Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.06.2006. ХЕРСОН. Відбулася виставка-конференція, присвячена 220-літтю Свято-Катерининського собору

До уваги присутніх були представлені доповіді протоієрея Віктора Анипка, настоятеля храму святого Феодора Ушакова, наукових керівників краєзнавчого музею — Сергія Дьяченка та Олексія Потолаха, письменника Августа Вірлича. Доповідачі розповідали про закладку собору, будівництво, унікальну архітектуру, його історичне й духовне значення для міста та півдня України, зв’язок з козацтвом та відомими людьми міста й держави.
Після конференції можна було ближче ознайомитися з матеріалами, які представила обласна бібліотека на виставці «Діалог з історією», присвяченій 220-річчю від освячення Катерининського собору.
Про історичне й духовне значення Катерининського собору у житті мешканців міста доповідав Віктор Анипко: «… Нам з вами пощастило жити на благословенній Богом Херсонській землі. На землі, якою ходив у І столітті святий апостол Андрій Первозваний. За церковним переданням, після проповіді в Херсонесі він прийшов до місця, де сьогодні живемо ми, до сучасного Херсону, сіючи насіння Слова Божого в серцях людей, які населяли тоді таврійські степи.
Ми живемо з вами на землі, де проповідували архієпископ Інокентій Херсонський (Борисов), святителі Дмитро Муратов, Платон Городецький, Никанор Бровкович. Про їхнє життя та внесок у просвітництво нашого краю розповідає брошура «Светила Херсонской кафедры».
Імператриця Катерина ІІ, повернувшись у столицю після візиту до Херсона, казала: «То не земля, а рай!». Собор так вразив імператрицю, що вона наказала відіслати туди цінні подарунки: золотий хрест, прикрашений дорогоцінним камінням і перлами, Євангеліє 1698 року великого формату та щедро прикрашені священицькі ризи, одна з яких вишита Катериною власноручно.
12 травня 1789 року до Херсона прибула й сама імператриця. Перед Катерининським собором царську свиту зустрічав архієпископ Амвросій у супроводі херсонського духовенства. Під час перебування в Херсоні імператриця веліла зробити на фронтоні напис, який збереглися до наших днів: «Спасителю роду людського Катерина ІІ присвячує»…
Православний храм — земне небо, острівець Небесного Царства, оазис у сучасному місті. Найпрекрасніше в будь-якому храмі — не його зовнішня краса і пишність, а богослужіння. Це саме те, що дає життя, теплоту і подих холодному каменю, що зігріває зневірену душу благодатним очищаючим вогнем…
Собор святої великомучениці Катерини — це історія нашого міста, а хто не знає минулого, той не має майбутнього. Слава Богові, що Херсон має такий чудовий православний храм. Нехай він буде для всіх бажаючих місцем спілкування с Богом, місцем духовної радості та любові».
Прес-служба Херсонської єпархії