Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.06.2006 — 05.06.2006

НАРУШЕНИЕ ПРАВ ВЕРУЮЩИХ

07.06.2006. ЛЬВІВ. Продовжуються спроби захоплення православних храмів
У селищі Шандровець Турківського району сталася спроба захопити Свято-Михайлівський храм. За словами настоятеля, під час звершення Таїнства вінчання, що відбувався після Божественної літургії, на церковному подвір’ї зчинився галас. Мешканці сусіднього села на власних автомобілях приїхали для захоплення православного храму. Вчинили це уніати села Боберки на чолі зі священнослужителем Іваном Демком. Під церквою розпочалася бійка. На щастя, православних віруючих було багато, і вони змогли захистити свою церкву.
Свято-Михайлівський храм вже декілька років є каменем спотикання для представників УГКЦ, а напади на парафіян Української Православної Церкви особливо загострилися після смерті колишнього настоятеля храму протоієрея Іоанна Соболевського. І хоча православних мешканців у селі більшість, проте за підтримки місцевої влади на них щоразу чиниться тиск.
Так, наприклад, цими днями у селі було розповсюджене оголошення: «У неділю, 21 травня, з 8.00 години ранку буде проводитися голосування про визначення, до якої конфесії хочуть належати жителі селища Шандровець, а саме: до Київського Патріархату чи Української Православної Церкви. Голосування буде проводитися на дому. Виконком Шандровецької селищної ради».
Оскільки заплановане голосування не дало результатів, декан греко-католицької церкви міста Турки отець Тарасій сказав своїм парафіянам, що 4 червня вони мають поїхати до селища Шандровець «виганяти москалів із церкви». Православні шандрівчани дізналися про заклики уніатів із сусідніх сіл. Тому заздалегідь звернулися до голови Турківської районної державної адміністрації, а також у місцеві правоохоронні органи з проханням про захист. І хоча голова Турківської райдержадміністрації запевнив, що забезпечить спокій у селі, проте наряд міліції на чолі з дільничним оперуповноваженим майором Михайлом Ільницьким у день спроби захоплення прибув після того, як бійка вже відбулася. Очевидно, міліція приїхала пізно цілком свідомо.
Настоятель Свято-Михайлівського храму селища Шандровець Турківського району протоієрей Ілля Уруський та православні шандрівчани просять молитовної підтримки у випробуваннях, які їх спіткали.
Оксана Жаборинська, Львів

14.06.2006. ТЕРНОПОЛЬ. Состоялся крестный ход в поддержку канонического православия на Западной Украине
В праздник Святой Троицы две тысячи верующих из Почаева, Кременца, Шумска и других городов приняли участие в крестном ходе, который проследовал из районного центра Шумска в село Рохманив. Именно здесь раскольниками был захвачен храм, настоятель которого священник Олег Сирко был вынужден покинуть родной дом и поселиться в палатке в Киеве, возле Верховной Рады. Крестный ход и молебен возглавил архиепископ Тернопольский и Кременецкий Сергий, который вместе с монашествующими из Почаевской Лавры, женского Кременецкого монастыря и других обителей молился за мир и братскую любовь на многострадальной украинской земле.

05.06.2006. КИЕВ. Власти столицы совершили попытку снести храм-палатку общины Десятинной церкви
По инициативе чиновников Киевской госадминистрации развернута кампания по ликвидации храма-палатки общины Рождества Богородицы. 4 июня настоятель общины архимандрит Гедеон получил письмо из госадминистрации Киева, которое уведомляло о том, что храм-палатка, в которой молится община уже три месяца, будет демонтирована 5-го июня.
В указанный день место молитвы окружили автобусы и машины спецназа, а также служба по демонтированию сооружений. Община и все те, кому небезразлична судьба древнейшего храма столицы, служили молебны и акафисты с раннего утра. Поддержать отца Гедеона и верных УПЦ пришли настоятель Свято-Ионинского монастыря архимандрит Иона, клирики Киевской епархии, отряд православных казаков и множество верующих. Три часа мирную молитву мирян охраняли спецслужбы, ожидая приказа для применения силы. Когда начался проливной дождь, никого, кроме молящихся, в храме не осталось.