уже кілька років у церкві на Грабарці перебуває копія чудотворної ікони Божої Матері, подарована грецькими ченцями.
Загалом в торжествах бере участь кілька десятків тисяч віруючих. У кожному храмі на шляху до Грабарки служаться молебні. День починається літургією, закінчується вечірньою службою. Ночують у будинках місцевих жителів. На Преображення Грабарку відвідує до 50 тисяч православних віруючих. Служать чотири літургії: о другій годині ночі, о четвертій, о сьомій та о десятій годині ранку. Причащають із дванадцяти чаш. Священики всю ніч сповідають бажаючих. Звичайно, участь у такій хресній ході незабутня.
Біля стін монастиря проходить конференція, читаються доповіді, працюють тематичні секції. У богослужінні бере участь, а також спілкується з молодими прочанами, глава Польської Православної Церкви митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава.
Традиція паломництва на Грабарку, що нараховує вже два століття, відродилася після декількох десятиліть забуття, в 1980 році. Молитва, сповідь, причастя, установка й освячення хреста на згадку про кожну зустріч, бесіди зі священиками, спів духовних пісень, багаття — все це заповнює програму триденної зустрічі. Паломництво завершується троєкратним колінопреклонним ходінням навколо Преображенської церкви на Святій горі.
Організатором паломництва є Братство православної молоді. Ідея створення загальнопольської організації, що прилучає молодь до церковного життя, зародилася в 1980 році, під час першої зустрічі молоді на Святій горі Грабарці. Тепер у паломництві беруть участь православні не тільки з Польщі, але й з багатьох інших країн.
Запрошуємо вас, наші молоді православні одновірці, взяти участь у цьому святому паломництві! Ви можете приєднається до нас у кожній із днів паломництва, або бути з нами всі дні, у період з 13 до 19 серпня 2006 року!
Довідки за телефоном: tel./fax: +48 85 7426528
або е-mail: MSZ_BMP@yahoogroups.com, ania@cerkiew.pl, bractwo_zc@poczta.onet.pl, kondratiukm@wp.pl
Контакт:
Bractwo Mlodziezy Prawoslawnej w Polsce
ul. Sw. Mikolaja 3
15-420 Bialystok
POLSKA

http://www.bmp.prv.pl/