Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.10.2005. ЛЮБЛІН (ПОЛЬЩА). Духовенство і паломники з України прибули на свято Люблінської ікони Богородиці

У люблінському кафедральному Спасо-Преображенському соборі відбулись урочистості по вшануванню Люблінської чудотворної ікони Богородиці. Божественну літургію очолив архієпископ Хустський і Виноградівський Іоанн, який прибув на свято разом з багатьма українськими паломниками, у співслужінні з архієпископом Люблінським і Холмським Авелем та єпископом Білостоцьким і Гданським Яковом. На святковій літургії були присутніми генеральні консули України і республіки Білорусь.
Після закінчення хресного ходу архієпископ Іоанн у слові проповіді виразив власну радість з приводу перших відвідин православних святинь, спілкування з братами і сестрами у Польщі. Він звернув увагу на те, наскільки велике значення для усіх православних мають чудотворні ікони, завдяки котрим віруючі не втрачають надії у важку хвилину. Владика Іоанн у знак молитовної єдності подарував архієпископу Авелю ікону преподобного Олексія Карпаторуського з часточкою мощей.
Історія Люблінської ікони Божої Матері сягає часів рівноапостольних Кирила і Мефодія. За місцевим переданням, з метою просвіти слов’ян вони принесли у Моравію святу реліквію. Після їх смерті учні святих, переслідувані римо-католицькими емісарами, перенесли образ на Русь. На переломі XVI i XVII віків ревні оборонці Православ’я брати Костянтин і Іван Острозькі передали ікону у дар люблінській Спасо-Преображенській церкві. За іншою версією святиня була передана ще у ХІІІ столітті князем Данилом Романовичем Галицьким. У 1915 році під час військових дій ікона була вивезена у Москву, де залишалась у Чудовому монастирі, до часу його закриття і знищення радянською владою. З того часу слід святині зникає. Нині у соборі перебуває точна копія образу, зроблена у пізніші часи.