Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.03.2005. ПОЛТАВА. Єпархіальне управління зробило офіційне звернення з приводу наклепів на Церкву

“Управління Полтавської єпархії Української Православної Церкви висловлює глибоку стурбованість з приводу нової хвилі інсинуацій довкола будівництва Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ у місті Полтава”. Саме такими словами розпочинається офіційна заява православного духовенства і вірних Полтави з приводу наклепів, противників будівництва кафедрального собору. У заяві говориться: “Супротивниками будівництва розповсюджуються неймовірні чутки, зокрема — про повне знищення скверу довкола майбутнього храму, про знесення сонячного годинника та пам’ятного знаку, про спорудження біля собору гаражів на кільканадцять авто та великої автостоянки, готелю, про розташування в церковній огорожі церковного виробництва. Єпархіальне управління офіційно заявляє, що вище наведені чутки повністю не відповідають дійсності. Управління наголошує, що всі стадії проектування храму відбулися “прозоро”.
Так, ще у 2002 році відбувся Всеукраїнський відкритий конкурс на кращий проект собору. Церковна та світська преса інформувала громадськість про хід проектування та урочисті заходи біля місця зведення собору. У встановленому законом порядку були отримані всі необхідні дозволи та погодження, в тому числі екологічних служб та державного архітектурно-будівельного нагляду.
Громадськість висловлюється на користь будівництва храму по вулиці Героїв Сталінграду 1б, про що свідчать як численні листи громадян до органів влади, так і останні громадські слухання (20 березня 2005 р.) на яких противники будівництва собору виявилися у значній меншості, ніж прихильники будівництва. В той же час представники меншості погрожують пікетувати органи влади “до повної перемоги”. Управління наголошує, що проектом передбачено значні роботи з озеленення довкола, її освітлення та упорядкування. Проектом організації будівельних робіт передбачено максимальне збереження зелених насаджень під час будівництва. Із додаткових приміщень заплановане лише будинок, в якому в якому розміститься громадський туалет (якого, до речі, немає зараз у сквері), кілька службових приміщень та теплогенератора для опалення собору. Впорядкований сквер залишиться на своєму історичному місці і собор стане його окрасою.
Управління закликає прибічників УПЦ — Київського Патріархату, чий храм розташовано неподалік від місця будівництва Свято-Воскресенського собору, з розумінням поставитися до побудови кафедрального храму Полтавської єпархії УПЦ. Нагадуємо, що державним коштом для громади УПЦ-КП було відбудовано в Полтаві Успенський кафедральний собор, на той час, як більша за чисельністю конфесія — Українська Православна Церква — не має відповідного кафедрального храму. В рамках нещодавніх заяв керівництва Київського Патріархату ми сподіваємось на справді християнське ставлення з боку тих, хто належить до УПЦ-КП.
Полтавське єпархіальне управління вважає, що штучне нагнітання напруженості довкола питання будівництва нового Православного храму вигідне виключно тим, хто прагне дестабілізувати обстановку в місті й області, перешкодити духовному та матеріальному розвиткові України”.
Прес-служба Полтавської єпархії