Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.06.2005. КИЇВ. Віктор Ющенко провів зустріч з членами Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій

Президент України Віктор Ющенко заявляє, що державна політика по відношенню до церкви буде відкритою та публічною, а усі спірні і конфліктні питання будуть вирішуватися в режимі широкого діалогу. «Ми маємо разом знайти правильну формулу партнерства держави і церкви і об’єднувати свої зусилля там, де це найбільш потрібно людям і суспільству», – сказав В. Ющенко на зустрічі з членами Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.
Президент запевнив, що зробить усе, аби усім церквам і релігійним організаціям, зареєстрованим в Україні був гарантований рівний правовий та соціальний захист і що вимагатиме від керівників державної влади на усіх рівнях дотримуватися цього принципу.
Віктор Ющенко також запевнив, що держава сприятиме завершенню процесу повернення релігійним організаціям колишнього майна. «Проте всі ми маємо рахуватися з реаліями, які не дозволяють зробити це в один день, адже в багатьох спорудах розміщені музеї, картинні галереї, архіви. Ми не можемо відновлювати справедливість щодо церкви шляхом нової несправедливості. Для вирішення цього питання потрібен відвертий конструктивний діалог і на рівні Уряду, і на рівні місцевої влади», – зазначив він.
Крім того, за словами Президента України, поряд з питаннями повернення майна стоїть проблема виділення земельних ділянок під будівництво храмів і взагалі проблема землекористування релігійних організацій. Віктор Ющенко дав доручення Уряду внести на розгляд Верховної Ради низку змін до законодавчих актів, та розробки нових законопроектів, які торкаються питань державно-церковних відносин.
Водночас, Віктор Ющенко висловив стурбованість щодо ситуації в релігійному середовищі. «До гармонії тут ще дуже далеко. У першу чергу, йдеться про розкол в українському православ’ї. Його наслідки тяжіють не тільки над православною громадою в Україні. Треба відверто сказати – він став каменем спотикання на шляху всього нашого суспільного розвитку», – зазначив Глава Української держави.
В. Ющенко висловив переконання, що український народ прагне подолання розколу та «пов’язує великі надії з утворенням в Україні єдиної Помісної Православної Церкви». Однак це питання, наголосив Президент України, не може вирішуватись неканонічним шляхом і залишається виключною прерогативою церкви. «Утворення єдиної Помісної Православної Церкви є одним з найважливіших факторів самоозначення нашої нації, утвердження її ідентичності і єдності. У свідомості людей об’єднання православ’я тісно пов’язане з поняттям соборності нашої держави, її духовною цілісністю. Тому, не поспішаючи, і не випереджаючи події, ми маємо рухатися до своєї мети. І в цьому я розраховую на підтримку всієї релігійної спільноти», – сказав Президент.
На зустрічі були присутні Держсекретар України Олександр Зінченко, перший заступник Держсекретаря України Іван Васюник, міністр юстиції Роман Зварич, народний депутат Володимир Стретович.
Українську Православну Церкву на зустрічі представляв Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.

Сайт Президента України, Прес-служба УПЦ
Фото Олександра Данілевського