Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.04.2006. КИЇВ. Канцелярія УПЦ виступила з заявою щодо привезення Благодатного Вогню

Офіційна заява канцелярії Української Православної Церкви відносно спекуляцій навколо події привезення в Україну Благодатного Вогню

Щороку Великої Суботи в Єрусалимському храмі Воскресіння Господнього Бог являє велике чудо, яке свідчить про реальність події Воскресіння Христового, про правильність дати святкування цієї події православними, та про істинність саме православної віри – на Гроб Господній, де триденно спочивав Тілом Господь наш Іісус Христос сходить Благодатний Вогонь.
Право отримувати цю велику святиню належить виключно Православному Єрусалимському Патріарху, який перебуває у канонічному, євхаристичному та молитовному спілкуванні зі всім Православним світом, зі всіма канонічними Церквами, в тому числі і з Українською.
Цьогорічна подія привезення в Україну Благодатного Вогню світськими особами – делегацією, яка перед своїм паломництвом до Святої Землі не отримувала благословення на дане мироприємство Блаженнішого Митрополита Володимира – Предстоятеля канонічної Української Православної Церкви – єдиної в Україні що має Євхаристичне спілкування зі Вселенським Православ’ям, розцінюється нашою Церквою, як особиста, самочинна ініціатива та справа групи людей, не уповноважених Церковною владою, в межах компетенції якої знаходиться звершення Таїнств, релігійних обрядів та інших священнодійств, до яких безумовно входить і чудо сходження, отримання та роздачі Благодатного Вогню у Велику Суботу.
Благодатний Вогонь в Кувуклії Гробу Господнього отримує Предстоятель Православної Церкви, і в же з його рук Вогонь, можуть отримати всі бажаючі. В Україну Благодатний Вогонь передається в духовне серце нашої країни, в Свято-Успенську Києво-Печерську лавру разом з особистими вітаннями Єрусалимського Патріарха Предстоятелю канонічної Української Православної Церкви та його богохранимій пастві. Звідси, із другого Єрусалима, як називають наш золотоверхий Київ, Благодатний Вогонь із рук Блаженнішого Митрополита Володимира передається у всі куточки України. Зважаючи на вищевикладене, участь Предстоятеля чи представника УПЦ при зустрічі в Софії Київській Благодатного Вогню, привезеного світськими особами, вважається позбавленою змісту. Унеможливлюється вона ще і участю в цьому мироприємстві представників конфесій та релігійних організацій, сумісне священнодійство з якими з точки зору канонічного права і церковної дисципліни – не можливе.

Фото Олександра Данілевського