Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.02.2006. ЧЕРНІГІВ. “Високий вал”: “Виставка унікальних писанок відкриється в єпархіальному управлінні УПЦ”

“Понад 700 писанок, виконаних у різноманітних техніках, в тому числі: шкрябанки, дряпанки, розписані за допомогою парафіну, так звані “монастирські” (інкрустовані бісером) та вирізьблені по шкаралупі зможуть побачити чернігівці на виставці, що проходитиме в Чернігові у приміщенні єпархіального управління Української Православної Церкви.
Це авторські роботи членів Харківського клубу писанкарства ім. Оксани Білоус, яким понад 13 років керує майстер цієї справи пані Алла Овчаренко.
За благословенням єпископа Чернігівського та Ніжинського Амвросія виставка писанок відкриється 18 лютого – після урочистої Божественної літургії на честь вшанування пам’яті Святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського. Як повідомила пані Алла Овчаренко, клуб писанкарів у Харкові почав свою роботу з благословення тодішнього настоятеля Благовіщенського, а потім Свято-Троїцького храму о. Андрія Полікопи, котрий згодом у сані єпископа очолив Чернігівську кафедру. Колись ази цього мистецтва вивчали також учні недільної школи, якою керував о. Андрій, а також їхні батьки. Нині клуб об’єднує вчителів, бібліотекарів, журналістів, лікарів і пенсіонерів, це мистецтво захопило також їх дітей і онуків. Саме нашому єпископу Амвросію нині дякують харківські писанкарі за багаторічну духовну підтримку.
“Писанкарство – це стародавнє народне мистецтво, метою якого є навчити дітей і дорослих добру, — вважає Алла Овчаренко. – Адже писанка — це оберіг, який роблять не для себе, а для того, щоб подарувати. Колись один з моїх учнів- хлопчик-підліток — подарував літній жінці свою яскраву писанку. Жінка розплакалася. Виявилося, що раніше ніхто ніколи не дарував їй таких дарунків – вона виховувалася в дитячому будинку…”
На виставку до Чернігова приїдуть найкращі експонати з колекції клубу, яка сьогодні нараховує понад дві з половиною тисячі робіт. В основному писанки виготовлені з курячих яєць, однак є також роботи з гусячих і навіть страусячих яєць. Як повідомила Алла Овчаренко, нині шедеври харківських писанкарів зберігаються в Музеї писанки в Коломиї, в Центрі української духовності в США (м. Венбрук), у Храмі Хреста Господнього в Єрусалимі, в монастирі Св. Никодимуса на о. Кіпр, у приватних колекціях у Франції, Австралії тощо”.
Вікторія СИДОРОВА, “Високий вал”