Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.08.2005. КИЇВ. Аташе посольства Ватикану вручена апеляція православних для Папи Бенедикта ХVI у зв’язку з переносом уніатської кафедри до Києва

Завершився хресний хід, у якому взяли участь православні та лідери політичних та громадських організацій, що пройшов від Києво-Печерської Лаври до посольства Ватикану в Україні. Біля нунціатури відбулось молитовне стояння. Пролунали виступи православного духовенства, лідерів Прогресивної соціалістичної Партії України Наталії Вітренко, голови партії «Держава» Геннадія Васильєва, представників Руського Блоку, «Единого Отечества» та інших громадських організацій України.
Наталія Вітренко у зверненні до народу, з історичної точки зору, розкрила усю пагубність унії в історії нашого народу. Вона зупинилась і на конкретних випадках захоплення церков та побиття віруючих у трьох розгромлених православних єпархіях Галичини на початку 1990-хх. «Чи подібне завтра не може трапитись у нашій столиці», — задала риторичне питання політик.
Геннадій Васильєв, розповідаючи про ціль участі у акції, зазначив, — «ми, як православні віруючі, не пропагуємо тут якісь політичні інтереси, але прагнемо не дати поглумитись над вірою наших батьків та дідів. І, якщо потрібно, будемо відстоювати свої релігійні переконання ціною власного життя».
Ігумен Валеріан (Головченко), звернувшись до представників ватиканського посольства, вказав, що перенесення уніатської кафедри до «матері міст руських» є неповагою до нашої історії і культури, та переважної більшості православного населення, що мешкає у Києві. «Окрім того, — зазначив священнослужитель, — це є виклик кожному православному, і доказ того, що лукаві ствердження католиків про те, що Православна Церква є «сестрою» в дійсності являються справжнім єзуїтським лукавством, це раз підкреслює нещирість їхніх закликів до взамопорозуміння у сучасному секулярному світі».
На вимогу учасників через спеціального аташе посольства Ватикану в Україні римському Папі Бенедикту ХVI передана апеляція з вимогами не зривати наміченого відновлення конструктивного діалогу поміж Католицькою і Православною Церквами, розпалювання міжконфесійної ворожнечі у країні, зупинці активного прозелітизму та відкликання рішення свого покійного заангажованого попередника Іоанна Павла ІІ про перенесення уніатської кафедри зі Львова у Київ. Аташе посольства завірила присутніх, що апеляція протягом доби потрапить до рук римського понтифіка.
Як вказав голова громадської організації «Единое Отечество» Валерій Кауров, якщо від Папи не буде отримано належної відповіді, православні залишають за собою право вдатись до інших методів протесту. Зокрема, передбачається молитовне стояння перед майбутнім уніатським собором (по вул. Микільсько-Слобідській, 5) на лівому березі. Хресний хід вирушить 21 серпня о 8 ранку від станції метро «Лівовобережна».