Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Коментарі народних депутатів України:

Коментарі народних депутатів України:

Павло Сулковський, фракція “Регіони України”: “Справа у тому, що ще у 1991-1992 роках окремі недолугі політики втручались у справи Церкви. Зокрема, на Рівненщині і на Західній Україні цим займався Червоній, який нині посідає високу чиновницьку посаду. Наш Президент губернаторами Рівненської і Тернопільської областей призначив Червонія і Стойка. Першого від Української народної партії, а другого — від Народного руху. Вони там по сусідству, як я вважаю, почали змовлятись і приймати антиконституційні розпорядження від імені обласних адміністрацій. За півроку Василь Червоній на Рівненщині видав більше тридцяти розпоряджень, які порушували Конституцію і закони України з прав людини на свободу совісті. У моєму окрузі в Острозі також звели дві громади до конфлікту. У Воскресенському храмі більше ста років, а у міському соборі більше п’ятисот літ правили і служили Богу українські православні віруючі. Майно, згідно розпоряджень Рівненської обласної ради, знаходилось у власності віруючих. Проте нещодавно Червоній відмінив колегіальне рішення обласної ради і видав розпорядження передати цей храм “Київському патріархату”. Коли на третій день побили двох матушок з УПЦ, а одному віруючому викрутили в плечі руку, я відразу виїхав.
Звернувся до Віктора Федоровича Януковича з проханням підтримки, оскільки на Рівненщині я один депутат від “Партії регіонів”. Нині я йому вдячний і вважаю, що православні віруючі повинні молитись за таких політиків, бо він єдиний серед усіх лідерів українських партій звернувся з заявою до Президента і українського народу з проханням негайно втрутитись і не допускати розпалювання ворожнечі на міжконфесійному підґрунті.
Верховна Рада прислухалась до фракції “Партії регіонів”, і мені як представнику регіону доручили займатись даним питанням. Було створено слідчу комісію, в котру ввійшли двадцять народних депутатів. Ми плідно попрацювали. Одинадцять із двадцяти членів прагнули відшукати істину і справедливість, а дев’ять народних депутатів, які ввійшли від Народного руху і УНП та підтримують нинішнього Президента, постійно заважали її роботі, зривали засідання, які я організовував у парламенті.
Проте з Божою допомогою нам вдалось доручити Генеральній прокуратурі, Міністерству юстиції і Державному департаменту з релігійних питань, іншим державним структурам і органам розгляд цих питань. І не тільки на Рівненщині і у Тернопільській області. Ми розглянули багато звернень, які надходили з Київської, Сумської, Херсонської, Миколаївської, Донецької, Луганської, Житомирської та інших областей. Комісія справедливо підійшла до розгляду кожного питання. Скажу відверто, є конфлікти по усій Україні, але у переважній більшості — це скандали поміж громадами, суперечки за церковне майно. У Рівненській і Тернопільській областях комісії вдалось встановити факти грубого втручання виконавчої влади. На Рівненщині видали близько тридцяти розпоряджень, на Тернопільщині менше, але також багато.
Як голова комісії я на минулому тижні подав звіт, але у той день було мало депутатів, і постанову ми не могли втілити у життя. Віце-спікер парламенту Адам Мартинюк переніс мою доповідь на пізніший термін. За цей час деякі депутати внесли поправки, змінивши попередній проект. Двісті сорок народних обранців підтримали проект постанови. Я ще ніколи не бачив, щоб народні депутати, практично усі, що знаходились у залі, після прийняття рішення аплодували стоячи. Настільки усі прагнули встановити справедливість.
Вважаю це величезним подарунком не тільки Українській Православній Церкві, але й усьому українському суспільству. Православні, я переконаний, моляться за наше здравіє, моляться за Україну, за її прекрасне майбуття. Виступаючи у парламенті напередодні Нового року і Різдва Христового я наголосив на цьому моменті і подякував колегам з інших партій за те, що завдяки їх зусиллям православні можуть спокійно зустріти різдвяні свята. Нехай вірні знають, що “Партія регіонів” як політична сила завжди буде стояти на сторожі, захищатиме мир і спокій в Україні. Ми не дозволимо ніяким політикам, ні з виконавчої влади, ані інших, втручатись у церковні справи.
Що парламент вимагає своєю постановою? По-перше: від Президента — негайно усунути Василя Червонія з посади голови Рівненської обласної держадміністрації, який системно на протязі року порушував Конституцію України і закони з прав людини, зокрема Закон “Про свободу совісті і релігійні організації”). По відношенню до тернопільського голови (оскільки він зробив менше порушень) — вимагається притягти його до адміністративної відповідальності. Те ж саме стосується голови Шумської райдержадміністрації пана Петрука, який на основі розпорядження Тернопільської облдержадміністрації видав ряд злочинних і протизаконних розпоряджень відносно храму у селі Рохманів Шумського району. Православні віруючі з цього села уже півроку живуть у палатці під Верховною Радою.
Найголовніше те, що парламент підтримав пропозицію взяти під контроль виконання постанови і залишити комісію до тих пір, поки рішення не буде реалізоване. Я повинен ще раз прозвітувати українському народу, що наша постанова у повному обсязі втілена у життя. У разі, коли Президент не виконає нашої постанови, я, як голова, залишаю за собою право від імені парламенту інформувати український народ, що Президент Віктор Ющенко бере на себе повну відповідальність і у цих усіх конфліктах стає заручником №1, тому що не вживає ніяких заходів і не наводить у державі порядок”.

Іван Бокій, фракція соціалістів: “Ми виступаємо проти того, щоб починались міжконфесійні війни. Від цього користі суспільству мало. Можна говорити про об’єднання Церков чи інші об’єднавчі ініціативи, але втручатися у діяльність Церкви владі, а тим більше губернатору, тим паче робити це насильницькими методами, неприпустимо. У даному випадку можливий тільки один шлях — переконання та нормальна дискусія.
Безумовно, ми виступили проти екстремізму держави по відношенню до Церкви. Держава винна у розв’язанні релігійних проблем. Про екстремізм говорять, коли мова йде про війну. Розумні люди, воюючи, прагнуть вирішувати багато проблем у ході переговорів. Відносно оприлюднення конкретних прізвищ, я скажу так: “Якщо береш на себе якісь функції, то повинен нести персональну відповідальність”. Це рішення ніяк не суперечить співробітництву певних політичних сил (ми у коаліції з тими, що сьогодні знаходяться при владі), але це не означає, що потрібно захищати кожен неправильний крок будь-якого державного чиновника. Ми виступаємо за правду і справедливість”.

Нестор Шуфрич, фракція СДПУ(о): «Мы отправили в комиссию своих представителей. За нарушение прав верующих высокими государственными чиновниками поднимался вопрос впервые. Я лично считаю, что нарушения очень серьезные и что Червония нужно немедленно увольнять и привлекать к ответственности. Если этого не сделает Ющенко, то в январе это сделаем мы. Аналогичная ситуация по Тернопольской области. Мы приняли рекомендации, и они должны быть исполнены Виктором Ющенко, если он чувствует ответственность за ситуацию в этом регионе”.

27.12.2005. РОВНО. Министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк едет поддержать Червония и филаретовцев?
28 декабря министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк осуществит однодневную рабочую поездку в Ровно. Поездка запланирована в рамках работы руководства МИД Украины с регионами относительно разъяснения внешнеполитического курса государства. Запланированы также отдельные встречи министра с председателем Ровенской облгосадминистрации Василием Червонием и новоназначенным так называемым митрополитом Ровненским и Острожским Евсевием «Киевского патриархата». Учитывая, что Верховная Рада рекомендовала Президенту Украины уволить Червония с поста главы облгосадминистрации за нарушение прав православных верующих, можно сделать вывод, что главная цель визита в Ровно главы МИДа Бориса Тарасюка — поддержка печально прославившегося попранием законов Украины губернатора и его друзей-раскольников.

29.12.2005. РІВНЕ. Губернатор Василь Червоній впевнений у своїй безкарності за порушення прав православних віруючих і крісло своє не має наміру полишати
“Верховна Рада рекомендувала Президенту України Віктору Ющенку звільнити голову Рівненської облдержадміністрації. Більшість народних обранців, а за цю постанову проголосувало 240 депутатів, вважають, що Василь Червоній порушував чинне законодавство під час вирішення питань, пов’язаних із передачею культових будівель і майна релігійним громадам. А такі його дії «спричиняють загострення міжконфесійних стосунків». Рекомендація щодо звільнення Червонія мотивується у постанові ще й систематичним порушенням ним Конституції й законів у сфері прав громадян на свободу совісті. Щоб такі звинувачення не були просто словами, депутати в прийнятій постанові передбачили, що слідча комісія Верховної Ради має передати матеріали до Генпрокуратури для вирішення питання притягнення його до відповідальності. Однак така постанова аніскільки не змінила настрої Василя Червонія. Червоній запевнив, що остаточно вирішив не подавати документи до ЦВК для реєстрації у виборчому списку блоку Костенка-Плюща, мовляв, він обійдеться і без «запасного аеродрому»: “Рішення Верховної Ради ні на що не впливає”…
“Рівне вечірнє”

30.12.2005. КИЕВ. Министр внутренних дел Украины Юрий Луценко обвинил в чрезмерных амбициях председателя Ровненской облгосадминистрации Василия Червония
Ю. Луценко заявил об этом в связи с тем, что действующий председатель облгосадминистрации призывает жителей Ровно митингами встречать министра МВД только потому, что он не согласен с назначением начальника областной милиции.
«Я не собираюсь с ним согласовывать, потому что это было бы неправильно.
Милиция должна сотрудничать с властью, а не обслуживать ее. Кроме того, я ему откровенно заявил, что не дам превратить ривненскую милицию в филиал Волынской сечи — общественной организации казацкого типа, которая обслуживает политические амбиции господина Червония», — заявил Ю. Луценко. По мнению министра, именно это для председателя Ровненской облгосадминистрации было главной причиной, почему он противостоит МВД. Ю. Луценко также сообщил, что на данный момент есть новый начальник Ровненской областной милиции, которому В. Червоний предложил «зайти к нему в кабинет через окно на шестом этаже». «Его, мягко говоря, некорректное поведение, вызывает у меня множество эмоций, но я умею их сдерживать и не переходить черту, как Василий Червоний», — отметил Ю. Луценко.
Комментируя ситуацию с попыткой захвата церкви в городе Остроге Ровненской области, Ю. Луценко назвал правильными действия начальника областной милиции относительно невмешательства стражей порядка в эту ситуацию. «Милиция никогда не будет заходить в храм силой на стороне какой-либо из конфессий», — сказал Ю. Луценко. А относительно действий губернатора Ровненской области Ю. Луценко выразил надежду, что «жители области дадут оценку этому явлению на выборах».
«Грани-плюс»

04.01.2006. РІВНЕ. Православні віруючі захищають свій храм
Архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій відвідав Свято-Воскресенську парафію у місті Острозі, де православні віруючі продовжують цілодобове чергування біля дверей опечатаного храму, який у листопаді 2005 року за сприяння губернатора Василя Червонія намагалися захопити розкольники-філаретівці. Владика Варфоломій звернувся до прихожан храму і подякував їм за вірність Православній Церкві. Правлячий архієрей висловив сподівання, що в новому році з допомогою Божою ця конфліктна ситуація вирішиться.

05.01.2006. КИЕВ. Союз православных граждан Украины призывает Президента Виктора Ющенко немедленно уволить с должности Ровненского губернатора Василия Червония
Союз православных граждан Украины призывает Президента Виктора Ющенко немедленно уволить с должности Ровненского губернатора Василия Червония за дестабилизацию межконфессионального мира.
Об этом сообщил на пресс-конференции в агентстве УНИАН член Блока Наталии Витренко “Народная оппозиция”, председатель Союза православных граждан Украины Валерий Кауров.
Союз православных граждан Украины готов усилить круглосуточную охрану Свято-Воскресенского храма в г. Остроге силой своих активистов и прихожан, подчеркнул он. По его словам, в ночь с 30 на 31 декабря была предпринята попытка захвата Свято-Воскресенского храма сторонниками бывшего настоятеля прихода Ярослава Хаврука. В. Кауров сообщил, что в три часа ночи ему позвонил руководитель Ровенского областного отделения СПГУ Валерий Василишин и сообщил, что возле храма начали скапливаться сторонники Ярослава Хаврука. “Опасаясь захвата храма, мы направили своих активистов, которые дежурили возле храма и сумели предотвратить его захват», — сказал В. Кауров.
Он напомнил, что храм был опечатан мэром г. Острога по распоряжению губернатора Ровненской области Василия Червония. По словам В. Каурова, В. Червоний передал храм на баланс Киевского патриархата “якобы на основании протокола общины, который ему предоставил Хаврук”. “Об этом протоколе не знал никто, по существующему законодательству и по церковному уставу должна быть вывешена повестка дня на дверях прихода, все прихожане должны быть оповещены, и должно пройти общее собрание всего прихода о том, что приход собирается перейти в другую юрисдикцию. Этого сделано не было, Я. Хаврук тайно написал протокол, привез его Червонию, тот отдал распоряжение управлению по делам религий в Ровненской области, и оно незаконно перерегистрировало этот приход на общину Киевского патриархата, которая была отдана в течение одного дня», — заявил В. Кауров.
По его словам, когда прихожане об этом узнали, они стали на защиту храма и не допустили проникновения в храм сторонников Я. Хаврука.
На сегодня действует определение местного суда о наложении моратория на передачу храма Киевскому патриархату до окончания судебного разбирательства.

УРА-Информ