Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.02.2006. ХУСТ. Спасо-Преображенський монастир відзначив 5-річчя з дня відродження

В день пам’яті прп. Єфрема Сіріна Спасо-Преображенська обитель села Теребля Тячівського району відзначила 5-річчя з дня відродження. З цієї нагоди архієпископ Хустський і Виноградівський Іоанн очолив у святій обителі Божественну літургію. Після закінчення богослужіння владика привітав братію та віруючих з ювілеєм та поздоровив отця намісника ігум. Єфрема (Ярінко) з Днем Ангела.
Спасо-Преображенський монастир було засновано на початку 20-х років XX століття в двох кілометрах від с. Теребля в урочищі “Ботинське” ігуменом Іовом (Войтишином). У 1930р. ігуменом монастиря був призначений о. Веніамін (Керичанин), при якому в братському корпусі обителі було засновано Благовіщенську церкву. У 1937 р. було закінчено будівництво хрестоподібної п’ятикупольної церкви на честь Преображення Господнього, яка була освячена в 1939р. епископом Володимиром.
На початку 60-х років монастир було закрито. Всі монастирські будівлі було зруйновано, а на їхньому місці було організовано піонерський табір, який, до речі, проіснував недовго. Після закриття піонерського табору боголюбиві жителі Тереблю збудували на місці колишнього монастиря капличку, куда приходили молитись.
Рішенням Священного Синоду УПЦ від 22 січня 2001 року Спасо-Преображенський монастир було відновлено. На даний час, окрім вищезгаданої каплиці, в монастирі збудовано новий братський корпус.