Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.04.2005. КИЇВ. Відбулись щорічні збори військового духовенства

У Актовому залі Києво-Печерської Лаври під головуванням Голови Синодального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України відбулись IV щорічні збори військового духовенства Української Православної Церкви. Представники з декількох десятків єпархій, що активно співпрацюють у даній сфері зібрались, щоб обговорити злободенні питання душпастирської опіки православних солдатів.
Виступом архієпископа Августина, присвяченого 60-літтю перемоги у Великій Вітчизняній війни та ролі Православної Церкви в роки окупації, розпочались доповіді учасників. У своєму слові головний військовий священик України також зазначив, що нині, завдяки плідній співпраці духовенства з Армією (особливо, що стосується несення пастирського служіння у миротворчих корпусах), склалися сприятливі умови для офіційного введення інституту капеланства, про що нещодавно було заявлено замісником Міністра оборони.
Член президії зборів колишній заступник командувача сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант запасу Леонід Жишко, з точки зору військовослужбовця розглянув головні аспекти співпраці з православним священством. Як представник Міністерства оборони, перебуваючи в Іраку, він мав можливість вочевидь переконатись у доцільності перебування пастирів у діючих частинах Армії. З цією думкою погоджується й понад дев’яносто відсотків особового складу. “Страх, що постійно супроводжує людину на війні, і віруючого і невіруючого заставляє задуматись над високим та вічним. Саме тому всі рано чи пізно йдуть на Сповідь та бесіду до священнослужителя”, — зазначив він.
Разом з тим була піднята проблема спільної взаємодії у контексті сучасних трансформаційних процесів — одна справа працювати з солдатами строкової служби, інша з “контрактниками”. Не менш важливим питанням постає належна підготовка фахівців, котрі б могли не тільки готувати душі військових до Вічного Життя, але й у важких умовах захистити себе і оточуючих від реальної загрози. Вкрай важливо військовому пастирю орієнтуватись у всіх видах озброєння, прийомах захисту, знати основи військової справи. Учасники дискусії погодились, що священик не може повністю замінити психолога або офіцера з гуманітарних питань, та й це не повинно входити у коло його безпосередніх зобов’язань. Та він повинен добре орієнтуватись у всіх тонкощах буття солдата.
Невирішеною до сьогодні залишається і правова база, адже законодавство надалі “відділяє” Церкву від держави.
Сергій Скляров — завкафедрою Військово-Медичної Академії (Київ) розпочав свою доповідь з парадоксального моменту сучасної фахової практики, повідомивши про нещодавню конференцію, що мала на меті навчити лікаря … любити хворого. Дійсно, сучасна комерціалізація медицини породила масу проблем про котрі раніше навіть не здогадувались, в тому числі й у воєнній медицині. Доповідач виділив багато спільних моментів у діяльності лікарів тілесних й лікарів душ людських.
Військового лікаря також слід підготувати до зустрічі з пастирем. Протягом декількох місяців при Академії священнослужителі читають лекції з християнської етики. Найбільше враження на студентів справило спілкування зі справжнім знавцем проблем медицини та біоетики протоієреєм Михайлом Суховієм — доктором медичних наук і професором. Здивуванню не було меж, у слухачів назавжди змінилось ставлення до релігії та духовенства. Доброю традицією стало вручення “Настанов” (своєрідної церковної клятви Гіппократа), що урочисто проводяться для випускників вузу у Хресто-Воздвиженському храмі Києво-Печерської Лаври на день пам’яті преподобного Агапіта-цілителя й стали доброю щорічною традицією.
Диякон Віктор Яценко зачитав доповідь про морально-етичні аспекти несення капеланського служіння у місцях збройних конфліктів, підняв маловивчений православний погляд щодо так званого питання “ведення справедливої війни”, його сутності з точки зору православного богослов’я.
Керівники єпархіальних осередків прозвітувались перед головою Синодального відділу про зроблену роботу за рік минулий, накреслили шляхи на майбутнє, поділились своїми напрацюваннями, проблемами, почерпнули передовий досвід у колег з інших регіонів.
Учасниками зборів було надіслано звернення на ім’я Міністра оборони Анатолія Гриценка, де пастирі Церкви вказали на готовність більш тіснішої співпраці з Силовими відомствами на благо Батьківщини, попросили високого державного чиновника створити належні умови для плідної взаємодії.