Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.04.2006. ЗАПОРІЖЖЯ. Сьогодні оприлюднені результати експериментального курсу «Основи православної культури»

З вересня 2003 року, за ініціативою ректора ЗОІППО М. Фролова та архієпископа Запорізького та Мелітопольського Василія, у НВЗ Комунарського району м. Запоріжжя розпочалося викладання експериментального курсу «Основи православної культури» (Наказ УОН Запорізької обласної державної адміністрації від 08.09.2003р. №234 «Про проведення науково-дослідницької та експериментальної роботи на базі навчально-виховних закладів Комунарського району м. Запоріжжя»). Наукові консультанти проекту: професор ЗОІППО, академік АЛН України Є. Павлютенков; канд.психол.наук, директор Запорізького обласного центру психології та соціології освіти ЗОІППО С. Подмазін. Автор програми курсу «Основи православної культури» ієромонах Лука (Вінарчкук) – учасник миротворчого корпусу в Іраці. База експерименту складає 23 навчвльно-виховних закладів, 237 класи.
Розбудова української держави супроводжується пошуком шляхів духовного відродження нації. Школа здійснює вирішення питань формування та розвитку особистості кожного учня, підростаючого покоління, створення умов для залучення до найвищих надбань людства в сучасних умовах. Використання в навчально-виховному процесі досягнень православної культури, ознайомлення з духовно-моральними цінностями та досвідом Православної Церкви може стати ефективним засобом формування людини з високими моральними якостями, з розвиненою самосвідомістю, інтелектуально-збагаченої, зі значним культуротворчим потенціалом.
На думку фахівців, введення курсу «Основи православної моралі» в освітній процес шкіл та ДНЗ сприятиме розвитку особистості дитини під впливом моральних засад православного віровчення, прищепленню дітям базових загальнолюдських принципів моральності – доброти, чесності, порядності, бажання і вміння піклуватися про близьких, допомагати нещасним, з повагою ставитися до старших, берегти сімейні цінності тощо; знайомству дітей з величезним пластом світової культури – Біблією, яка є найбільш популярною книгою в світі, допоможе їм більш свідомо осягнути великі культурні традиції християнства, які є і глибоко народні, і в той же час світові, – вони увійшли в побут народів і до видатних витворів мистецтва. Цей курс сприяє більш глибокому розумінню дітьми історії українського народу, оскільки українська ментальність завжди була християнською православною в своїй основі. Православ’я довгий час було історіоутворюючим, культуроутворюючим, сенсоутворюючим елементом життя нашого народу. Тому ознайомлення з історією православної культури надасть можливість дітям повніше осягнути колосальній духовно-естетичний потенціал, який містить у собі церковна історія, архітектура, іконографія, музика. Важливим є набуття дітьми культурно-релігійної освіченості, яка дасть можливість толерантно ставитись до представників інших конфесій та орієнтуватися в сучасному розгулі сект, превентивному ознайомленню з небезпекою сектанства і формуванню імунітету проти впливу деструктивних культів, психологічному самозахисту від маніпулятивних технологій впливу на свідомість людини. Ознайомлення з основами православної культури допоможе учням критично ставитися до пропозицій представників сект, в яких відбувається викривлення основних моральних норм. Програма курсу «Основи православної культури» розрахована на викладання у старшій групі дошкільного навчального закладу та з 1-го по 11-й класи ЗНЗ. За результатами практики викладання даного курсу протягом першого року була проведена певна корекція курсу. Слід відзначити, що принципова різниця вивчення православної культури як навчальної дисципліни від релігійного виховання полягає в тому, що уроки православної культури передбачають насамперед придбання суми знань про православ’я, тоді як релігійне виховання передбачає виконання обрядових правил.
ЗОІППО за період з 2003 по 2006 рр. підготовив 68 вчителів для викладання факультативного курсу «Основи православної культури»
Результати моніторингових досліджень ставлення до курсу «Основи православної культури» такі:
- позитивне: 73% учнів та 65% батьків;
– нейтральне: 19% учнів та 30% батьків;
– негативне: 8% учнів та 5% батьків;
*75% опитаних батьків вважають, що курс має вплив на їх дітей;
*батьки наводять 42 позитивні якості («доброта», «повага до інших», «чесність», «терпимість», «культурний рівень» тощо), формуванню яких в учнів сприяє викладання курсу «Основи православної культури», і жодної негативної;
*учні експериментальної групи більш точно відповідають на суттєві запитання щодо християнської культури, що є певним результатом набуття ними релігійної освіченості;
*90% учнів задоволені взаємовідносинами з викладачами курсу.