Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.12.2005. ВІННИЦЯ. Жителі села Скала стали свідками чуда

“12 листопада до жительки села Скала Оратівського району Ганни Рижої зійшлися діти і сусіди. Мали різати дерева, що росли у городі. Коли черга дішла до ясена, хтось запропонував його залишити. Мовляв, він такий тонкий, хай ще росте. Але все-таки зрізали. Раптом на спилі побачили хрест. А по краях його — червоний колір. Хтось вигукнув, мовляв, ніби кров розлита.
– Сусіди позбігалися, — згадує Ганна Михайлівна, — що робити з тим деревом — не знаємо. Один крижалок взяла моя донька до Вінниці.
Подібне Вінниччина вже переживала на початку 90-х років. Такий самий хрест з’явився на спилі дерева біля Воскресенської каплички в обласному центрі. Тоді одні це сприйняли як Божий знак, інші — як звичайне явище природи. Хтось припустив, що під деревом був похований священик, от його хрест і перейшов на дерево. Але після того, як почали відбуватися зцілення, місце стало меккою для паломників.
– Але у мами в городі ніколи не було кладовища, — каже донька власниці Катерина Бражнікова, — вже думали, може, після революції якогось священика там похоронили. Кілька крижалок із зображенням хреста порозбирали сусіди. Один залишила мама собі, а з одним я приїхала до вас. До речі, подивіться: хрест розташований тільки в середній частині стовбура на відстані півметра від землі. Ні вище, ні нижче зображення хреста немає.
Вислухавши історію Катерини Климентіївни, ми зв’язалися з Вінницькою єпархією, і жінку запросили прийти з крижалком туди. Ось що сказав диякон Владислав Демченко, прес-секретар Вінницької єпархії:
– Господь іноді посилає чудеса для всіх, а інколи локально тільки для кількох людей. І це чудо Господь відкрив саме для цієї жінки, її рідних, сусідів — Він ніби кличе їх до Себе, до церкви, до віри. Цим чудом Він нагадав цим людям про Себе. Ми порадили Катерині Бражніковій освятити у церкві це крижальце і тримати його вдома як нерукотворний Хрест. До речі, коли хрест з’явився на спилі дерева біля Воскресенського храму, це було диво для всіх людей. Тоді Господь відкрив нам місце, де у роки репресій були безвинно розстріляні тисячі священиків і мирян. Ви звернули увагу на слова жінки, що хрест було видно тільки на відстані 50 сантиметрів. Якби вона його спиляла вище чи нижче цієї відмітки, то нічого не побачила б. Припускаємо, що це Господь захотів, щоб ця сім’я побачила чудо…”
Ірина ЯРОШИНСЬКА, щотижневик “33 канал”