Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.06.2006. ЛЬВІВ. До канонічного визнання ієрархи УАПЦ намагаються йти кожний своїм шляхом

На Львівщині 4-7 червня перебували представники Константинопольського Патріархату — архієпископ Скопелоський Всеволод (Майданський), який є ієрархом Української Православної Церкви у США, що перебуває під юрисдикцією Константинопольського Патріархату, а також єпископ Іларіон (Рудник), якому Константинопольська Патріархія доручила здійснювати пастирське служіння серед емігрантів українців, які мешкають у Португалії та Іспанії.
Як стало відомо, 4 червня 2006 року у Свято-Успенській церкві, яка зараз належить УАПЦ, вони молилися на Божественній літургії, яку очолив «архієпископ» УАПЦ Макарій Малетич, на якій планувалося проголосити про відкриття подвір’я Константинопольського патріархату у Львові. Ієрархів супроводжував ігумен Филип, котрий мав стати намісником подвір’я.
Шостого червня 2006 року ієрархи Константинопольського Патріархату мали намір відслужити Божественну літургію у Свято-Успенському храмі. Для цього спеціально з Івано-Франківська був викликаний іподиякон, який супроводжує владику Всеволода і перебував у рідних. Але, за невияснених обставин ні владика Всеволод, ні владика Іларіон, ні отець Фипип біля Успенської церкви не з’явилися. Натомість Божественну літургію за участю духовенства УАПЦ очолив владика Макарій Малетич, який у проповіді зазначив, що “хоча й не сталося запланованого, проте ми молимося і сподіваємося, що воно станеться”.
Незважаючи на чисельні заяви представників Константинопольського Патріархату про визнання в Україні лише одної канонічної Української Православної Церкви, ієрархи Константинопольського Патріархату були присутні на богослужінні УАПЦ в неділю, не вважаючи за необхідне повідомити про свій приїзд до Львова Правлячого архієрея Львівської єпархії УПЦ. На прохання владики Августина про зустріч у зручний для владики Всеволода час, було призначено 6 червня о 13-30, проте о 13 годині до Львівського єпархіального управління подзвонив отець Фипип і повідомив, що зустріч не відбудеться, бо „владику Всевалода викликали у Київ». Наразі невідомо, хто і з якої причини міг викликати гостя, але судячи з подій, його прибуття у Львів та намір відкрити подвір’я були здивовані представники усіх існуючих у місті конфесій і навіть влада, окрім автокефального владики Макарія. Власне, чи не він є головним носієм ідеї утворення у Львові згаданого подвір’я. З чого б це? Хіба в автокефалії скінчилася “благодать”…