Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.08.2005. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звернувся до Президента Віктора Ющенка з проханням покласти край практиці почергових богослужінь

Згідно з повідомленнями правлячих архієреїв і настоятелів православних храмів останнім часом почастішали випадки брутальних порушень законних прав релігійних громад Української Православної Церкви з боку прихильників невизнаної УПЦ-КП та УГКЦ та місцевих органів влади. Представники останньої зловживають практикою почергового користування культовими будівлями за процедурою, окресленою у статті 17-й чинного Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації” від 23 квітня 1991 року. У зв’язку з цим Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир звернувся до Президента України Віктора Ющенка з проханням особисто та негайно втрутитися у такий перебіг подій та доручити Уряду України підготувати та внести до Верховної Ради України законопроект щодо виключення зі статті 17-ї чинного Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації” норми про почергові богослужіння. Листи-звернення аналогічного змісту також адресовані Прем’єр-Міністру України Юлії Тимошенко, Голові Верховної Ради Володимиру Литвину, Секретарю Ради Національної Безпеки і Оборони України Петру Порошенку та міністру юстиції України Роману Зваричу.
У листі зокрема говориться: „Українська Православна Церква має честь засвідчити свою високу повагу та повідомити Вам про нашу стурбованість станом застосування почергового користування культовими будівлями за процедурою, окресленою у статті 17-й чинного Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації” від 23 квітня 1991 року. Йдеться про те, що, згідно з законом № 3795-XII від 23 грудня 1993 року частиною 3-ю статті 17-ї змінено, після чого вона набула такого змісту: „Культова будівля і майно, що є державною власністю, може передаватися у почергове користування двом або більше релігійним громадам за їх власною згодою. При відсутності такої згоди державний орган визначає порядок користування культовою будівлею і майном шляхом укладання з кожною громадою окремого договору”.
Без малого дванадцятирічний досвід застосування почергового богослужіння довів його граничну конфліктогенність, виявив ту обставину, що воно ставить релігійні організації у фактичну залежність від часто упередженої позиції місцевої влади і постійно провокує міжцерковні зіткнення. В Україні, де релігія сприймається не як формальна данина традиції, а як сама жива традиція, почергове богослужіння у храмі є викликом релігійним почуттям віруючих.
„Віра в дійсність Святих Таїн включає пошану літургічних богослужінь іншої Церкви. Уживання насильства, щоб зайняти богослужбове місце, протирічить цьому переконанню. Це переконання деколи вимагає, щоб для полегшення богослужінь іншої Церкви відпустити для її користування свою власну церкву на почергове служіння в цьому будинку в різні часи, проте, щоб уникати всякого непорозуміння та стану конфлікту, таке почергове богослужіння може запроваджуватися лише за спільнною згодою Церков” (пункт 28 Резолюції 7-ї сесії Міжнародної комісії з теологічного діалогу”. Баламанд, 1993 рік).
Тобто, почергове використання культових споруд і майна слід визнати внутрішньою справою Церкви, воно може застосовуватися виключно за обопільною згодою релігійних організацій без будь якого втручання органів державної влади. В усі попередні роки Українська Православна Церква послідовно заявляла про необхідність вилучення з чинного законодавства норми про почерговість богослужіння, проте всі наші звернення, що адресувалися колишньому Президенту України, Уряду, Верховній Раді, Державному комітету у справах релігій залишалися без реагування та відповіді.
З огляду на зміст положень інаугураційної промови Президента України, тобто Вашої, Вікторе Андрійовичу, промови про те, що: „Нас (українську націю) не розділити ні мовами, якими ми спілкуємося, ні вірами, які ми сповідуємо, ні політичними поглядами, які ми обираємо”, Українська Православна Церква прохає Вас, Вікторе Андрійовичу, як Главу Держави та українця православного віросповідання, особисто та негайно втрутитися в такій перебіг подій та доручити Кабінету Міністрів України підготовити та внести до Верховної Ради законопроект щодо термінового вирішення питання, про яке щойно йшлося в цьому листі.»
Православіє в Україні