Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

31.05.2005. ВІННИЦЯ. Митрополит Макарій освятив барельєф святим Кирилу і Мефодію, встановлений на будівлі обласної бібліотеки

Відбулося відкриття барельєфу святим рівноапостольним Кирилу і Мефодію, який був встановлений на будівлі обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тимирязева. Як відзначив її директор В. Циганюк, ікона святих просвітителів слов’ян була подарована бібліотеці в день її відкриття 2(15) лютого 1907 року Вінницькою міською думою. Тепер, через майже сто років, видатний російський художник, президент Міжнародного фонду слов’янської писемності і культури В’ячеслав Кликов подарував бібліотеці барельєф святих Кирила і Мефодія своєї роботи. Відкриття барельєфу проходило під гаслом: “З любов’ю до Українського народу”. Це особливо підкреслив один з організаторів – керівник обласного відділення Всеукраїнського просвітницького товариства “Русское собрание” О. Кадочников, який оголосив ім’я головного мецената проекту — віце прем’єр-міністра України Анатолія Кінаха. Заступник голови обласної держадміністрації І. Гамрецький зачитав вітальну телеграму від Анатолія Кириловича і привітав присутніх.
Після відкриття барельєфу відбулося його освячення, яке здійснив митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій у співслужінні міського духовенства. Владика звернувся до вінничан із словом, в якому особливо наголосив, що сьогоднішня подія має велике значення не тільки для Вінниці і Вінницького регіону, але й для усієї України. Адже писемність, яку подарували нам святі Кирил і Мефодій – це одна з перших і головних ознак, які визначають цивілізовану і висококультурну націю. Владика Макарій закликав всіх прилучатися до церковно-слов’янської мови у богослужіннях Української Православної Церкви, яка тисячу років зберігає для нас цю перлину, створену святими братами. Він нагадав також і заповіт Кирила і Мефодія, які закликали берегти православну віру, як запоруку міцності держави і сили і слави нашого народу.
Після освячення барельєфу у приміщенні бібліотеки відбулись Перші Подільські Кирило-Мефодіївськи читання, в яких взяли участь науковці з Вінниці і України, представники духовенства, а також радник посла Росії в Україні. Під час роботи відбулась презентація збірки Читань “Константинопіль”. В урочистому відкритті читань взяв участь академічний хор Вінниця під керівництвом нар. артиста України професора В. Гашинського.
Учасники читань висловили свою подяку за всебічну підтримку Вінницькій єпархії і особисто митрополиту Вінницькому і Могилів-Подільському Макарію і сподіваються, що з благословення Владики такі Читання у Вінниці будуть проходити щороку і стануть традиційними.
Прес-служба Вінницької єпархії