Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.03.2005. КИЇВ. Розпочав роботу семінар з питань профілактики ВІЛ/СНІДу

У Києві за ініціативою Синодального відділу по благодійності і соціальному служінню Української Православної Церкви та громадських організацій розпочався семінар, метою котрого стала розробка стратегії роботи УПЦ у сфері профілактики ВІЛ/СНІДу в Україні.
У заході за благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира взяв участь керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, голова Синодального відділу протодиякон Сергій Косовський, духовенство та представники громадських організацій, причетних до профілактики недуги — “Міжнародного Благодійного “СНІД-Фонду Схід-Захід”, «Всеукраїнської Сітки людей, що живуть зі СНІДом”, Міністерства охорони здоров’я, UNAIDS. Серед учасників були гості з Норвегії, Росії і Білорусії.
На відкритті семінару владика Митрофан привітав усіх учасників – людей доброї волі, стурбованих фізичним та духовним здоров’ям сучасної людини. Він відзначив важливість та своєчасність піднятої проблеми, наголосивши, що при аналізі нинішнього стрімкого розповсюдження хвороби, слід детально розглянути не тільки її медичні, а в першу чергу, соціальні та морально-духовні аспекти. Протодиякон Сергій Косовський поділився з громадськістю своїм баченням перспектив майбутнього розвитку церковної опіки над віл-інфікованими, розказав про напрацювання, які вже має УПЦ.
Першого дня конференції учасники зупинились на сутності ВІЛ/СНІДу як смертельно небезпечної хвороби та сучасній епідеміологічній ситуації в Україні і світі. Відбувся огляд ресурсів і програм боротьби. Другий і третій дні — присвячені перегляду концепції і проекту стратегії по ВІЛ/СНІДу УПЦ, виробленню спільного плану дій для розповсюдження стратегії профілактики і боротьби, а також її просування, впровадження, моніторингу і оцінки громадськими та церковними організаціями у суспільстві.
ВІЛ/СНІД став однією з найстрашніших і невиліковних хвороб сучасності. Згідно офіційних даних носіями вірусу імунодефіциту в Україні є понад п’ятдесят тисяч жителів, насправді ж, у декілька разів більше.