Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.03.2005. КИЇВ. У Києво-Печерській Лаврі відбулась презентація книги про священномученика Володимира

У день пам’яті преподобних отців Печерських в актовому залі Свято-Успенскої Києво-Печерською Лаври відбулася презентація книги «Вінок на могилу Високопреосвященнішого Митрополита Володимира». Книга присвячена священномученику Володимиру(Богоявленскому), Митрополиту Київському і Галицькому, разстріляному більшовиками у 1918 році. Українська Православна Церква з благоговінням шанує пам’ять великого святителя. Видання здійснене Київською Митрополією УПЦ за благословенням Блаженнійшого Митрополита Володимира і присвячується 90-річчю вступу святителя Володимира (Богоявленського) на Київську кафедру.
У 2005 року виповнилося 90 років від дня призначення Митрополита Володимира (Богоявленського) на Київську кафедру, що відбулось 23 листопада 1915 року. Призначенням Святішого Синоду його перевели з Санкт-Петербурга до Києва. Роки святительства на Київської кафедрі стали для архіпастиря Голгофою. Він з болем в серці спостерігав руйнування основ віри, моральності, державності, терпів тяжкі скорботи й гоніння від тих, хто зрадив істину Христову. Глибока віра, чесність, відданість волі Божій Церкві робили прихильними до особистості святителя багатьох сучасників і надавали йому авторитет безстрашного і безкомпромісного захисника Божої правди. У бурхливі революційні роки йому довелось зіштовхнутися з розкольницькими тенденціями. Оцінка Митрополитом цих антиканонічних явищ на початку ХХ-го століття, як і тепер, залишаються актуальними. Митрополит Володимир був по-звірячому вбитий революціонерами 25 січня 1918 року. Злочинці завдали йому безліч колотих і різаних ран. У стражданнях святитель молився за своїх мучителів. Тіло його було поховане в Хрестовоздвиженській церкви Києво-Печерською Лаври.
Митрополит Київський і всієї України Володимир глибоко шанує подвиг свого попередника. Зокрема, у виступі Блаженнійший Владика сказав: «За молитви наших святих та подвижників благочестя Господь буде терпеливий до нас і не залишить без благодаті, злагоди і тихого християнського життя. Сьогодні нас зібрав священномученик Володимир (Богоявленський), Митрополит Київський і Галицький, перший мученик після Жовтневої революції, якого звірськи було страчено 25 січня 1918 року. Книжка пам’яті священномученика сьогодні презентується завдяки енергійній матушці Серафимі, яка зробила ще одне добре діло для вшанування наших новомучеників і святителів. За тиждень до розстрілу Митрополит, відчуваючи наближення біди, сказав, що не боїться нічого і готовий померти за Христа і Православну віру, за те, щоб її ніхто не знищив, і щоб вона надалі розвивалась особливо там, де вона процвітала з початків. Ситуація була важкою, до деякої міри нинішнє положення Церкви на Україні нагадує ті суворі часи, але думаю, що ми слабкі люди і Господь не буде випробовувати нас надто важко і часто, дивлячись на наші гріхи, і на нашу слабкість, але буде благословляти молитвами наших святих, в тому числі священномученика Володимира.
Святитель Володимир був надто спокійною і смиренною людиною, хоча обставини вимагали іншого. Він всюди справляв свої обв’язки як раб Божий, серцем сокрушенний. Але де справи торкались принципових питань, там Митрополит робився непізнанний, там він був ревним і грізним. Священномученик Володимир надіявся на Бога і закликав усіх до Нього, повчав не боятись страждати й пожертвувати за Всевишнього своїм земним життям. Після нього у всьому Радянському Союзі потекли ріки крові. Я думаю, що ті, хто перегляне цю книжку, ближче познайомиться з життям і мученицькою кончиною святителя, і хай по його молитвах усе в нас буде гаразд».
Після Предстоятеля своїми думками відносно нового видання поділились ректор Київської духовної академії протоієрей Миколай Забуга, директор державного спеціалізованого видавництва «Мистецтво» Ніна Прибєга, книговидавці, відомі громадські та культурні діячі. Підсумував виступи керівник Прес-служби УПЦ Василій Анісімов, котрий зробив огляд діяльності святителя та ще раз нагадав роль Блаженнішого Владики у справі вшанування святителя.
Відразу ж після прибуття на Київську кафедру в 1992 року Предстоятель УПЦ благословив розпочати процес канонізації священномученика. Влітку 1992 року були знайдені мощі святителя Володимира. Предстоятель Української Православної Церкви очолив урочистості, присвячені священномученику. Чесні мощі були покладені у Ближніх печерах Києво-Печерською Лаври. Пам’ять святого святкується 7 лютого (25 січня за старим стилю), а також у День Собору новомучеників і сповідників святої Русі.