Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.12.2005. ЧОРНОБИЛЬ. Замісник міністра МНС Володимир Халоша: “Храм дозволяє нам працювати”

До складу офіційної делегації, очолюваної Президентом України Віктором Ющенко ввійшов замісник міністра МНС Володимир Халоша. Він поділився з журналістами своїм баченням відродження чорнобильських святинь. “Ведеться облік, — сказав замміністра, — але нажаль деякі з них знищенні за ці роки вогнем. Ми маємо по плану відновити певні об’єкти, це в основному місця, пов’язані з Вітчизняною війною і культурною спадщиною. Відповідальні опікуються такими об’єктами, підтримуючи їх у доброму стані. Нажаль, можливості обмежені, тому що бюджетні кошти на ці потреби фактично не виділяються і робиться все за рахунок позабюджетних коштів підприємств. Держава не може виділяти гроші на речі, які не закладені у законі. Велику роботу проводить історико-культурологічна експедиція, яка збирає пам’ятки культури, історії, етнографії в покинутих селах. У зоні відчуження ця експедиція фактично завершила роботу. Їхня колекція тимчасово знаходиться в приміщенні кінотеатру і чекає реалізації ідеї щодо створення невеликої експозиції, а з часом і музею. Ювілейна дата спонукає до проведення цих заходів. Президент приділяє багато уваги цим питанням, це створює гарні умови для вирішення багатьох питань”.
Коментуючи можливість відновлення до 20-річчя трагедії храму святителя Миколая біля самого реактора, Володимир Халоша сказав: “По-перше, потрібно провести додаткові дослідження і стенограми, з іншого боку, там не проста радіаційна ситуація і якщо відновити храм, мабуть, віруючі туди ходити не будуть. Ідея є, але її потрібно опрацювати”.
Чиновник запевнив, що до дня пам’яті усі кладовища будуть приведені у належний стан. Їх близько 95 і у цьому році у другу неділю після Пасхи їх відвідало понад 15 тисяч віруючих.
“Увага Віктора Ющенка до цих питань дозволяє нам більш продуктивно вирішувати їх в майбутньому. Президент у нас віруюча людина, цікавиться історією, велику увагу приділяє до культурних традицій і нашої національної спадщини. Не випадковим є його сьогоднішній візит. Це дозволить більш якісно вирішувати питання пов’язанні із утриманням, обслуговуванням об’єктів, та взагалі – відродженням віри та духовності”, — завершив коментар замміністра.