Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.08.2005 — 10.08.2005

НАРУШЕНИЯ ПРАВ ВЕРУЮЩИХ

03.08.2005. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Уніати прагнуть позбавити православного священика місця для проведення богослужінь
В обласному центрі уніати вчинили чергову провокацію. Декілька років при обласній інфекційній лікарні існує Свято-Пантелеймонівський молитовний будинок на чолі з православним настоятелем ієреєм Олегом П’ятницею. Нещодавно на прийом до головного лікаря прибули греко-католицький священик — завідуючий лікарняними уніатськими храмами з двома священнослужителями. Вони обговорювали питання про надання їм приміщення для проведення богослужінь. Головний лікар повідомив їм, що при медичній установі є священик, який звершує там богослужіння. Тоді уніати запропонували проводити почергове богослужіння. На думку православних, це є перший крок до того, щоб витіснити канонічного священнослужителя з храму. Адже подібний випадок трапився в обласній лікарні, коли уніати після декількох чергових богослужінь заявили, що православний священик «їм заважає».
З вчинків уніатів видно, що за допомогою різних методів вони підступно прагнуть захопити не тільки храми, яких у православних залишилось і так небагато, але і молитовні кімнати, щоб паралізувати будь-яку соціально-просвітницьку діяльність Православної Церкви у регіоні.

04.08.2005. ЧЕРНІВЦІ. Православні села Шубранець відстоюють свій храм від зазіхань філаретівців
Свято-Георгіївський храм села Шубранець Заставнівського району був переданий у власність релігійній громаді Української Православної Церкви рішенням Чернівецького облвиконкому від 20 листопада 1991 року. Та закон виявився неписаним для громади так званого “Київського патріархату”, також зареєстрованої у цьому селі. Її представники неодноразово чинили спроби відібрати церкву у православних, застосовуючи насилля та погрози. Місцева влада не захищає законні права віруючих: сільська рада навіть вдалася до спроби скасувати рішення про право власності на храм громади УПЦ; райвідділ УМВС відмовляє у порушенні кримінальних справ щодо протиправних дій розкольників-філаретівців.
Віруючі УПЦ звернулися з відповідними листами до Президента України, Голови Верховної Ради, уповноваженого з прав людини з проханням захистити їх від наруги та свавілля як з боку розкольників, так і з боку місцевої влади.
Але поки що лише один промінь надії побачили православні: прокуратура Чернівецької області скасувала постанову про відмову в порушенні кримінальних справ райвідділу УМВС щодо протиправних дій представників “Київського патріархату” у зв’язку з неповнотою проведених перевірок.
Та філаретівці не вгамовуються: 11 серпня у райцентрі Заставна відбудеться судове засідання, на якому має бути розглянутий позов громади “Київського патріархату” про передачу їй у власність Свято-Георгіївського храму села Шубранець і встановлення графіку почергових богослужінь. Православні буковинці моляться про відновлення законності у відношенні громади канонічної Церкви, адже у протилежному випадку міжконфесійне протистояння загрожує поширитись на весь регіон.

08.08.2005. ТЕРНОПІЛЬ. Храм у селі Рахманів захопили філаретівці
Представники Шумської районної адміністрації з дозволу її голови в присутності представників прокуратури, міліції та прибічників Київського патріархату зрізали замки на дверях і захопили приміщення православного храму. Конфлікт довкола Свято-Троїцького храму розгорівся після того, як у Рахманові була зареєстрована релігійна громада УПЦ-КП, що висунула вимогу до канонічних православних служити у єдиній у селі церкві почергово. Але православні віруючі відмовилися служити спільно з розкольниками. У березні цього року прибічники Київського патріархату під час богослужіння вдерлися до храму і спробували його захопити, у відповідь на що настоятель протоієрей Олег Сірко зачинився всередині і оголосив голодування. На Пасхальній седмиці священика доставили в лікарню у передкоматозному стані.

09.08.2005. ЛУЦЬК. Розкольники все ще не повернули Свято-Троїцький кафедральний собор Православній Церкві
В обласному центрі відбувся щорічний хресний хід від храму Всіх святих землі Волинської до Свято-Покровської церкви. Ця традиція народилася у 2002 році — на 10-ту річницю сумних подій захвату розкольниками Київського патріархату Свято-Троїцького кафедрального собору. Свого часу Хмельницький обласний суд ухвалив постанову про повернення собору законному власнику — громаді Української Православної Церкви, проте рішення суду досі не виконано.

10.08.2005. КИЕВ. У стен Верховной Рады может появиться новый палаточный городок — православный
Как уже сообщала пресс-служба УПЦ, активисты раскольнического Киевского патриархата при поддержке и попустительстве местных властей 4 августа захватили Свято-Троицкий храм в селе Рахманив Тернопольской области. Настоятель храма протоиерей Олег Сирко, не находя защиты и понимания со стороны областной госадминистрации и силовых структур, намерен отстаивать законные права верующих всеми предусмотренными украинским законодательством методами. В частности, вместе со своими прихожанами он намерен 21 августа установить палаточный городок у Верховной Рады, требуя возвратить храм православным. Соответствующие документы с просьбой разрешить проведение этой акции уже поданы в столичную администрацию.
Напомним, что в июле нынешнего года Синод Украинской Православной Церкви обратился с письмом к Президенту Виктору Ющенко, в котором обращал внимание главы государства на неправомерное вмешательство местных властей в дела Церкви. Кроме того, Верховная Рада поддержала депутатский запрос к Президенту, касающийся нарушения прав верующих. В нем, в частности, речь шла и о ситуации в селе Рахманив.