Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.04.2006 — 09.05.2006

ЛЕТОПИСЬ ЕПАРХИЙ

14.04.2006. ЛУЦЬК. У Волинській духовній семінарії відбулося засідання педагогічної ради
14-го квітня під головуванням митрополита Луцького і Волинського Нифонта та ректора Волинської духовної семінарії протоієрея Петра Влодека відбулося засідання Вченої ради волинського духовного закладу, на якому обговорювалися результати 2005-2006 навчального року, а також питання, пов’язані з проведенням випускних і перевідних іспитів та виробленням стратегії організації навчального процесу на наступний навчальний рік. Окремо розглядалися питання щодо проведення урочистих заходів, які відбудуться 5-6 червня 2006 р. з нагоди святкування 210-ої річниці заснування ВДС та 60-ої річниці її перебування в м. Луцьку.
Дзвони Волині
17.04.2006. БІЛОСТОК. (ПОЛЬЩА). Православна молодь Польщі звершила паломницьку поїздку в Україну
Молодь Польщі разом з духівником братства православної молоді Польщі отцем Марком Вавренюком звершила паломництво до святинь України. Виїзд організувало братство молоді Білостоцько-Гданської єпархії.
Православні паломники відвідали Свято-Успенську Почаївську лавру, джерело праведної Анни, вклонилися чудотворним святиням: іконі Божої Матері, цільбоносній стопі Божої Матері, мощам преподобного Іова Почаївського і Амфілохія. Згодом паломницька група відвідала лаврський скит та монастирі у Городку, Межирічах, Дермані Рівненська область).
Всюди, де побували молоді прочани, вони зустрічались з відкритими дверима обителей і сердець єдиновірних братів і сестер.
17.04.2006. КИЕВ. Архиепископ Митрофан посетил Переяслав-Хмельницкий
По благословению Блаженнейшего Митрополита Владимира управляющий делами УПЦ архиепископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан в Вербное воскресенье посетил Переяслав-Хмельницкий. В Свято-Успенском кафедральном соборе владыка отслужил Божественную литургию, по ее окончании он передал верующим благословение Предстоятеля Церкви и поздравил с великим праздником.
17.04.2006. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Архієпископ Івано-Франківський і Коломийський Николай здійснив чин освячення хреста для центрального куполу храму Різдва Христового
Цей храм вже понад десять років будується в обласному центрі. За звершенням чину освячення владиці співслужили клірики храмів міста. Духовенство з благоговінням вклонилося встановленому на куполі хресту, після чого роботи по будівництву були відновлені.
Прес-служба Івано-Франківської єпархії
17.04.2006. ЛУЦЬК. Учні Волинського ліцею з посиленою військовою підготовкою причастилися Святих Христових Таїн
Більше двохсот вихованців Волинського ліцею з посиленою військовою підготовкою причастилися Святих Христових Таїн у церкві Всіх святих землі Волинської, що у місті Луцьку. Напередодні причастя чин сповіді в приміщенні ліцею провели викладачі Волинської духовної семінарії священики Олександр Богданов, Сергій Ющик та Михаїл Аніщенко, після чого юнаки мали змогу поспілкуватися з ними на особисті, хвилюючі їх теми.
Співпраця Волинської єпархії УПЦ з військовим ліцеєм триває вже кілька років. Кожного тижня священики церков м. Луцька та вихованці Волинської духовної семінарії проводять зустрічі з учнями ліцею, мають з ними духовні бесіди та відповідають на численні запитання.
Дзвони Волині
18.04.2006. ДНЕПРОПЕТРОВСК. В Свято-Тихвинском монастыре три монахини приняли великую схиму
Митрополит Днепропетровский и Павлоградский Ириней посетил Свято-Тихвинский женский монастырь (г. Днепропетровск), где после вечернего богослужения совершил постриг трех монахинь в великую схиму. При пострижении насельниц в великий ангельский образ владыка Ириней нарек их новыми именами — Гликерией, Вассой, Еликонидой. Также был совершен постриг в иночество четырех послушниц. По окончании пострига владыка напомнил схимницам о великом подвиге, который они возложили на себя.

18.04.2006. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Состоялось предпасхальное собрание духовенства
В актовом зале строящегося административного епархиального центра состоялось собрание духовенства. С приветственным словом к благочестивому собранию священнослужителей обратился митрополит Днепропетровский и Павлоградский Ириней. Главной целью собрания была тема епархиальной жизни в связи с грядущими юбилеями и праздниками. Владыка призвал священнослужителей достойным образом представить нашу Церковь на поминальном дне 20-ой годовщины Чернобыльской катастрофы и благословил городское духовенство принять участие в крестных шествиях 16 и 26 апреля. Основой в эти дни должна стать усердная молитва за богослужением о погибших героях.
Кроме того, архипастырь ознакомил клир с программой очередного III Пасхального фестиваля на Монастырском острове, который будет проходить с 12 по 14 мая сего года и призвал духовенство принять в нем участие. Далее заведующая методическим кабинетом православной педагогики, преподаватель высшей категории Елена Рогова рассказала о педагогическом семинаре в Запорожье, в котором приняли участие как преподаватели воскресных школ, так и представители Министерства образования Украины. Также она рассказала об основных документах преподавания региональной программы по христианской этике и призвала священников к сотрудничеству в работе над дополнением курса по данному предмету на 2007-2008 учебный год. Завершила она свое выступление информацией о работе методического кабинета при Свято-Тихвинском женском монастыре и о проведении круглых столов. В ходе собрания была утверждена комиссия из духовенства для курса-мониторинга по подготовке преподавателей христианской этики и дальнейшей работы над улучшением региональной программы.
Из гостей на собрании присутствовал новый заведующий отделом религий в Днепропетровской области Николай Абраимов, он рассказал о взаимодействии Православной Церкви и государства в регионе и поздравил с наступающими праздниками.
Пресс-служба Днепропетровской епархии

18.04.2006. ЧЕРНІГІВ. Єпископ Чернігівський і Ніжинський Амвросій відвідав благочиння єпархії
Упродовж квітня керуючий Чернігівською єпархією єпископ Амвросій відвідав Прилуки, Ніжин, Борзну та Новгород-Сіверський. Зокрема у Прилуках єпископ освятив новий великий дзвін і мав зустріч з новообраним мером Юрієм Беркутом. Владика побажав йому достойно керувати містом, яке має славні історичні та духовні традиції.
У Ніжині в Свято-Миколаївському соборі Його Преосвященство очолив Літургію Передосвячених Дарів, приймав сповіді духовенства благочиння. До того ж владика мав на меті перевірити знання священиків. Єпископ Амвросій закликав кліриків бути ще більш відповідальними у виконанні пастирських обов’язків, старанніше готуватися до проповідей, показувати приклад достойного життя та благочестя, активізувати справи милосердя та доброчинності, що особливо важливо під час посту та Страсної седмиці.
На цю ж тему керуючий єпархією говорив з благочинним і священнослужителями Борзнянського благочиння, яке він відвідав 14 квітня. Тут владика Амвросій очолив богослужіння у Свято-Миколаївському храмі райцентру та звернувся до прихожан з проповіддю на тему житія преподобної Марії Єгипетської. Керуючий єпархією привітав благочинного о. Іоанна Оленчука з обранням у депутати районної ради. Єпископ схвально оцінив результати реставраційних робіт, що були проведені у храмі до свята Пасхи.
Прес-служба Чернігівської єпархії

18.04.2006. ЯГОТИН. Мережа Інтернет поповнилася ще одним православним сайтом
За благословенням настоятеля Свято-Покровського храму міста Яготина священика Віталія Іванківа відкрився сайт “Православний Яготин” (http://vira.in.ua). Нове інтернет-видання висвітлює життя Яготинського і Згурівського благочинь Київської єпархії. Також на сайті є рубрики з біблійної історії, повчань Святих отців та катихизації. Основним напрямком творчої діяльності редакційної групи буде збір історичних даних про зниклі та існуючі храми регіону.

19.04.2006. ПОЛТАВА. Закладено перший камінь у будівлю Воскресенського кафедрального собору
Преосвященний єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип поклав першу цеглину в будівлю Воскресенського кафедрального собору. Минулого року закладено фундамент храму, і от тепер починається новий відповідальний етап будівництва — цегляна кладка. Роботи попереду багато, адже висота центрального куполу собору сягатиме понад 50 метрів, а висота дзвіниці з хрестом — близько 80 м. За богослужінням на початок справи молилися священики полтавських храмів. На службі були присутні будівельники, які нестимуть труди по спорудженню нового кафедрального храму єпархії.

19.04.2006. ПОЛТАВА. Відбулися збори благочинних
Під головуванням Преосвященного єпископа Полтавського і Кременчуцького Филипа у приміщенні єпархіального управління відбулися збори благочинних та керівників єпархіальних служб і відділів. На порядку денному — поточні питання єпархіального життя. Благословенням єпископа Филипа утворено єпархіальну наглядову раду, яка опікуватиметься питаннями організації літнього відпочинку православних дітей та молоді.

19.04.2006. ДНЕПРОПЕТРОВСК. В воскресных школах города начались выпускные экзамены
В воскресной школе при Трехсвятительском храме города Днепропетровска прошли первые выпускные экзамены. Воспитанники старших классов впервые за время своей учебы проходили подобное испытание. Педагогический коллектив во главе с настоятелем храма протоиереем Николаем Курдием проверил уровень знаний учащихся по общей истории Церкви, история Православной Церкви на Руси, нравственного богословия, церковнославянского языка и молитв. Воспитанники показали достойные знания по всем дисциплинам. По окончании экзаменов директор школы Ольга Курдий поздравила учеников, поблагодарила за хорошую подготовку. Настоятель поблагодарил педагогический коллектив за старания, проявленные при воспитании и обучении в истинах Православной веры и традиции молодого поколения, и благословил на дальнейшие просветительские труды. Торжественное вручение аттестатов и выпускной вечер планируется на второй день Пасхи — на 24 апреля.
Пресс-служба Днепропетровской епархии

20.04.2006. КІРОВОГРАД. Звершено чин освячення дзвонів для храму села Витязівці
За благословенням єпископа Кіровоградського і Олександрійського Пантелеімона благочинний Бобринецького округу протоієрей Володимир Чутора у співслужінні настоятеля Свято-Миколаївської православної общини села Витязівці звершив чин освячення трьох нововідлитих дзвонів для місцевого Свято-Миколаївського храму. Нові дзвони були придбані на кошти мецената Олександра Гнатюка. Прот. Володимир Чутора привітав прихожан з цією радісною подією і від імені правлячого архієрея єпархії подякував меценату за цінний внесок не тільки для цієї православної громади, але й усієї Української Православної Церкви.
Прес-служба Кіровоградської єпархії

21.04.2006. ПОЛТАВА. Єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип звершив постриг та хіротонію насельників Мгарського чоловічого монастиря
У Велику Середу Страсної седмиці єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип з архіпастирським візитом відвідав Спасо-Преображенський Мгарський чоловічий монастир. Увечері в теплому храмі обителі в честь святителя Афанасія Лубенського владика звершив чин постригу у малий ангельський образ (мантію) чотирьох насельників чоловічої обителі. Нові ченці отримали імена Іона, Маркел, Вікентій та Даниїл. У Великий Четвер у Свято-Макаріївському кафедральному соборі міста Полтави єпископ Филип очолив служіння пізньої Божественної Літургії, за якою рукоположив новопостриженого ченця Спасо-Преображенської обителі Даниїла у сан ієродиякона.
Прес-служба Полтавської єпархії

21.04.2006. КИЕВ. Над новопостроенным храмом Архистратига Михаила возвели купола
По благословению Блаженнейшего Владимира, Митрополита Киевского и всея Украины, ко дню Святой Пасхи в селе Белогородка Киево-Святошинского района под руководством настоятеля храма отца Сергия возвели купола над новопостроенным храмом Архистратига Михаила.

24.04.2006. ДОНЕЦК. В свет вышли новые номера епархиальных изданий
В канун праздника Светлого Воскресения Христово издательским отделом Донецкой епархии УПЦ были изданы пасхальные номера журналов «Радость моя, Христос Воскресе!» и «Шишкин лес». В них — пасхальное послание митрополита Донецкого и Мариупольского Илариона; «Тема номера» предлагает прожить семь дней Страстной седмицы со Христом; в разделе «Пища для души» рассказывается душеполезная история о весне и воскресении; рубрика «Звонкая свирель» продолжит историю в стихах от нашего корреспондента — солнечного зайчика; «Мастерим своими руками» познакомит с технологией изготовления объемных аппликаций; «Вернисаж» продолжает публикацию работ — номинантов областного конкурса юных художников «Православная моя Украина»; в постоянной рубрике «Наша викторина» маленькие читатели найдут много увлекательного и познавательного. Во втором издании составители журнала приготовили детские рассказы о Пасхе и пасхальных традициях.
«Донбасс православный»

27.04.2006. ОДЕССА. Православная Одесса отметила праздник небесной покровительницы Причерноморского края
В среду Светлой седмицы в Свято-Успенском кафедральном соборе города Одессы состоялось праздничное богослужение в честь праздника чудотворной иконы Божией Матери «Касперовской», которая считается небесной заступницей и покровительницей Причерноморского края. Божественную Литургию в этот день в сослужении духовенства епархии правил митрополит Одесский и Измаильский Агафангел. Он также возглавил крестный ход с Касперовским образом Божией Матери вокруг кафедрального собора и праздничный молебен. В архипастырском обращении к одесситам митрополит Агафангел отметил: «Ныне у нас пасхальная радость. Господь победил смерть. Ликуют небеса и земля. Радуемся и мы, взирая на чудотворный Касперовский образ Божией Матери, от которого никто не уходит «тощ и неутешен». Мы благодарны Воскресшему Господу и Его Матери за то, что дожили до этих радостных и святых дней. И пусть Касперовский чудотворный образ всегда будет вдохновлять нас на дальнейшее служение Богу, на труды во славу нашего земного Отечества, где так нужны мир и согласие. Будем же под Покровом Пресвятой Богородицы и впредь хранить веру Православную на нашей земле».
Пресс-служба Одесской епархии

27.04.2006. РІВНЕ. Архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій освятив нові дзвони
Православна громада храму Свято-Різдва Богородиці смт Мізоч Здолбунівського району придбала для свого храму комплект нових дзвонів. Архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій прибув до храму і звершив святкову вечірню за пасхальним чином і освятив новопридбані дзвони. Владика звернувся до парафіян зі словом повчання про значення церковних дзвонів у духовному житті і подякував настоятелю протоієрею Олександру Карпюку та парафіянам за турботу про храм.

27.04.2006. РІВНЕ. Свято-Різдва Богородиці жіночий монастир готується до ювілею
У Різдво-Богородичному жіночому монастирі, що в селі Білівські Хутори, особливо вшановують ікону Білівської Богоматері “Взыскание погибших”. Архієпископ Варфоломій прибув до святої обителі і звершив Божественну літургію та святковий молебень на знак вшанування чудотворного образу Богоматері. Численні паломники прибули до монастиря, аби схилити голови перед благодатною іконою.
У 2007 році виповниться 80 років з дня оновлення ікони в будинку місцевої жительки Стефаниди Надьохи. Тоді ж за благословенням митрополита Варшавського і Волинського Діонісія тут був заснований жіночий скит. Окормляти і вести будівництво монастирських будівель було доручено наміснику Почаївської Свято-Успенської Лаври архімандриту Мелітону (Малюті). Свята обитель, яка почала відроджуватися у 1992 році, готується до ювілею.

27.04.2006. ЗАЗИМ’Я. Вийшов новий номер журналу «Путник»
Свято-Воскресенський храм села Зазим’я Київської області спільно з паломницькою службою «Путник» випустили у світ новий журнал «Путник» №4. Церковно-просвітницький журнал “Путник” видається за благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. Цей номер вийшов з друку у повному кольорі великим тиражем. Журнал порадує читачів новими рубриками, оформленням, цікавим матеріалом про святині православ’я, зокрема про Свято-Воскресенський храм. Нове видання можна придбати у храмах і монастирях м. Києва, а також у зазим’янському храмі.

28.04.2006. ЗАПОРІЖЖЯ. Проходить фестиваль духовного співу
За благословення архієпископа Запорізького і Мелітопольського Василія на пасхальному тижні у місті проходить хоровий фестиваль духовного співу. Тринадцять колективів з області і конкурсанти із сусідніх регіонів виборюють звання кращого церковного хору. Фестиваль духовного співу також викликав зацікавленість мирян. Молитва, покладена на музику, допоможе людині знайти духовну гармонію, від співу люди духовно просвітлюються.
Для церковних хористів виступати на професійній сцені перед глядачами діло нове й незвичне, але атмосфера змагань допомагає аматорським колективам удосконалити майстерність.

28.04.2006. КРАСНОЯРСК. Святыни Украинской Православной Церкви прибыли в Красноярскую епархию РПЦ
В понедельник Светлой седмицы архиепископ Красноярский и Енисейский Антоний возглавил праздничную Божественную литургию в Свято-Успенском мужском монастыре города Красноярска. Ему сослужило духовенство Красноярского благочиния, а также священник Симферопольской и Крымской епархии о. Димитрий Шишкин, прибывший в город по случаю принесения на красноярскую землю частицы святых мощей святителя Луки (Войно-Ясенецкого) — прославленного Церковью архиепископа-хирурга, исповедника, чудотворца. Вторник Светлой седмицы был ознаменован принесением еще двух святынь Украинской Православной Церкви — святых мощей святителя Феодосия, архиепископа Черниговского, и преподобного Лаврентия Черниговского. По благословению Предстоятеля УПЦ Блаженнейшего Митрополита Владимира и по приглашению архиепископа Красноярского и Енисейского Антония святые мощи в Красноярскую епархию доставили архиепископ Львовский и Галицкий Августин и епископ Черниговский и Нежинский Амвросий. Архипастыри совершили праздничную Божественную литургию в Свято-Благовещенском соборе женской монастырской обители Красноярска в сослужении духовенства Красноярской епархии и Украинской Православной Церкви. По окончании богослужения был совершен крестный ход со святынями из украинской земли. К святым мощам приложились многие верующие, пришедшие в этот солнечный день в монастырский храм.
Высокие гости посетили памятные места кафедрального града на Енисее — часовню святой Параскевы Пятницы на Караульной горе, храм Святого апостола и евангелиста Луки при Дорожной больнице на ст. «Красноярск», Свято-Никольский храм-памятник жертв политических репрессий, смотровую площадку с видом на Енисей, возложили цветы к памятнику святителю Луке (Войно-Ясенецкому) в центре города.
Православие. RU

03.05.2006. ДОНЕЦК. Клирик епархии награжден медалью «За заслуги»
В годовщину чернобыльской трагедии прихожане Свято-Казанского храма города Макеевки стали свидетелями волнующего и торжественного момента — настоятелю храма архимандриту Панкратию (Нелюбову) после богослужения вручена медаль «За заслуги». Почетную миссию вручить награду по поручению областного союза чернобыльцев выполнил ликвидатор последствий аварии макеевчанин Александр Прокопенко. Архимандрит Панкратий (Нелюбов), благочинный Макеевского округа, стал единственным среди священнослужителей Донбасса, удостоенный этой награды «за активную общественную позицию, гуманность, милосердие, сердечное отношение к людям, которые пострадали от последствий чернобыльской катастрофы». Свой вклад в то, чтобы человеколюбивые труды отца Панкратия были официально отмечены, внесли председатель Всеукраинской общественной организации «Союз Чернобыль Украины» Юрий Андреев и председатель областной общественной организации «Союз Чернобыль Украина» Евгений Стружко.
«Донбасс православный»

03.05.2006. КИЕВ. В Свято-Троицком Ионинском монастыре совершена панихида на древнем кладбище
На Радоницу братией Ионинской обители на старом монастырском кладбище традиционно была совершена панихида. Кладбище было разорено во время создания ботанического сада, но под слоем земли чудом сохранилось несколько надгробий. Они были обнаружены во время раскопок в середине 90-х годов.

03.05.2006. СИМФЕРОПОЛЬ. В Феодосии установят памятник апостолу Андрею Первозванному
По информации Феодосийского управления архитектуры, скульптуру Андрея Первозванного установят на развилке улиц Володарского, Крымской и Симферопольского шоссе. Там уже начались работы по возведению постамента, автором которого является Валерий Замеховский. Постамент будет облицован гранитом, а сама скульптура вытесана из красного мелкозернистого скульптурного гранита и высота ее будет достигать 3,6 м. Пока скульптура находится в Новой Каховке. Вопрос перевозки памятника должен решиться в ближайшие несколько дней.
Также стоит отметить, что Андрею Первозванному долгое время не могли найти место и в самом начале скульптуру предлагали поставить в Морсаду.
ForUm

04.05.2006. ВІННИЦЯ. На батьківщині святителя Феодосія Чернігівського відбулась презентація книги про історію місцевого храму і долю його настоятелів
Село Уланів Хмільникського району вважається батьківщиною святителя Феодосія Чернігівського. Саме тут у Свято-Михайлівському храмі — другому храмі Уланова — служила династія священиків Углицьких, зокрема ієрей Никита Углицький (батько святителя). Зараз на місці того храму стоїть пам’ятний дерев’яний хрест, а в селі діє інший теж старовинний храм Успіння Пресвятої Богородиці, настоятель якого, протоієрей Ярослав Микитин, у співавторстві з місцевим краєзнавцем підготували книгу про історію свого храму і життєвий шлях його настоятелів. Презентація книги відбулася у місцевому клубі за участю керівників села, його мешканців і дітей з недільної школи. Представник Вінницької єпархії редактор газети “Одигитрія” ієрей Костянтин Іванченко, який побував на презентації книги, передав присутнім привітання від митрополита Вінницького і Могилів-Подільського Макарія і побажав, щоб кожна парафія Вінницької єпархії потрудилася для збереження своєї історії для майбутніх поколінь віруючих.
Прес-служба Вінницької єпархії

04.05.2006. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Митрополит Ириней молитвенно помянул своих почивших предшественников
Воскресным богослужением в городе началось пасхальное поминовение усопших. Духовенство Свято-Троицкого кафедрального собора в дни Радоницы по просьбе верующих совершали на кладбищах панихиды и заупокойные литии. В главном храме города Божественную литургию возглавил митрополит Днепропетровский и Павлоградский Ириней. По окончании богослужения на могилах своих усопших предшественников — Днепропетровских архипастырей архиепископа Андрея (Комарова), архиепископа Варлаама (Ильющенко) и епископа Кронида (Мищенко), а также священнослужителей и строителей, покоящихся под стенами собора, владыка отслужил панихиду пасхальным чином, за которой помянул всех усопших православных христиан.

04.05.2006. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. У місті Калуші розпочато будівництво храму святителя Миколая
Архієпископ Івано-Франківський і Коломийський Николай звершив молебень у місті Калуші на місці, де почали будувати храм на честь святителя Миколая, Мірлікійського чудотворця.

04.05.2006. МОСКВА. Киевский хор «Кредо» принял участие в V Московском пасхальном фестивале
В храме Троицы в Серебрениках выступил украинский киевский хор «Кредо» под управлением дирижера Богдана Плиша. Несмотря на то что коллективу всего четыре года, он уже широко известен не только на Родине, но и в России, Польше, Германии.. О высоком уровне музыкальной подготовки говорит награда «Гран-при в категории профессиональных хоров» ХХIV Международного конкурса духовной музыки «Хайновка-2005». Художественный руководитель «Кредо» — выпускник хорового отделения Национальной музыкальной академии Украины им. П.И. Чайковского, обладатель «Гран-при» III Всеукраинского конкурса хоровых дирижеров Богдан Плиш, который за четыре года работы вместе с певцами хора подготовил более пятидесяти премьерных исполнений различных жанров и эпох, например, «Демественную литургию» А. Гречанинова, а также весьма полюбившиеся на прошлогоднем Пасхальном фестивале московской публике «Песнопения и молитвы» Г. Свиридова, концерт для солирующего сопрано и хора «Элегии» Ю. Фалика.
В рамках V Пасхального фестиваля украинские музыканты презентовали программу «Киевский распев», в которую вошли написанные специально для фестиваля произведения современных украинских композиторов: В. Довганя, М. Кучмета, В. Степурко, В. Давиденко.
«Седмицa.Ru»

04.05.2006. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Митрополит Днепропетровский и Павлоградский Ириней освятил новый иконостас в мемориальной часовне на Павлоградском химическом заводе
На Светлой седмице митрополит Днепропетровский и Павлоградский Ириней с архипастырским визитом посетил второй кафедральный город вверенной ему епархии. Начались торжества в мемориальной Свято-Владимирской часовне, возведенной в память о погибших на Павлоградском химическом заводе. Владыка освятил в храме новоустроенный резной иконостас и от имени Его Блаженства Митрополита Владимира вручил церковные награды благодетелям, благодаря которым часовня продолжает приукрашаться. Генеральный директор «Укринмаш» Владимир Дудко, генеральный директор ГПО НПО «ПХЗ» Леонид Шиман и директор ВОК «Молодость» Юрий Якимович награждены орденами Равноапостольного князя Владимира II и III степени. Директор НВО «Гарт» Сергей Козлов награжден медалью Равноапостольного князя Владимира II степени, а иконописец Анатолий Савченко, украсивший образами новый иконостас, был Почетной грамотой Предстоятеля.
Завершил свой визит митрополит Ириней посещением кафедрального собора Спасо-Нерукотворенного Образа. Под его сводами владыка в сослужении секретаря епархии протоиерея Валентина Цешковского и духовенства Павлоградского благочиния свершил Божественную литургию. Поздравить архипастыря с праздником Пасхи прибыли представите городского и областного руководства. Празднование закончилось крестным ходом.
Юрий Скубак, Днепропетровск

05.05.2006. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. У єпархії зустріли хресний хід «Єдністю та любов’ю врятуємося»
Хресна хода присвячується 65-річчю початку Великої Вітчизняної війни і вшануванню пам’яті тих, хто загинув у боях, та пам’яті жертв Чорнобильської трагедії. Учасники хресного ходу слідують за маршрутом: Україна — Білорусь — Росія, вони несуть із собою чудотворні ікони Божої Матері «Знамення» та «Умілєніє» (мироточива), а також образи преподобних Сергія Радонезького і Серафима Садовського, чудотворців. У Свято-Покровському кафедральному соборі міста Хмельницького богослужіння тривало до пізньої ночі, тисячі хмельничан і гостей міста приложилися до ікон, підносячи молитви за свої родини і мир у державі. 5 травня після Божественної літургії хресний хід вирушив далі. Він має дійти до Троїце-Сергієвої Лаври у день пам’яті преподобного Сергія Радонезького, чудотворця, — 18 липня.
Прес-служба Хмельницької єпархії

05.05.2006. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Положено начало возрождению древнего Свято-Покровского храма
Митрополит Днепропетровский и Павлоградский Ириней посетил Свято-Покровскую общину жилмассива Одинковка г. Днепропетровска, где по случаю праздника в храме Всех Русских святых при православном духовно-образовательном центре совершил Божественную Литургию. По окончании Литургии Владыка совершил торжественную закладку святых мощей в основание возрождающегося Свято-Покровского храма, разрушенного в 30-х годах прошлого столетия.
Пресс-служба Днепропетровской епархии

05.05.2006. МОСКВА. Преподаватели Киевской духовной академии приняли участие в семинаре по вопросам литургического богословия
В Московской духовной академии продолжают свою работу учебно-методологические семинары Учебного комитета. Так, 4 мая состоялся семинар для преподавателей литургического богословия, в котором приняли участие специалисты по данной дисциплине из духовных школ России, Украины и Белоруссии. Из Киевской духовной академии для участия в форуме были делегированы преподаватели литургики архимандрит Никодим (Барановский) и Иван Михалко. Участники семинара высказывали свои предложения по организации преподавания этой дисциплины.
На конференции было предложено уделять больше внимания изучению богослужебной символики, гимнографии.

05.05.2006. САРНИ. У Дубровиці відкрився духовно-просвітницький центр
У райцентрі Дубровиця, що на Рівненщині, відбулось відкриття православного духовно-просвітницького центру. Духовний осередок з’явився завдяки старанням настоятеля каплиці на честь святої діви Іуліанії Ольшанської протоієрея Олексія Бендзюка, парафіян та місцевих меценатів. Центр має бібліотеку православної літератури, велику відеотеку, лекційну залу. За словами настоятеля парафії, у перші дні осередок відвідало декілька сотень місцевих парафіян та жителів найближчого заводського селища. Духовно-просвітницький центр отримав благословення на свою діяльність від архієпископа Сарненського і Поліського Анатолія. Це перший такого роду церковний заклад, що діятиме на Поліссі.

10.05.2006. КОНОТОП. У єпархії відзначили свято Молченської ікони Божої Матері
7 квітня, у неділю святих жон-мироносиць та день пам’яті Молченської ікони Божої Матері, Божественну літургію у Свято-Різдва Богородиці Молченському жіночому монастиря, що у місті Путивлі Сумської області, звершив єпископ Конотопський і Глухівський Інокентій. Під час Літургії владиці співслужили намісник Різдва Пресвятої Богородиці Глинської пустині єпископ Васильківський Лука, священики єпархії. По закінченні богослужіння віруючі на чолі з духовенством пронесли Молченський чудотворний образ вулицями міста. Завершилися урочистості подячним молебнем.
Прес-служба Конотопської єпархії

07.05.2006. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Митрополит Ириней поздравил прихожан одной из старейших общин епархии с престольным праздником
В день памяти святого великомученика Георгия Победоносца одна из старейших общин епархии — Свято-Георгиевская, районного центра Петриковка, отметила свой престольный праздник. Торжественные мероприятия и богослужение в храме возглавил митрополит Днепропетровский и Павлоградский Ириней. Владыке сослужили благочинный Царичанского округа протоиерей Василий Бринзей, духовенство благочиния. Архипастырь поблагодарил настоятеля храма протоиерея Николая Вовченко за подготовку к торжеству. Каждому юному прихожанину владыка вручил иконку и преподал святительское благословение. От имени Предстоятеля УПЦ Блаженнейшего Владимира митрополит Ириней наградил орденом Прп. Ильи Муромца III степени генерал-лейтенанта казачества Юрия Драгана — за кропотливые труды, положенные на развитие духовности в регионе, и в благословение на дальнейшее несение своего послушания.
Юрий Скубак

10.05.2006. МИКОЛАЇВ. Відбулася конференція «Православний священик та історик релігії Олександр Єльчанінов»
Конференція, на якій обговорювались служіння православного священика Олександра Єльчанінова та його роль у розвитку богослов’я, відбулася 1-2 травня у Миколаївському державному гуманітарному університеті імені Петра Могили. Організатором конференції виступило Українське християнське академічне товариство. Захід відбувся за сприяння Миколаївської обласної держадміністрації, а також ректора МДГУ імені Петра Могили Л. Клименко. Уродженець Миколаєва, священик Олександр Єльчанінов є знаковою фігурою для розвитку православного богослов’я в Російській імперії та російському зарубіжжі. Його особистість та богословська спадщина мали серйозний вплив на розвиток всього православ’я ХХ століття.

09.05.2006. ПОЛТАВА. Відбулась єпархіальна нарада духовенства другого кафедрального міста єпархії
У єпархіальному управлінні під головуванням єпископа Полтавського і Кременчуцького Филипа відбулася нарада представників духовенства міста Кременчук, яке є другим кафедральним містом Полтавської єпархії. Основним питанням наради був вибір остаточного варіанту проекту для будівництва кафедрального собору в Кременчуці. Її учасники обрали оптимальний проект будівництва Троїцького кафедрального собору, він і був затверджений керуючим єпархією.
Прес-служба Полтавської єпархії

09.05.2006. КИЕВ. В Свято-Ильинский храм на Подоле прибыла стопа апостола Андрея Первозванного
Ковчег с мощами был доставлен в храм-палатку, расположенную возле фундамента воссоздаваемой Десятинной церкви. Клирики Киевской Митрополии совершили молебен перед святыней, после чего стопу апостола Андрея перенесли в Свято-Ильинский храм на Подоле, где она находится и по сей день.