Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.02.2006. ВАРШАВА. Держава повертає майно Православній Церкві

Польська Автокефальна Православна Церква домагається повернення церковного майна, конфіскованого комуністичним урядом Польщі після Другої світової війни. До списку об’єктів, які польські православні хотіли б повернути, належать не лише церкви, але й земля і будинки. Проте саме із церквами пов’язані найбільші проблеми.Великий будинок у центрі Варшави, біля православного собору, що колись був домом місцевого митрополита, за комуністичних часів став відділком поліції. Нині він знову повернувся, так би мовити, у «лоно церкви» і став гуртожитком духовної академії. Повернення власності, яку відібрали у релігійних громад комуністи, стало можливим на підставі закону, ухваленого на початку 90х.
Колишнє церковне майно нині має різних власників: на колишніх церковних землях є громадські або державні будинки. Тому держава пропонує церкві взамін інші земельні ділянки, будинки або грошове відшкодування.
Православна парафія в Люблині виступає за повернення земельної ділянки біля церкви, де зараз площа названа ім’ям Петра Могили. Парох православної парафії в Люблині о. Андрій Лось сказав для Радіо Свобода:
“Ми свого часу подали заяви до Комісії, що займається цим питанням, і там почали їхній розгляд. На сьогоднішній день ми не виступаємо, щоб нам повернули ці терени, але у нашому внеску написано, щоб нам дали якусь іншу землю”.
Люблинсько — холмська єпархія виступає за повернення колишнього церковного майна в багатьох місцевостях регіону. Це найчастіше земельні ділянки, забрані державою в міжвоєнному періоді. За словами о. Андрія Лося, саме тоді Церква зазнала тут найбільших втрат. Це загалом площа майже в три тисячі гектарів, за які тут виступає Церква.
RadioSvoboda.Ua