Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.06.2006. КИЇВ. Відбулись збори духовенства Української Православної Церкви, яке опікується засудженими до позбавлення волі

Форум відбувся за благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. Організаторами зборів виступили Синодальний відділ Української Православної Церкви по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України та Відділ благодійності і соціального служіння при Священному Синоді УПЦ.
В актовому залі Києво-Печерської Лаври зібрались представники єпархіальних відділів місіонерського та соціального служіння Церкви зі всієї України. Було обговорено низку питань, присвячених актуальним проблемам нашого суспільства та служіння Церкви, зокрема, організаційним аспектам надання духовно-пастирської, моральної і соціальної допомоги особам, які перебувають в місцях позбавлення волі. З докладом виступили голова Синодального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України архієпископ Львівський і Галицький Августин, голова Відділу благодійності та соціального служіння при Священному Синоді УПЦ протодиякон Сергій Косовський, співробітники пенітенціарних установ України, представники благодійних організацій, тощо. Було підкреслено, що Православна Церква за останні роки зробила значні кроки в місіонерській діяльності, зокрема в тюремному служінні. Будуються тюремні храми, з‘являються православні громади, які опікуються ув‘язненими не тільки духовно, але й матеріально. Представники виправних закладів відмітили, що позитивний вплив проповіді православних пастирів в тюрмах є очевидним, тому співробітництво з Церквою буде з часом тільки углиблюватися та розвиватися. Владика Августин підкреслив, що такі форуми тюремного духовенства є важливими в плані обговорення нагальних проблем нашого суспільства. Велику роль також грає обмін досвідом, напрацювання варіантів взаємодії державних, громадських і релігійних організацій. “Православним місіонерам не можна зупинятись на досягненнях, – зазначив архієпископ, – адже проблем, пов‘язаних з реабілітацією асоціальних громадян нашого суспільства ще багато і потрібно багато часу, терпіння, доброї волі задля їх вирішення”.
Старший психолог центрального апарату Держдепартаменту з питань виконання покарань Богдан Степенко в інтерв‘ю Прес-службі УПЦ зазначив: “Перспективи співробітництва Православної Церкви та пенітенціарних установ дуже великі, адже одним із головних завдань виправних закладів є покаяння людини, яка звершила злочин. Направити злочинця на шлях істини, зробити так, щоби він ніколи не повертався до старого способу життя може тільки Церква з її багатовічним досвідом навернення людей до Христа. При чому з впевненістю можна говорити про комплексний підхід Церкви до проблем, пов‘язаних з ростом злочинності в нашому суспільстві, адже християнські цінності, мораль, богослужіння, соціальне служіння православних у змозі охопити собою цілу низку проблемних сфер. Тому ми дуже оптимістично налаштовані щодо співробітництва зі священнослужителями”.
Також на зборах обговорювалось питання толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих людей. Присутні були ознайомленні з результатами соціологічних досліджень, які свідчать про величезні масштаби цієї проблеми. Було висловлено думку, що священики мають сприяти більш толерантному відношенню суспільства до людей хворих на ВІЛ, а проповідь християнських цінностей, благочестивого образу життя, з якою Православна Церква вже дві тисячі років звертається до людей, оберігає людство від морального хаосу та тотального фізичного знищення.
На закінчення православний бард священик Сергій Кисельов порадував присутніх виконанням авторських пісень.
На завтра планується проведення тренінгу з питань профілактики ВІЛ/СНІДу серед засуджених, на котрому передбачається розглянути психологічні аспекти спілкування з ВІЛ-інфікованими засудженими і пошук форми участі Церкви в подоланні цієї проблеми.

Андрій Коваль.