Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.10.2005. КИЇВ. У Києво-Печерській Лаврі відбудеться святковий молебень і конференція на честь 15-ї річниці надання Українській Православній Церкві Томосу про незалежність і самостійність у своєму управлінні

27 жовтня о 10 годині ранку у храмі всіх Преподобних Печерських на Ближніх Печерах Києво-Печерської Лаври відбудеться святковий молебень і конференція на честь 15-ї річниці надання Українській Православній Церкві Томосу про незалежність і самостійність у своєму управлінні, проголошеного Святійшим Патріархом Олексієм 27 жовтня 1990 року у київському Софійському соборі.
Як відомо, дарування Томосу Руською Православною Церквою відбулось на прохання архієрейського Собору Українського екзархату з ціллю дотримання благословенного миру і братського єднання у спільних трудах на Божій ниві. Таким чином Українська Православна Церква отримала фактичну незалежність, зберігаючи канонічну єдність з РПЦ. Ця самостійність розповсюджується на канонічну, богослужбову, господарчу, фінансову, духовно-просвітницьку сфери внутрішнього життя Церкви. Завдяки цьому й надалі укріплюються відносини і зберігається духовний історичний зв’язок між слов’янськими братніми народами східної Європи, куди з Києва — “другого Єрусалима” розповсюдилось християнство по усіх землях Святої Русі.
Надання нового канонічного статусу Православної Церкви в Україні дало поштовх до реорганізації структур на місцях. Українська Православна Церква має свій Синод і відповідні синодальні відділи, регулярно збираються Архієрейські Собори. Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України Володимир носить титул “Блаженніший”, що фактично є привілеєм Предстоятелів Помісних Православних Церков. Вона виконує широку зовнішню діяльність, для цього існує Відділ зовнішніх церковних зносин. УПЦ представлена у роботі міжнародних релігійних і суспільних форумів. Блаженніший Митрополит Володимир був обраний співголовою комітету ООН по святкуванню 2000-ліття Різдва Христового.
Відлагоджена робота Синодальних відділів дає можливість вести повноцінну соціальну, просвітницьку і місіонерську діяльність. Відкриваються притулки для дітей-сиріт, монастирські богадільні, благодійні їдальні, реалізуються проекти гуманітарної допомоги. УПЦ задіяна в міжнародних соціальних програмах по протидії розповсюдженню СНІДу і боротьбі з торгівлею людьми. Православні священнослужителі опікуються військовими в Україні і несуть разом з миротворцями капеланський послух у гарячих точках планети. За 15 років існування УПЦ збільшила учетверо кількість парафій, відкрилось близько 150-ти монастирів, і на сьогоднішній день є домінуючою конфесією у 23-х з 25-ти регіонів України.
Надання Томосу розцінюється як повернення до статусу Православної Церкви часів святителя Петра Могили, коли Митрополит Київський обирався собором єпископів Київської Митрополії, а затверджувався, тобто отримував благословенну грамоту, спочатку від Константинопольських Патріархів, а після 1686 року — від Патріарха Московського. Таким чином УПЦ набула того статусу, який вона мала у козацькі часи і який отримала у часи святого князя Володимира.