Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.02.2006. КИЇВ. Відбулось засідання Священного Синоду Української Православної Церкви

У черговому засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви, що відбувся у Києво-Печерській Лаврі під головуванням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. Члени Синоду заслухали повідомлення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, про кончину Предстоятеля Православної Церкви Чеських Земель і Словакії Блаженнішого Митрополита Николая, й ухвалили піднести Богу, Володарю Неба і землі, молитви за спокій душі новопреставленого.
На засіданні Синоду було прийняте рішення про відзначення двох ювілейних дат. Для відзначення 60-ї річниці історичного Львівського Церковного Собору 1946 року Священний Синод ухвалив створити Комісію, головою якої призначив архієпископа Тернопільського і Кременецького Сергія.
Члени Синоду також заслухали інформацію Блаженнішого Митрополита Володимира про відзначення 20-ї річниці аварії на Чорнобильскій атомній електростанції. Синод ухвалив: 30 квітня в усіх храмах УПЦ звершити молитви за здоров’я живих ліквідаторів і постраждалих та за впокій душ померлих від чорнобильської катастрофи. Силами УПЦ буде проведено Конференцію, присвячену 20-й річниці аварії на ЧАЕС.
Священний Синод заслухав інформацію про проголошення Президентом України 2006 року “Роком захисту духовного світу дитини” та доручив Голові Синодального відділу у справах молоді представити програму відповідних заходів.
Серед інших важливих питань, що розглядались на Священному Синоді, слід відзначити рішення про відновлення діалогу з “УАПЦ”. Для відновлення діалогу з «УАПЦ» Священний Синод благословив продовження роботи Комісії, утвореної на засіданні Священного Синоду 22 листопада 1995 року, і поновив її склад.
Священний Синод також розглянув ряд питань внутрішнього життя Церкви. Зокрема, благословив відкриття грузинської парафії на території Донецької єпархії. Вирішення питань щодо місцезнаходження парафії, оформлення відповідних документів та призначення священика доручено митрополиту Донецькому і Маріупольському Іларіону.
Вот как прокомментировали итоги заседания Священного Синода его участники:
Митрополит Черновицкий и Буковинский Онуфрий: «На этом заседании были затронуты важные вопросы – о праздновании 60-летия Львовского собора, на котором униаты были приняты в лоно Православной Церкви, и оговорены мероприятия, которые будут проводиться в память печального события — 20-летия Чернобыльской катастрофы.
Для нас Львовский собор — это положительное событие, и мы должны о нем помнить. Этот собор восстановил древнюю справедливость, ведь до принятия Брестской унии Православие на Западной Украине было доминирующим вероисповеданием.
Я считаю положительным тот факт, что на заседании Синода не обсуждались вопросы, касающиеся выборов. Для нас, православных Украины, выборы всегда сопровождаются сложностями, потому что политики стараются втянуть Церковь в избирательный процесс. Для Церкви неважно, к какой партии принадлежит человек, и какой он политической ориентации,- был бы он человеком и трудился на благо своей страны».
Митрополит Симферопольский и Крымский Лазарь: «Важно то, что мы вплотную коснулись жизненно важных вопросов нашей церковной жизни. В этом году Церковь обратит особое внимание на детей, почтит пострадавших от Чернобыльской катастрофы, мы их будем поминать за Божественной литургией. Обговаривался важный для моей епархии вопрос об открытии Духовной Семинарии в Симферополе. У нас до революции существовала Таврическая семинария, а ныне мы там открыли Духовное училище, которое успешно работает седьмой год, собраны кадры и есть все возможности для работы Семинарии. Мы обязаны повышать уровень духовного образования, этого требует современная обстановка».
Архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан: «Наприкінці минулого року керівництво “УАПЦ” звернулося з листом до Блаженнішого Митрополита Володимира з пропозицією відновити діалог між Українською Православною Церквою і “УАПЦ”, який був розпочатий у 1995 році. Мета діалогу — відновлення єдності Українського Православ’я. Комісію очолив владика Іриней, але на жаль, усерелині самої “УАПЦ” виникли проблеми внутрішнього характеру, а тому переговори були призупинені. Священий Синод поновив склад комісії і доручив їй вести діалог з “УАПЦ”. Було розглянуто пропозиції комісії щодо тематики діалогу. Ми сподіваємось, що цей діалог буде корисним для обох сторін. Нині існує багато проблем, які потрібно вирішувати, а тому рішення Священного Синоду, на мій погляд, дуже актуальне”.