Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.02.2006 — 10.03.2006

Церковь и власть

17.02.2006. КИЕВ. Президент Ющенко забыл, что на Майдане был отлученный от Церкви Филарет
Религиозные конфессии Украины не должны поддерживать политические силы на выборах в Верховную Раду. Об этом на пресс-конференции в Киеве заявил первый заместитель главы секретариата Президента Украины Иван Васюник. По словам заместителя главы секретариата, Виктор Ющенко намерен встретиться с религиозными лидерами страны и обсудить с ними предстоящие парламентские выборы.
Напомним, что во время последних президентских выборов сторонники кандидата Виктора Ющенко обвиняли Украинскую Православную Церковь в поддержке и ведении агитации за Виктора Януковича.
В свою очередь, сторонники Ющенко и сейчас не считают политической агитацией появление на Майдане представителей Греко-католической Церкви и лидера непризнанного в православном мире «Киевского патриархата» Михаила Денисенко.
«Новый регион-Киев»

21.02.2006. ХАРКІВ. Ігуменя Свято-Борисо-Глібського монастиря Марія Магдалина нагороджена почесною грамотою Харківської
облдержадміністрації і обласної ради
Грамоту за вагомий особистий внесок у розвиток духовності регіону, розбудову монастиря вручив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ярослав Ющенко. Марія Магдалина (Кашкіна) стала настоятелькою монастиря у 1997 році, а в 1999 Блаженнішим Володимиром, Митрополитом Київським і всієї України, була возведена в сан ігумені.
За безпосередньою участю ігумені відроджений старовинний храм, побудовані два житлові корпуси, нові господарські приміщення. З 2005 року почали діяти недільна школа для дітей і дорослих, швейна майстерня.

22.02.2006. УЖГОРОД. Протоієрей Димитрій Сидор має власні варіанти розв’язання соціально-економічних проблем обласного центру
У обласному центрі Закарпаття відбулася прес-конференція одного з 13-ти кандидатів на посаду міського голови — настоятеля кафедрального Свято-Хрестовоздвиженського собору протоієрея Димитрія Сидора.
Балотуватися на мера Ужгорода його спонукала складна соціально-економічна ситуація в місті. У його передвиборчій програмі основна увага закцентована на екології, стані вулиць міста Ужгород, проблемах тепло- і водопостачання та корупції у владі. У разі обрання Димитрія Сидора міським головою останній зобов’язується вже протягом перших місяців перебування на цій посаді разом із фахівцями розробити і прийняти спеціальну програму реорганізації та відновлення комунальної сфери Ужгорода. У “арсеналі” о. Димитрія є ще кілька оригінальних програм, яких “не мають інші кандидати”. Це, зокрема, програма створення системи продовольчої безпеки Ужгорода. У соціальній сфері Д. Сидор пропонує реалізувати наступні три основні соціальні програми: програму підтримки дітей-сиріт, яку кандидат вже здійснює через фонд «Нова сім’я»; програму «Срібний фонд міста» — це програму “реанімування” та надання нового статусу (коледж) професійно-технічних училищам міста, що має зробити їх більш привабливими для їх потенційних студентів; та програму «Золотий фонд», яка передбачає підтримку й подальше працевлаштування студентської молоді, починаючи вже з п’ятого курсу.
Укрпартінформ

23.02.2006. КРИВОЙ РОГ. Голова Верховной Рады Украины Владимир Литвин посетил кафедральный собор города
22 февраля, в день освобождения Кривого Рога от немецко-фашистских захватчиков, город посетил Голова Верховной Рады Украины Владимир Литвин. В сопровождении мэра города Юрия Любоненко, председателя областного совета Галины Булавко, народного депутата Вадима Гурова, а также сотрудников областной и городской администраций глава парламента посетил Спасо-Преображенский кафедральный собор, где его встретил епископ Криворожский и Никопольский Ефрем. По этому случаю был отслужен благодарственный молебен. Спикер украинского парламента преподнес подарок кафедральному храму — икону Господа Вседержителя. Владыка Ефрем подарил Владимиру Литвину Святое Евангелие на молитвенную память о посещении главного храма епархии.
Пресс-служба Криворожской епархии

23.02.2006. ОДЕССА. Власти передали религиозным организациям более 300 различных культовых сооружений
В настоящее время в Одесской области действуют 1105 религиозных организаций, более половины из которых являются православными. Об этом в ходе «горячей телефонной линии» сообщил замначальника областного управления по вопросам национальностей и религий Анатолий Сенчук. Он отметил, что на втором по численности месте находятся общины различных ветвей протестантизма. Представитель облгосадминистрации сообщил, что со дня провозглашения независимости Украины на территории области построено 88 новых храмов. Кроме того, в пользовании различных общин находятся 613 культовых строений. Также в настоящее время идет передача культовых сооружений их бывшим владельцам. В Одесской области это решение правительства выполнено уже на 90%. Власти передали религиозным организациям более 300 различных культовых сооружений, которые ранее использовались не по назначению.
ИА «Репортер»

23.02.2006. ЧЕРКАСИ. У місті створено координаційну раду релігійних організацій
Мер міста Черкас Анатолій Волошин провів зустріч з керівниками релігійних організацій області (близько 30 осіб), на якій були обговорені питання діяльності цих організацій та введення у загальноосвітніх закладах предмета “Християнська етика”. По закінченні було ухвалене рішення про створення координаційної ради релігійних організацій при міському голові задля забезпечення відкритості діяльності міської влади та взаємодії з громадськістю міста.
Асоціація міст України

24.02.2006. ЧЕРНІВЦІ. Олександр Зінченко розповів про свої зустрічі з Патріархом Варфоломієм
Представляючи 22 лютого у Чернівцях свою команду на виборах до місцевих рад, екс-держсекретар Президента України Олександр Зінченко не обминув церковно-релігійної тематики і привідкрив завісу таємничості щодо мети своєї тодішньої поїздки до Стамбула для зустрічі з Вселенським Патріархом Варфоломієм. За словами політика, ця мета полягала в тому, щоб домовитися про відкриття у Києві „подвір’я” Константинопольського Патріархату. “Ситуація, коли в столиці нашої держави з XVII століття немає такого „подвір’я”, є абсолютно ненормальною, хоча йдеться фактично про материнську для наших Церков Церкву”, — сказав О. Зінченко. Водночас від спростував інформацію про те, що на зустрічах із Патріархом йшлося про визнання Константинополем Київського патріархату. „Переконаний, що в Україні повинна бути єдина помісна Православна Церква, але коли це трапиться — не справа держави. Вона прийде тоді, коли для цього прийде час…, — сказав О. Зінченко у Чернівцях. — Так само держава не може вирішувати проблеми канонічності тієї чи іншої Церкви…”
РІСУ

24.02.2006. ВАРШАВА. Держава повертає майно Православній Церкві
Польська Автокефальна Православна Церква домагається повернення церковного майна, конфіскованого комуністичним урядом Польщі після Другої світової війни. До списку об’єктів, які польські православні хотіли б повернути, належать не лише церкви, але й земля і будинки. Проте саме із церквами пов’язані найбільші проблеми. Великий будинок у центрі Варшави, біля православного собору, що колись був домом місцевого митрополита, за комуністичних часів став відділком поліції. Нині він знову повернувся, так би мовити, у «лоно церкви» і став гуртожитком духовної академії. Повернення власності, яку відібрали у релігійних громад комуністи, стало можливим на підставі закону, ухваленого на початку 90-х.
Колишнє церковне майно нині має різних власників: на колишніх церковних землях є громадські або державні будинки. Тому держава пропонує церкві взамін інші земельні ділянки, будинки або грошове відшкодування.
Православна парафія в Любліні виступає за повернення земельної ділянки біля церкви, де зараз площа, названа ім’ям Петра Могили. Парох православної парафії в Любліні о. Андрій Лось сказав для Радіо Свобода:
“Ми свого часу подали заяви до Комісії, що займається цим питанням, і там почали їхній розгляд. На сьогоднішній день ми не виступаємо, щоб нам повернули ці терени, але у нашому внеску написано, щоб нам дали якусь іншу землю”.
Люблінсько-Холмська єпархія виступає за повернення колишнього церковного майна в багатьох місцевостях регіону. Це найчастіше земельні ділянки, забрані державою в міжвоєнному періоді. За словами о. Андрія Лося, саме тоді Церква зазнала тут найбільших втрат. Це загалом площа майже в три тисячі гектарів, за які тут виступає Церква.
RadioSvoboda.Ua

24.02.2005. КИЕВ. Депутаты требуют от Генеральной прокуратуры открыть уголовное дело против ровенского губернатора
К этому призвал председатель специальной парламентской комиссии, расследующей нарушения прав верующих в Украине, народный депутат Павел Сулковский. Он сообщил, что прокуратура Волынской области занималась расследованием нарушений законов и Конституции Украины Василием Червонием и подтвердила выводы парламентской комиссии. Депутат выразил удивление, что Президент Украины и Генеральная прокуратура до сих пор не отреагировали на Постановление Верховной Рады № 8578 от 22 декабря 2005 года, рекомендующего уволить с занимаемой должности В. Червония, а губернатора Тернопольской области И. Стойко и главу Шумской райгосадминистрации В. Петрука привлечь к ответственности. Депутаты были возмущены и тем фактом, что руководители секретариата Президента О. Рыбачук и И. Васюник, как оказалось, до сих пор не в курсе того, что такое постановление парламентом было принято.

27.02.2006. АФИНЫ. Посол Украины встретился с архиепископом Греческой Православной Церкви
По инициативе Посольства Украины в Греции состоялась встреча посла Украины в этой стране Валерия Цыбуха с Предстоятелем Греческой Православной Церкви архиепископом Христодулосом.
Как сообщила пресс-службе МИД, стороны обсудили вопросы духовного, культурного и религиозного сотрудничества, актуальные проблемы мирового и украинского православия.
Также во время встречи стороны обсудили возможности Греческой Православной Церкви содействовать удовлетворению духовных потребностей православных украинцев, которые временно находятся на территории Греции.

28.02.2006. ОВРУЧ. Голова Верховної Ради Володимир Литвин відвідав кафедральний Спасо-Преображенський собор
25 лютого Голова Верховної Ради України Володимир Литвин молився за богослужінням у Спасо-Преображенському кафедральному соборі. Високого гостя зустрів архієпископ Овруцький і Коростенський Віссаріон. По закінченні богослужіння відбулась бесіда владики зі спікером парламенту про церковно-державні відносини та шляхи зміцнення моралі серед підростаючого покоління.

03.03.2006. ЧЕРНИГОВ. Губернаторы Сум и Чернигова поклонились святыням города
В Свято-Троицком кафедральном соборе епископ Черниговский и Нежинский Амвросий встретил делегации руководителей двух областей во главе с Николаем Лавриком и Ниной Гаркавой. Владыка рассказал гостям об истории храма и черниговских святынях. Гости приложились к мощам святителя Феодосия и преп. Лаврентия Черниговских. На прощание епископ Амвросий благословил их иконками черниговских святых.

03.03.2006. КИЇВ. Президент Віктор Ющенко провів зустріч з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій
Як повідомив офіційний сайт Президента України, підсумком зустрічі стало підписання членами Ради Декларації керівників Церков і релігійних організацій України. Її мета — досягнення міжконфесійного миру та злагоди і відмова від використання авторитету церков і релігійних організацій у передвиборчій агітації.
Глава держави запевнив, що питання гармонізації взаємовідносин держави і церкви в Україні перебуває на його особистому контролі, і закликав усіх присутніх висловити свої побажання щодо вдосконалення механізму таких відносин.
Серед актуальних питань, які існують у цьому полі, було названо такі:
виділення приміщень і земельних ділянок для релігійних громад; освітня і просвітницька діяльність; оптимізація діяльності Департаменту у справах релігій; надання Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій статусу консультаційної, а відтак вдосконалення механізму взаємодії між Церквою та державою.
За результатами зустрічі Президент доручив узагальнити всі названі факти та проблеми, виклавши їх у підсумковому оглядовому листі. Його буде оформлено як доручення глави держави уряду. В. Ющенко наголосив, що «виконавча влада повинна звернути увагу на згадані проблеми та забезпечити їх вирішення». Президент високо оцінив зусилля влади та Церкви щодо підтримання в Україні міжконфесійного миру та злагоди, зазначивши, що «держава готова сприяти досягненню взаємодії між православними християнами в Україні». В. Ющенко запевнив, що в цей процес «не буде жодного адміністративного втручання» і по відношенню до Церкви держава й надалі проводитиме політику «порозуміння й довіри».
Українську Православну Церкву на зустрічі представляв керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, який так прокоментував підсумки наради: “Президент у своєму вступному слові розповів про проблеми, які сьогодні є актуальними для нашого суспільства, про стан відносин між державою та Церквою. Представники Церков висловили своє відношення до ходу передвиборного процесу в країні. Нагадаю, що Українська Православна Церква ще раніше задекларувала свою позицію про невтручання у політичну агітацію. На зустрічі з Президентом була підписана декларація про нейтральну позицію Церков в передвиборному процесі, щоб політичні партії не використовували Церкви в своїх політичних цілях.
Я у своєму виступі розповів Президенту про ті проблеми, які існують в нашій Церкві, зокрема про земельні питання в західних регіонах. Президент занотував це та обіцяв розібратись. Також я підняв питання про відзначення 20-ої річниці з дня аварії на ЧАЕС. Президент обіцяв надати допомогу єдиному діючому храму в Чорнобилі.
Хочу наголосити, що будь-яка зустріч з Президентом, можливість з ним поспілкуватись, розповісти йому про свої проблеми, про наболіле — це завжди добре для Церкви”.

09.03.2006. КИЕВ. Президент обратился к греко-католикам с письмом в связи с юбилеем Львовского собора
Президент Украины Виктор Ющенко обратился с письмом к духовенству и мирянам Украинской греко-католической церкви по поводу Львовского собора 1946 года. Как отмечает В. Ющенко в письме, «Львовский собор 1946 года отзывается болью в сердцах многих украинцев. С того дня начался отсчет трагического и в то же время героического периода в истории Украинской греко-католической церкви. Это было время жестокой расправы над теми, чью веру и патриотизм не могла сломать тоталитарная машина. Возрождение церкви через полвека гонений засвидетельствовало — настоящую веру нельзя уничтожить. Имена многих иерархов Греко-католической церкви стали символами мудрости и духовности. Через десятилетия нам близки и понятны слова митрополита Андрея Шептицкого: «Україна звільниться від свого упадку та стане державою могутньою, з’єднаною, величавою, яка буде дорівнювати другим високорозвинутим державам». Помня прошлое, сегодня мы строим наше государство на принципах демократии и свободы, в котором каждому человеку гарантировано право свободно исповедовать свою веру. Драматические страницы в истории украинского народа должны учить нас толерантности и сотрудничеству во имя гражданского мира и согласия. Вера дала возможность Украине отстоять свободу. Бог послал нам мудрость и терпение, чтобы вместе строить сильное государство. Я верю — с Божьей помощью мы достигнем этой цели. Ориентирами для нас будут любовь к ближнему и единство в добре».
«Грани Плюс»

09.03.2006. КИЕВ. Минтруда собирается официально ввести профессию «священнослужитель»
Министерство труда и социальной политики планирует ввести профессию «священнослужитель», сообщает «Коммерсант-Украина». С инициативой включить профессию «священнослужитель» в государственный классификатор профессий выступил Научно-исследовательский институт социально-трудовых отношений (НИИ СТО) при Министерстве труда. Как сообщил заведующий отделом классификации НИИ СТО Юрий Юрам, «сейчас церкви и религиозные организации самостоятельно определяют размер зарплат служителям, однако из-за того, что профессии священника на Украине нет, трудовые книжки им не выдаются».
После того как профессия священнослужителя будет официально зарегистрированной, все священники смогут получить трудовые книжки, а также платить налоги и отчисления в Пенсионный фонд, считает Юрий Юрам.
«Подробности»

10.03.2006. ЖИТОМИР. Римо-католикам віддали келії колишнього монастиря францисканців
Днями голова облдержадміністрації Ірина Синявська та голова облради Архип Войтенко передали житомирській католицькій громаді акт передачі/приймання відомої клерикальної споруди — келії колишнього монастиря францисканців, що розташовані поруч із костьолом Святого Яна з Дуклі, який був переданий католикам ще 17 червня 1989 року.

10.03.2006. ХЕРСОН. Губернатор вернул уставные документы православной общине
Губернатор Херсонской области Борис Силенков 7 марта вернул уставные документы Свято-Архангело-Михайловской общине с. Калининское Великоалександровского района. Как известно, из-за козней филаретовцев вокруг храма возник конфликт, разбираться в котором пришлось многим инстанциям вплоть до Верховного суда, который вынес законный вердикт в пользу православной общины.

10.03.2006. ХЕРСОН. Конфессии области подписали заявление о выборах
Конфессии области вместе с гособладминистрацией подписали заявление о невмешательстве в предвыборный процесс. По благословению архиепископа Херсонского и Таврического Ионафана от имени Херсонской епархии его подписал прот. Василий Пасенко. Заявление было инициировано местной властью, акт подписания транслировался в прямом эфире местным телеканалом «Скифия».

10.03.2006. ХЕРСОН. Свято-Духовский кафедральный собор возвращен в собственность общине УПЦ
Соответствующее решение Херсонского горсовета в соборе торжественно вручил архиепископу Херсонскому и Таврическому Ионафану мэр города Владимир Сальдо. Он отметил заслуги УПЦ и общины в укреплении нравственности и духовного просвещения горожан. Городской голова пообещал профинансировать ремонтные работы в соборе.

10.03.2006. КИЇВ. Українська Православна Церква підтримує участь столиці в конкурсі «Київ — європейська культурна столиця”
У Київській державній адміністрації відбулося засідання міської ради Церков і релігійних організацій. Темою зустрічі стала участь нашого міста в конкурсі « Київ — європейська культурна столиця », документи для участі у якому міський голова Олександр Омельченко має представити у Брюсселі 14 березня. За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира Українську Православну Церкву на засіданні ради Церков представляв керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, який так прокоментував хід засідання в міській адміністрації: «Глави Церков і релігійних організацій підписали звернення на ім`я міського голови про підтримку участі Києва у цьому конкурсі. Але я хотів би підкреслити, що для перемоги потрібно вирішити проблему нормального існування і діяльності релігійних організацій нашого міста. Повернення майна Церквам і релігійним організаціям буде однією з умов перемоги нашої столиці у цьому конкурсі. До речі, сьогодні немає такої столиці в світі, де б майно Церкви було у власності держави чи юридичних осіб. Звичайно, заяви, які прозвучали із уст пана Омельченка, принесли нам радість, і, якщо це не передвиборна риторика, а план реальних дій з боку міської державної адміністрації, які незабаром втіляться у життя, це буде дуже добре».

10.03.2006. КИЕВ. Утвержден план государственных мероприятий, посвященных 20-ой годовщине Чернобыльской катастрофы
В число многочисленных мероприятий, посвященных трагической дате, согласно Указу Президента Украины, войдут поминальные панихиды по жертвам Чернобыльской катастрофы, возложение цветов у мемориального кургана Героев Чернобыля, проведение митинга-реквиема возле храмово-чернобыльского комплекса в Дарнице, у храма Входа Господня в Иерусалим. Планируется также проведение вечера в Национальном театре оперы и балета под названием «Колокола Чернобыля», телемост Киев — Москва — Минск при участии Евровидения. Внесут свою лепту и деятели искусства и науки, которые готовят создание новой редакции фильма Владимира Шевченко «Чернобыль. Тяжелые недели и дни», снятого в 1986 году. Также будет издана монография «Чернобыльская катастрофа — 20 лет спустя».

10.03.2006. СУМИ. Архієпископ Марк взяв участь у зустрічі з Президентом України
На запрошення керівництва області архієпископ Марк взяв участь у обласній нараді “Відродимо село — зміцнимо державу”. Захід провів Президент України Віктор Ющенко, який звершив візит на Сумщину. Під час зустрічі обговорювались питання відродження села, вирішення його економічних, соціальних і духовних проблем.