Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.08.2005. КИЇВ. Керівництво заповідної зони «Феофанія» прагне вмістити у резервацію Свято-Пантелеймонівський жіночий монастир

Чиновники знову закривають дорогу до храму. Серйозний конфлікт виник між Державним заповідним господарством “Феофанія” Національної Академії Наук України” і Свято-Пантелеймонівським жіночим монастирем, в зв’язку з неузгодженим будівництвом в’їздної брами на єдиному відкритому до сьогоднішнього дня шляху доступу в обитель.
Прихожани, чисельні місцеві жителі, паломники, занепокоєні ситуацією, виступили на захист своїх прав. Настоятель Свято-Пантелеймонівського храму архімандрит Серафим (Демянов), коментуючи ситуацію, сказав: «Будівництво нового «контрольно-пропускного пункту», який на наш погляд будується на землях монастиря, під виглядом в’їздної арки, збентежив віруючих. На наш погляд, в дійсності відбувається прикрите відрізування монастиря від усіх можливих комунікацій та перешкоджання вільному доступу віруючих на богослужіння з метою збагачення певних осіб з керівного складу Академії Наук. Дуже прикро, що знову вірним, які ціле десятиліття відновлювали руїни цієї давньої святині закривають єдину дорогу до храму. Вчора на Службі Божій було присутніми понад п’ятнадцять тисяч вірних, вони вишикувались у кілометровий хресний хід. Та це не зупинило зухвалості місцевих чиновників. Вони знову прагнуть зупинити безперешкодний доступ у монастир».
Сьогодні понад п’ятдесят активних парафіян Пантелеймонівського монастиря, що у Феофанії, вийшли на пікет біля незрозумілої новобудови, що своїми фундаментами загородила проїжджу частину, з закликом припинити безчинство. На думку віруючих так відбувається неспроста. Вони вважають, що «зведенням нового КПП переслідуються меркантильні цілі бюрократів», оскільки поряд знаходяться дачі високопоставлених осіб. З іншої сторони, на думку пікетників, керівництво заповідної зони прагне робити бізнес на паломниках та парафіянах, тому що у майбутньому передбачається заборона в’їзду транспорту на територію монастиря і зняття плати за стоянку. Парафіяни, які з різних кінців Києва прибувають на богослужіння, обурені. Активіст монастиря Володимир, який неходячим потрапив у Феофанію десять років тому, не розуміє, як можна перекрити пенсіонерам, хворим та інвалідам доступ у духовну лікарню. Таких, він вважає сюди приходить щоденно сотнями. Подібної точки зору притримуються співробітники здравниці «Феофанія», що також потрапила у резервацію. Медики не в змозі протягом декількох днів завести хворим хліб, продукти харчування і ліки. Нині пацієнтів вдалося стримати у палатах особистим проханням керівництва, яке повністю згодне з сестрами монастиря та мирянами, що блокують споруду.
Для вияснення обставин на місце прибув Керуючий справами Української Православної Церкви архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, який з представниками духовенства та парафіян був запрошений до штабу будівництва. У ході переговорів архієрей май довгу розмову з директором заповідного господарства “Феофанія” НАНУ» Ольгою Ляшенко, де висловив позицію віруючих відносно даного питання, зазначив неприпустимість провадження взаємовідносин з Церквою на засадах воюючого атеїзму, закликав обидві сторони до конструктивного вирішення конфліктних питань. На думку архієпископа Митрофана реакція віруючих є прямим відголоском соціально-політичної нестабільності, що панує навколо. «Наші віруючі реагують на безчинства саме так, тому що вони не впевнені у завтрашньому дні, — вважає він. Подивімося, що чинять по відношенню до нашої Церкви. Десь забирають при мовчазному потуранні чиновників храми, десь примушують платити непомірні суми за оренду церковної землі, впроваджують почергове богослужіння. Чи можуть ці люди, які власними силами протягом багатьох років піднімали цей монастир-красень з руїн, бути спокійними за майбутнє?». Владика закликав керівництво Академії Наук віднайти консенсус у відносинах з монастирем, і звільнити принаймні одну із доріг що ведуть до обителі. За попередньою домовленістю будівництво тимчасово припинено, до вирішення усіх спірних питань.