Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.06.2006. ЛЬВІВ. Продовжуються спроби захоплення православних храмів

У селищі Шандровець Турківського району відбулася спроба захопити Свято-Михайлівський храм. За словами настоятеля, після Божественної літургії під час звершення Таїнства Вінчання, на церковному подвір’ї зчинився галас від автомобілів, якими приїхали мешканці сусідніх сіл для захоплення православного храму. Вчинили це уніатські священнослужителі села Боберки на чолі з Іваном Демком. Під церквою розпочалася бійка. На щастя, православних віруючих було багато і вони змогли захистити свою церкву.
Свято-Михайлівський храм у цьому селищі вже декілька років є каменем спотикання для представників УГКЦ, а напади на парафіян Української Православної Церкви особливо загострилися після смерті колишнього настоятеля храму протоієрея Іоана Соболевського. І хоча православних мешканців у селі більшість, проте за підтримки місцевої влади на них щоразу чиниться тиск.
Так, наприклад, цими днями у селі було розповсюджене таке оголошення: «У неділю, 21 травня з 8.00 години ранку буде проводитися голосування про визначення, до якої конфесії хочуть належати жителі селища Шандровець, а саме: до Київського Патріархату чи Української Православної Церкви. Голосування буде проводитися на дому. Виконком Шандровецької селищної ради».
Оскільки заплановане голосування не дало результатів, декан Української Греко-Католицької Церкви міста Турки отець Тарасій сказав своїм парафіянам, що 4 червня вони мають поїхати до селища Шандровець «виганяти москалів із церкви». Православні шандрівчани дізналися про подібні заклики уніатів із сусідніх сіл Верхня Яблінка та Боберка.
Тому заздалегідь, 1 червня, вони звернулися до голови Турківської районної державної адміністрації, а також у місцеві правоохоронні органи з проханням про захист. І хоча голова Турківської райдержадміністрації пан Стець запевнив, що забезпечить спокій у селі, проте наряд міліції на чолі з дільничним оперуповноваженим майором Михайлом Ільницьким у день спроби захоплення прибув після того, як бійка вже відбулася. Очевидно, міліція приїхала пізно цілком свідомо.
Настоятель Свято-Михайлівського храму селища Шандровець Турківського району протоієрей Ілля Уруський та православні шандрівчани просять молитовної і моральної підтримки у випробуваннях, які їх спіткали.
Оксана Жаборинська, Львів