Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.08.2005. КИЇВ. Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир закликав віруючих не уподібнюватись уніатам в агресивності

Звернення до духовенства та пастви
Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України
У зв’язку з переносом 21 серпня 2005р. осідку глави Української Греко-Католицької Церкви зі Львова до столиці України — Києва

Возлюблені у Христі Всечесні отці, брати і сестри!

21 серпня цього року, напередодні святкування Дня Незалежності нашої Держави, священноначалля Української Греко-КатолицькоЇ Церкви виконає свій давній намір та перенесе резиденцію свого верховного архієпископа зі Львова до столиці православної України — за історичними висловами другого Єрусалиму та третього уділу Пресвятої Богородиці — золотоверхого Києва. Українська Православна Церква неодноразово заявляла представникам Святого Престолу в Україні та керівництву УГКЦ про недопустимість цього акту, зважаючи на його, як історичну, так і еклезіологічну безпідставність. Наші звернення та прохання залишилися непочутими.
Вбачаючи у всьому дію всеблагого Промислу Божого, розцінимо і нинішню подію, як попущення Боже, як чергове випробування нашої християнської совісті і стійкості в православній вірі, котрою просвітив нас Господь через свого обранця святого рівноапостольного князя Володимира.
Зважаючи на те, що реакція багатьох наших співгромадян на дану, продиктовану не пастирською та церковною доцільністю, а виключно неополітичними та реваншистськими мотивами акцію є гостро негативною, прикликаю з християнським терпінням віднестися до події що матиме місце 21 серпня, всеціло покладаючись на волю Божу, без якої ніщо в цьому світі не звершується.
Ніхто не має права заборонити православним громадянам України, в межах допустимих чинним законодавством, висловлювати своє негативне ставлення до данної акції, яка є відкритим викликом віросповідній самосвідомості православних українців. Однак, закликаю вас, всечесні отці, брати і сестри, з християнською гідністю зустріти те, що нам готує завтрашній день. Будь які прояви агресивності і зла, не породжують нічого іншого, як відповідних аресивності і зла, що є гріхом, а відповідно огидою в очах Божих.
Закликаю вас не уподібнюватися тим, хто на початку 1990-хх. років минулого століття, при бездіяльності, а частіше всього і прямому потуранні місцевої влади у Галичині, зривав наші Богослужіння та силоміць захоплював наші храми. Не уподібнюватися тим, чиє духовенство ногами вибивало Царські врата в наших іконостасах, рвало антимінси в яких знаходилися частки святих мощей мучеників за віру Христову, розсипало та топтало ногами Святі Дари, що покоїлися на престолах наших церков.
Згадувати про це прикро, проте і забувати про таке «історичне відновлення справедливості» не можна.
Однак, закликаю не старозавітнім «око за око, зуб за зуб», сприйняти цю подію, а з твердою християнською впевненістю, що Бог не в силі, а вправді. Нехай Господь укріпить усіх нас».
Володимир, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви