Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроника служения Предстоятеля УПЦ, август-сентябрь

17.08.2005. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звернувся до Президента Віктора Ющенка з проханням покласти край практиці почергових богослужінь
Згідно з повідомленнями правлячих архієреїв і настоятелів православних храмів останнім часом почастішали випадки брутальних порушень законних прав релігійних громад Української Православної Церкви з боку прихильників УПЦ-КП та УГКЦ і місцевих органів влади. Представники влади зловживають практикою почергового користування культовими будівлями за процедурою, окресленою у статті 17-ій Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації” від 23 квітня 1991 року. У зв’язку з цим Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир звернувся до Президента України Віктора Ющенка з проханням негайно втрутитися у такий перебіг подій та доручити уряду України підготувати і внести до Верховної Ради України законопроект щодо виключення зі статті 17-ої чинного Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації” норми про почергові богослужіння. Листи-звернення аналогічного змісту також адресовані Прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко, Голові Верховної Ради Володимиру Литвину, секретарю Ради національної безпеки і оборони України Петру Порошенку, міністру юстиції України Роману Зваричу.
У листі, зокрема, говориться: „Українська Православна Церква має честь засвідчити свою високу повагу та повідомити Вам про нашу стурбованість станом застосування почергового користування культовими будівлями за процедурою, окресленою у статті 17-й чинного Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації” від 23 квітня 1991 року. Йдеться про те, що, згідно з законом № 3795-XII від 23 грудня 1993 року частину 3-ю статті 17-ї змінено, після чого вона набула такого змісту: „Культова будівля і майно, що є державною власністю, може передаватися у почергове користування двом або більше релігійним громадам за їх власною згодою. При відсутності такої згоди державний орган визначає порядок користування культовою будівлею і майном шляхом укладання з кожною громадою окремого договору”.
Без малого дванадцятирічний досвід застосування почергового богослужіння довів його граничну конфліктогенність, виявив ту обставину, що воно ставить релігійні організації у фактичну залежність від часто упередженої позиції місцевої влади і постійно провокує міжцерковні зіткнення. В Україні, де релігія сприймається не як формальна данина традиції, а як сама жива традиція, почергове богослужіння у храмі є викликом релігійним почуттям віруючих.
„Віра в дійсність Святих Таїн включає пошану літургічних богослужінь іншої Церкви. Вживання насильства, щоб зайняти богослужбове місце, суперечить цьому переконанню. Це переконання деколи вимагає, щоб для полегшення богослужінь іншої Церкви відпустити для її користування свою власну церкву на почергове служіння в цьому будинку в різні часи, проте, щоб уникати всякого непорозуміння та стану конфлікту, таке почергове богослужіння може запроваджуватися лише за спільною згодою Церков” (пункт 28 Резолюції 7-ї сесії Міжнародної комісії з теологічного діалогу”. Баламанд, 1993 рік).
Тобто почергове використання культових споруд і майна слід визнати внутрішньою справою Церкви, воно може застосовуватися виключно за обопільною згодою релігійних організацій без будь-якого втручання органів державної влади. В усі попередні роки Українська Православна Церква послідовно заявляла про необхідність вилучення з чинного законодавства норми про почерговість богослужіння, проте всі наші звернення, що адресувалися колишньому Президенту України, уряду, Верховній Раді, Державному комітету у справах релігій, залишалися без реагування та відповіді.
З огляду на зміст положень інаугураційної промови Президента України, тобто Вашої, Вікторе Андрійовичу, промови про те, що: „Нас (українську націю) не розділити ні мовами, якими ми спілкуємося, ні вірами, які ми сповідуємо, ні політичними поглядами, які ми обираємо”, Українська Православна Церква прохає Вас, Вікторе Андрійовичу, як главу держави та українця православного віросповідання особисто та негайно втрутитися в такий перебіг подій та доручити Кабінету Міністрів України підготовити і внести до Верховної Ради законопроект щодо термінового вирішення питання, про яке щойно йшлося в цьому листі».

18.08.2005. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир выразил соболезнования по поводу трагической гибели брата Роже
«Это тяжелая утрата для всего христианского мира. Брат Роже был неустанным в своих трудах во имя объединения христианской молодежи мира. Пусть Господь упокоит его в селениях праведных», — сказал Блаженнейший Митрополит.

19.08.2005. СТРАСБУРГ. Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся з провідними правознавцями Європи
Предстоятель Української Православної Церкви з архіпастирським візитом відвідує православні святині країн Західної Європи. Перебуваючи у Страсбурзі (Франція), Блаженніший Владика мав ділову зустріч з провідними правознавцями Європи. У ході бесіди Блаженніший Митрополит Володимир розповів юристам про активну співпрацю Української Православної Церкви з урядовими і неурядовими організаціями, які займаються захистом прав людини. „Православна Церква будь-якої країни поважає державну законодавчу систему. Сам Спаситель говорив, що всяка влада від Бога, тому православні священики велику увагу приділяють вихованню саме законослухняності громадян. Людина, яка живе за Законом Божим, ніколи не порушить закони державні. Істина робить людину вільною від негараздів цього світу”, — зазначив Предстоятель Української Православної Церкви.

22.08.2005. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звернувся до українського народу з привітанням з нагоди Дня незалежності
У поздоровленні, зокрема, говориться: “Шановні співвітчизники, дорогі брати і сестри! Від усієї повноти Української Православної Церкви вітаю вас з 14-річницею незалежності України. Наша відроджена держава постала завдяки жертовній праці багатьох поколінь українського народу. Роки незалежності засвідчили, що Україна стала дійсно самостійною державою, кожного дня торуючи шлях до зміцнення свого суверенітету, розбудовуючи правове, демократичне суспільство. Сьогодні вона потребує наших нових зусиль. І немає значення, у якому куточку України ми народилися, немає значення, на якій мові ми розмовляємо. Важливо лише одне: наша Батьківщина і наше спільне майбутнє. Закликаю вас піднести свої молитви Богу, щоб це свято було запорукою збереження миру, радості і злагоди в Україні, щоб Господь благословив нас та допоміг у всіх добрих трудах та починаннях!”

22.08.2005. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав Президента України Віктора Ющенка з Днем незалежності
У привітанні говориться: “ Шановний Вікторе Андрійовичу! Щиро вітаю Вас з Днем незалежності України. Мільйони людей пов’язують з цим святом сподівання на оновлення нашої держави, відродження її величі та могутності, покращення добробуту її громадян. Бажаю Вам, вельмишановний Вікторе Андрійовичу, помочі Божої у всіх Ваших добрих починаннях і трудах, миру та благополуччя”.
Свої вітання Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир надіслав також Голові Верховної Ради Володимиру Литвину, Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко, державному секретарю Олександру Зінченку, київському міському голові Олександру Омельченку.

25.08.2005. КИЕВ. Управляющий делами УПЦ архиепископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан принял участие в торжествах по случаю Дня независимости
По благословению Блаженнейшего Митрополита Владимира, который находится в зарубежной командировке, управляющий делами УПЦ архиепископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан принял участие в торжествах по случаю Дня независимости.

28.08.2005. КИЇВ. Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра відсвяткувала престольне свято
У день свята Успіння Божої Матері Божественну літургію на площі перед Свято-Успенським собором Києво-Печерської Лаври звершив Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України. Йому співслужили намісник Лаври архієпископ Вишгородський Павло, архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан а також київське, академічне та лаврське духовенство. Після закінчення богослужіння відбувся багатолюдний хресний хід із території Верхньої Лаври до Ближніх печер, де Його Блаженство звернувся до віруючих із словом привітання: “Дорогі владики, отці, брати і сестри. Ми з вами сьогодні мали можливість разом молитися в одному з чотирьох уділів Божої Матері на землі. Ми віримо, що сама Пречиста Богородиця славить Бога і молить його за нас грішних. Я вітаю вас сердечно зі святом Успіння Божої Матері і бажаю щоб Та, яку Церква називає “в молитвах неусыпающая” молилась і предстательствовала за кожного з нас перед Своїм Сином і Богом, щоб ми достойно проходили свій земний шлях і наслідували Царство Небесне”.

01.09.2005. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав учнівську та студентську молодь з Днем знань
У привітанні Предстоятеля Української Православної Церкви говориться: „Початок нового навчального року — це завжди очікування змін на краще, це момент, коли людина може проаналізувати минуле і мобілізувати себе на нові звершення. Часто нам здається, що багато предметів, які дає нам школа, взагалі не потрібні у житті. Далеко не всі стануть фізиками, математиками, істориками, філологами чи спортсменами, але школа повинна виховати в кожному з нас одну важливу рису — бажання йти вперед і ніколи не зупинятися на досягнутому. Є в нашому житті час розкидати каміння, є час їх збирати. Обидва проміжки часу треба використовувати мудро та раціонально. У цей святковий, радісний день, дорогі студенти та школярі, я бажаю вам узяти від своїх викладачів якомога більше світлого, доброго та вічного. Цінуйте час, який доводиться проводити в аудиторіях, поважайте своїх наставників і вчителів, намагайтеся ретельно виконувати все, що передбачає навчальна програма. Впевнений, якщо учень гідно пройде свій шкільний шлях, він ніколи не вважатиме цей час втраченим, а навпаки, не тільки сам збагатиться, але й зможе допомогти іншим стати досконалішими.
Нехай Боже благословення перебуває з вами!”

09.09.2005. КИЇВ — САЛОНІКИ. Блаженніший Митрополит Володимир побував у паломницькій поїздці у Греції
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир відвідав численні святині Салонік, зокрема храм Великомученика Димитрія Солунського, де почивають мощі святого, кафедральний собор в ім’я святителя Григорія Палами, собор Святої Софії, стародавні візантійські храми.