Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.06.2006. МИКОЛАЇВ. В кафедральному соборі єпархії відбулась перша лутургія

У свято Вознесіння Господнього жителі міста Вознесенськ відзначали відразу дві знаменні події — день міста й офіційне відкриття кафедрального собору на честь Вознесіння Господнього. Новий будинок не зміг умістити всіх бажаючих помолитися, адже на святкову Божественну літургію на чолі з архієпископом Миколаївським і Вознесенським Питиримом зібралася майже вся міська громада й місцева влада.
Трагічною є історія Вознесенського храму. У станиці Соколи (нинішній Вознесенськ) з 1755 року діяла каплиця, але Літургія в ній не відбувалася. 1792 року архієрей Амвросій дозволив служити Обідню, перетворивши каплицю на церкву. Через 50 років, у 1846 році за рахунок казенних коштів побудували трипрестольну церкву. Головний престол на честь Вознесіння Господнього, правий — святого Миколая Чудотворця, лівий — святого Олександра Невського.
У роки войовничого атеїзму храм повністю зруйнували, оскільки він знаходився на видному місці міста й «відволікав» радянських людей від «будівництва світлого майбутнього». Але канули в лету імена й справи «будівельників комунізму» і почалося поступове відродження православних святинь нашої багатостраждальної землі. У жовтні 1998 року в урочистій обстановці на чолі з архієпископом Питиримом відбулася закладка першого каменю у фундамент нового Вознесенського кафедрального собору неподалік від місця, де стояв старий храм. Будували, звичайно, всі разом, але величезна заслуга у будівництві церкви належить Вознесенському шкіркомбінату «Возко» на чолі з Сергієм Кернером. Одному Богові відомо, скільки днів і ночей провів у молитві настоятель собору протоієрей Володимир Семенюк, щоб у центрі міста, сіяючи золотими куполами й хрестами, стояв наш православний храм на честь Вознесіння Господнього.
Урочисто пронесли мешканці міста й гості свята корогви та ікони хресним ходом по всьому місту, молячись Господу за порятунок не тільки жителів славного Вознесенська, але й за весь наш народ, щоб Господь дарував мир і спасіння нашим душам.
Прес-служба Миколаївської єпархії