Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.06.2005. ВІННИЦЯ. Відслужено Божественну Літургію біля благодатного цілющого джерела в с. Яблунівка

В день Вознесіння Господнього в Яблунівці Літинського району в місцевій чернечій обителі традиційно звершувалося освячення води біля криниці, вода з якої благодаттю Божою зцілювала від різних хвороб. Так було до безбожних радянських часів, коли монастир зруйнували, а монахів чи заарештували, чи вигнали з цих місць.
Традиція звершувати богослужіння біля криниці була поновлена три роки тому з ініціативи благочинного Літинського району протоієрея Олега Макара. Добре починання отримало благословення митрополита Вінницького і Могилів-Подільського Макарія. Ось і цього року з благословення Владики в день Вознесіння Господнього біля кринички була відслужена Божественна Літургія, яку здійснив благочинний округа протоиерей Олег Макар з місцевим духовенством, і водосвятний молебень. Декілька сотень людей, які приїхали з Вінниці, Літина та інших міст і сіл області з молитвою випили освяченої води і повезли її до своїх домівок.
Під час проповіді протоиерей Олег Макар розповів присутнім про історію цієї криниці. На межі Вінницької і Хмельницької областей здавна знаходився монастир. Сам монастир розташовувався на території Хмельницької області, мав прекрасний сад, чудову алею, старі люди ще пам’ятають прекрасні розписи монастирського храму. Низовиною протікала річечка. Біля цієї річечки знаходилось дві кринички з водою, яка мала виключно цілющі властивості. Була й купальня. Зараз є лише одна криничка. І дня немає, щоб до кринички влітку і взимку не йшли б по благодатну воду. В роки радянської влади монастир зачинили і ще певний час існував просто діючий храм, а по війні в кінці 40-х років ХХ ст. перестав діяти і храм. Але вода в криничці і сьогодні допомагає людям. Влітку, в день Вознесіння біля кринички і на місці монастиря відбувається урочисте богослужіння а потім біля кринички водосвятний молебень. Народу з’їжджається сила-силенна. І так було здавна. До революції народу з’їжджалося стільки, що все поле, яке знаходиться біля цього місця, було заповнене кінними підводами. Тут же відбувався ярмарок. Свято було аж до вечора. В роки радянської влади це свято теж переслідувалось, але зараз воно знову з великою урочистістю відзначається.