Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.06.2005. СУМИ. Відреставровано список Пряжевської ікони Божої Матері

За благословенням єпископа Сумського та Охтирського Іова іконописці Свято-Троїцької майстерні відреставрували список Пряжевської ікони Божої Матері. Ікона буде передана в дар храму Успіння Божої Матері с. Мала Рибиця Краснопільського району.
Пряжевська ікона Богоматері особливо вшановувалась в Белогорській Миколаївській пустині, заснованої в 17 сторіччі. За переданням вона обретена за підказкою іконописця Івана Білого, якому було відкрито, що за іконостасом Миколаївського храму зберігається писана на полотні ікона Божої Матері, і що він повинен її добути та поновити, не доторкаючись до ліків Пріснодєви та Передвічного Немовляти. Відкриття та оновлення ікони відбулось в 1792 році. Кожен рік ікона з Белогорського монастиря (зараз Курської області), переносилась Хресним ходом до міста Міропілля (зараз Сумської області), де залишалась до другого дня свята Пресвятої Трійці. Цей Хресний хід було встановлено як пам’ять спасіння Государя Олександра Миколаєвича від замаху на його життя 4 квітня 1866 року. З 1890 року інший Хресний хід до міста Суджи Курської області відбувався як пам’ять спасіння августєйшего сімейства 17 жовтня 1888 року.
З 26 червня 2002 року традиція проводити Хресний хід з Пряжевською іконою Божої Матері відновлена. Він відбувається за маршрутом з Свято-Троїцького храму м. Суджи, де зараз зберігається ікона, до Горнальського Свято-Миколаївського монастиря і далі до Свято-Миколаївського храму с. Міропілля.