Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.04.2006. ТЕРНОПІЛЬ. Влада нарешті звернула увагу на релігійні проблеми в області

Про врегулювання непорозумінь, які існують в міжконфесійних стосунках між релігійними громадами окремих населених пунктів області йшла мова під час наради, яку провів голова облдержадміністрації Іван Стойко. Голова ОДА наголосив, що незважаючи на зменшення кількості „гарячих” міжконфесійних точок в області зі 120, які були на початку 90-их років, до 28, в яких і нині є непорозуміння між релігійними громадами, врегульовувати такі непорозуміння потрібно і це має бути турботою і виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, і правоохоронців, і духовенства, і самих мирян.
„Відверто кажучи, я не можу зрозуміти, як можна говорити про любов до Бога та його заповідей і, водночас, не пускати до храму свого сусіда, злословити на свого ближнього, замикати храм перед односельцями, які є вірними іншої конфесії, не пускати в церкву священика?! Як можна допускати, щоб Святі Таїнства Хрещення чи шлюбу проводились просто неба?! Щоб не можна було зайти до прадідівської церкви, аби провести людину в останню дорогу… Чому ми не навчимось слухати і чути одне одного? Розуміти? Якщо ми цього не усвідомлюємо, то чи можемо ми себе називати християнами?!” – запитав Іван Стойко.
Голова облдержадміністрації закликав учасників наради до конструктивного діалогу з метою якнайшвидшого врегулювання ситуації, яка склалась в окремих населених пунктах області. Було заслухано інформацію керівників Борщівської, Заліщицької, Гусятинської та Тернопільської райдержадміністрацій про перспективи вирішення міжконфесійних майнових суперечок у селах, де немає порозуміння між представниками різних релігійних громад щодо почергового використання культових споруд.
Про потребу дотримуватись чинного законодавства говорили й представники правоохоронних органів краю.
Підводячи риску, голова ТОДА Іван Стойко дав доручення головам РДА в якнайкоротші терміни провести подібні наради в районах розробивши при цьому план дієвих заходів та пропозицій задля внормування ситуації у тих населених пунктах, де є суперечки за церковне майно.

«RISU»