Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.04.2006.ЛУЦЬК. В музеї Волинської ікони експонується Холмська чудотворна ікона Божої Матері

МатеріОбраз старовинної Візантійського мистецтва 11-го століття Холмської чудотворної ікони Божої Матері виставлено в музеї Волинської ікони в Луцьку. За часи історії ікона не одноразово губилася, знаходилася, переховувалася, за неї боролися, навіть коронували. Невідомо як образ потрапив до Холма, але з 13-го століття доля ікони пов’язана з іменем Данила Галицького та Холмщиною. Саме з того часу її почали іменувати „Холмською”, бо вже тоді прославилася своєю цілющою силою, їй приписували особливу благодать і чудотворну силу. За часи монголо-татарського нашестя з ікони знято коштовні ризи і століття пролежавши під руїнами храму, на образі і досі видно сліди меча та стріл. В 20-му столітті її вивозять, а згодом, щоб уникнути конфіскації, розбирають на частини і переховують у різних місцях.
До нашого днів образ вдалося зберегти доньці священика Надії Горлицькій, котра передала ікону до Луцька на реставрацію і тепер образ зберігається у музеї Волинської ікони.
Холмську чудотворну ікону виставляють для поклоніння в дні релігійних свят, а в новому приміщенні започаткували паломництво до ікони. За благословення Церкви щороку 21-го вересня, в день вшанування ікони приходить велика кількість паломників, з усіх куточків України та з-за кордону.
Понад десять років тому потрапивши ікона до реставратора Анатолія Квасюка була в жахливому стані, на ній знаходився шар шпаклівки та зображення Холмської Божої матері, написаної значно пізніше і все нашарування довелося знімати по міліметру, аж поки не дійшли до оригіналу.