Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.10.2005. ЧЕРКАСИ. Віруючі міста Сміла стали свідками дива

Святкова служба в Покровському соборі добігала кінця, коли спочатку одна з жінок, а потім все більш і більш присутніх у храмі помітили, як навколо обличчя Божої Матері, зображеного на центральній фресці безпосередньо над вівтарем, раптом з’явилося променисте сяйво. Воно то посилювалося, то загасало, створюючи невимовно красиве видовище, свідками якого поступово стали сотні вірян, що прийшли на святкову службу на честь Святої Покрови. Яким чином на обличчі Діви Марії, схованому під багаторічним шаром пилу і кіптю від свічок, з’явилося це сяйво, залишається нез’ясованим. Нічого подібного в цьому старовинному храмі, побудованому коштом видатних меценатів царської доби графів Бобринських, ще не спостерігалося. Сама фреска, втім як і весь інший розпис храму, була зроблена у 1950-х роках, і відтоді настінні зображення ані разу не реставрувалися. Лише цього року зусиллями місцевої православної громади був розчищений і трохи оновлений розпис вівтаря. До зображення ж Покрови, на якому з’явилося дивовижне сяйво, реставратори навіть не торкалися.
Виключено й те, що це диво могло стати наслідком якогось оптичного ефекту: фреска знаходиться на внутрішньому склепінні собору, в місці, недосяжному не лише для променів сонця, а й навіть для їх відблисків. До того ж погода у цей день була переважно похмурою, а сяйво посилювалося навіть тоді, коли лампи панікадила – великої люстри в центрі собору – були вимкнуті.
- Звичайно, прискіпливі вчені, мабуть, зможуть дати цьому явищу своє суто наукове пояснення, — вважає настоятель Покровського собору в Смілі, клірик Черкаської єпархії, кандидат богослов’я протоієрей Петро Дмитрук. – Але для людей віруючих беззаперечно інше: коли це диво відбувається саме у великий святковий день, саме на тому зображенні, яке для нас є святим і саме під час спільної молитви, ми не можемо не вбачати в цьому чудесної дії Божої благодаті, свідчення присутності серед нас Покрови Божої Матері – присутності не примарної, а цілком реальної. Тому ми сприймаємо цю подію з глибокою вдячністю і смиренням, як ознаку того, що наші люди, наше місто не позбавлені милості і благодаті Божої, небесного заступництва Богородиці.
Цілком вірогідно, що на свято Покрови у Смілі відбулося оновлення святого образу, коли святе зображення частково або повністю несподівано самоочищається від бруду, пилу або ж кіптю. Такі випадки в церковному житті не є поодинокими. Доволі часто вони супроводжуються мироточенням та іншими чудесними явищами, яким сучасна наука не здатна дати однозначного і вичерпного пояснення.