Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.10.2005. ХЕРСОН. Духовенство єпархії звернулося з відкритим листом до Президента Віктора Ющенка, висловлюючи занепокоєння намірами відкрити в Україні подворія Константинопольського патріархату

У листі, підписаному архієпископом Херсонським і Таврійським Іонафаном
з духовенством Херсонської єпархії, зокрема, говориться: “Шановний Вікторе Андрійовичу! Ми звертаємось до Вас з цим листом не як до Президента України, а як до нашого брата во Христі та сина Православної Церкви! Нам, священикам Херсонської єпархії Української Православної Церкви, стало відомо про Ваш намір відкрити в Україні офіційні представництва (подворія) Константинопольської Патріархії, начеб то з метою сприяння у об’єднанні всіх православних України в якусь національну «єдину помісну церкву». Для організації церковних подворій українською державою передбачається передача Константинопольській Патріархії двох храмів у Києві та Львові.
Ми, так само як і Ви, є прибічниками якнайскорішого об’єднання наших братів і сестер УПЦ-КП і УАПЦ, які відкололися, у лоні єдиної святої соборної і апостольської Церкви Христової. В тому не наша провина, що в Україні виникли дві самочинні релігійні організації, що однаково іменують себе «київськими патріархатами» (УПЦ-КП и УАПЦ), і які не визнані канонічною Повнотою Вселенської Церкви Христової. Ми, так само як і Ви, громадяни і патріоти України. Ми так само бажаємо благополуччя кожному її синові та доньці і палко молимося про духовне процвітання нашої країни. Ми смиренно дотримуємося законів держави і залишаємося при цьому вірними духовним законам Христа Спасителя.
Але, як християни християнинові, як брати Ваші у вірі, ми з любов’ю во Христі та з болем в серці нагадуємо Вам, що «київського патріархату» у списках православних патріархатів не існує, він є гріховним розколом, плодом політичних страстей, міражем серед пустелі, і що визнання його Українською Державою юридичною особою у духовному вимірі ніяк не міняє його статусу для православного світу, як гріховної розкольницької структури.
Дорогий брате наш Вікторе! За хрещенням Ви є член Православної Церкви. Як Президентові України Вам від Бога дано владу керувати державою. Але як християнин Ви не маєте права забувати, що Ви всього лише син Церкви, а не її голова. Ви такий самий простий мирянин, як і мільйони православних в Україні. І всередині Церкви Ви можете користуватися лише тими правами, які випливають з Вашого статусу в Церкві Христовій як мирянина.
З болем сердечним ми констатуємо, що Ви, наш брат во Христі, наблизилися до тієї межі, яка відділяє істинних овець стада Христового від сині погибелі. Адже без відома і рішення Богом встановленої Ієрархії Української Православної Церкви, за спиною Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, законного Предстоятеля Української Православної Церкви, і без нашої згоди, Ви дали своє «добро» на організацію в Україні подворій Константинопольської Патріархії, що відноситься виключно до відання Вищої духовної влади у Церкві Христовій.
Ми, пастирі Христові, нагадуємо Вам, що священні канони Церкві Христової забороняють мирянинові, яким би зовнішнім становищем він не користувався (цар, король, президент, міністр…), вирішувати церковні питання за спиною законних Предстоятелів Помісних Православних Церков.
«Менший без ніякого заперечення благословлятиметься від більшого» — вчить Святе Писання. Ця божественна норма є основним принципом облаштування усього церковного життя. Незаконне ж присвоєння духовної влади у Церкві главою держави іменується у церковній історії цезаропапізмом і засуджується як Православ’ям, так і Католицтвом. У випадку непослуху Святій Церкві Христовій, мирянин підпадає під заборону від святих канонів та відсікає себе від спасенного Тіла Церкви.
Брате Вікторе! Ви вільно чи невільно, але порушили апостольський заповіт, самовільно запросивши представників іншої Церкви для вирішення наших духовних проблем, переступивши межу, яка відділяє служіння мирянина у Церкві Христовій від служіння Богом установленої Ієрархії.
Всі ми прагнемо мати єдину Православну Церкву в Україні. Але розбудову Тіла Христового Духом Святим, яке і є Церквою, Господь доручив піклуванню святих апостолів та їх наступникам, а не Вам. Ось що пише святий апостол Павло наступникам святих апостолів – єпископам Христовим: «вас Святий Дух поставив єпископами, щоб пасти церкву Господа і Бога». (Дiї.20:28) Також згадайте і заповіт святого Ігнатія Богоносця: «Хто робить будь-що без відома єпископа, той служить дияволу» і «Хто живе без єпископа, той не християнин, хоча б і називався християнином». Іншими словами, без смиренного послуху духовенства і мирян канонічним єпископам немає спасення.
Тому благаємо Вас, нашого брата во Христі, зупиніться і відмовтесь від гріховного «псевдоцерквобудівництва». Змиріться перед волею Бога, Який владу управління Церквою і її облаштування дві тисячі років тому вручив не земним світським властителям, а виключно Святим Апостолам і їх канонічним наступникам – єпископам Христовим. А там де єпископ, там повинен бути і Народ Божий – вчить нас Священне Передання Церкви. Іншими словами, там де визнаний Предстоятель УПЦ, там повинні бути і Ви з ним, шановний Вікторе Андрійовичу, якщо насправді Ви православний мирянин.
У світлі вищезазначеного ми бачимо, що Ваш план об’єднання православних в Україні у якусь «єдину помісну церкву», а також Ваше запрошення в Україну представників Константинопольської Церкви без відома Богом установленої Ієрархії, мають самочинний характер, і тому є згубними для спасіння Вашої душі. Це свідоцтво гордині і Ваш план, як нова вавілонська вежа, не матиме Божого благословення, бо порушує споконвічні етичні і священні канонічні норми, прийняті у стосунках між Православними Престолами Помісних Церков.
(До речі, на наш погляд Єдина Помісна Церква в Україні вже є – це наша Українська Православна Церква. А за канонами і вченням святих Отців Церкви кожна єпархія, очолювана правильно поставленим єпископом, є помісною Церквою Христовою).
«Що не має благословення Матері Церкви, те і не святе» – так вірить наш Божий народ. Тому Ваш план створення «національної» (?!) Церкви без благословення Священноначалія УПЦ не відповідає канонам Православ’я і не принесе міжконфесійного миру в Україну. Натомість приведе до появи в Україні ще однієї юрисдикції – константинопольсько-турецької – у надрах Українського Православ’я, що неминуче створить передумови для великого розколу у лоні всієї Вселенської Православної Церкви на радість ворогам справжньої духовної єдності нашого народу.
Тому ми, смиренні пастирі Херсонської єпархії УПЦ, єдиним голосом свого єпархіального зібрання, бажаючи Вам спасіння душі, бажаючи зберегти мир серед православних в Україні, цим листом повідомляємо, що ніколи і ні за яких обставин не матимемо ніякого канонічного спілкування з будь-якими представниками Константинопольської Патріархії у якості посередників між УПЦ – з одного боку та УПЦ-КП і УАПЦ – з іншого, без попереднього офіційного запрошення та погодження статусу і повноважень таких представників Константинопольської Патріархії зі Святішим Патріархом Олексієм ІІ, Предостоятелем Руської Православної Церкви і з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром, Предстоятелем Української Православної Церкви..
Ми залишатимемось вірними синами нашої Матері Церкви і вірними своїй священицькій присязі і, коли представники Константинопольської Патріархії прибудуть до України, не маючи мандату і благословення від канонічного Священноначалія РПЦ і УПЦ на ведення переговорів з розкольниками з УПЦ-КП і УАПЦ, ми проситимемо своїх братів-священнослужителів і архієреїв УПЦ бойкотувати всі дії та ігнорувати всі домовленості представників Константинопольської Патріархії з державною владою України та з самосвятами з УПЦ-КП і УАПЦ.
Тільки смирення перед Істиною Христовою та щире каяття у гріху розколу принесе загоєння духовних ран православним в Україні. Цей вірний шлях до бажаного духовного єднання завжди пропонувало і пропонує Священноначаліє нашої Святої Матері Церкви.
Шановний Вікторе Андрійовичу, дорогий наш брате во Христі Ісусі, поставлений промислом Божим на служіння нашому народові як Президент України! Всяка влада — у Бога. Скористайтеся нею розсудливо і з користю для спасення душі. Станьте смиренним сином Церкви Христової і благочестивим мирянином! Явіть своє православ’я не словами, а справами! Віддайте, за словом Христовим, Боже Богові, а кесареве, тобто земне, залиште собі! І тоді Бог благословить нашу Церкву, Вас і всю Україну єдністю, миром і благоденством.”