Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.04.2005. КИЇВ. На літії за упокій чорнобильців молився мер Києва

Літію за упокій ліквідаторів трагедії на ЧАЕС, що розпочалась рівно у час трагедії у чорнобильському храмовому комплексі на честь архістратига Михаїла (Дарницький район) очолив намісник Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел у співслужінні духовенства столиці. Традиційно на заупокійному богослужінні були присутніми не тільки чорнобильці та члени сімей тих, хто ліквідовував наслідки страшної стихії, але й високі державні чиновники. За нічним скорботним богослужінням був присутній київський міський голова Олександр Омельченко.: “Дев’ятнадцята річниця Чорнобильської катастрофи — це горе не тільки Києва, не тільки України, це горе у масштабах цілого світу”, — розповідаючи про значення нічного моління, зазначив мер Києва. — “Подібного не трапилось ніде у світі. Тому своїм життям ми повинні бути вдячними саме їм. Вони врятували Європу, вони врятували світ ціною самого дорогого, що є у людини, ціною свого життя. Тому ми повинні вічною пам’яттю зберігати їх імена, а вдовам та дітям приділяти моральну та матеріальну допомогу, щоби вони не рахували себе одинокими і покинутими”.
Коментуючи подію намісник Києво-Печерської Лаври зазначив: “Ця вісімнадцята ніч, що зібрала нас, щоб пом’янути усіх, бо дев’ятнадцята була самою страшною. І для Церкви це є велика трагедія, оскільки вона заключається не тільки у незчисленних жертвах, але у тих страшних наслідках, що відбирають і відбиратимуть життя співгромадян.
Дійсно, ці захисники Вітчизни і людства заслуговують у Бога слави, тому що вони віддали життя за ближніх, діючи згідно совісті. Смерть цих молодих людей — це втрата майбутнього, але ми знаємо, що Господь кличе до себе душі, подібно садівнику, що збирає дозрілі квіти. Ми вклоняємось перед чорнобильцями за їхні труди, за їхню любов до Бога та людей.”