Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.03.2005. ЧЕРНІГІВ. Передача Стрітенського собору в Прилуках віруючим УПЦ відкладається

Рішення про передачу Стрітенського храму громаді УПЦ ухвалила переважна більшість депутатів Прилуцької міської ради (27 голосів “за” і лише 12 “проти”) на черговій сесії, що відбулася 10 лютого. Проте міський голова Микола Бабій своїм розпорядженням від 14 лютого призупинив процес передачі храму віруючим, повідомив благочинний Прилуцького району о. Миколай Котеленець.
За словами благочинного, свої дії міський голова мотивує тим, що на цей храм також претендує громада УПЦ КП. Після рішення сесії про повернення Стрітенського храму його законним власникам, на ім’я п. Бабія надійшло кілька листів з вимогами не передавати храм православним УПЦ. Під стінами міської ради з аналогічними гаслами чергують пікетувальники. Триває збір підписів жителів Прилук, які вважають, що храми філаретівців переповнені, тож їм потрібні нові приміщення.
Отець Миколай Котеленець називає ці дії незаконними. Відповідно до протокольного рішення за результатами Міжвідомчої комісії з підготовки пропозицій щодо відновлення прав церков і релігійних організацій, які були порушені в результаті проведення СРСР тоталітарної політики щодо релігії (воно відбулося у жовтні 2004), Стрітенський собор у Прилуках рекомендувалося передати УПЦ. Водночас комісія пропонувала храм Різдва Богородиці, розташований поруч, передати громаді УПЦ КП. Рішення щодо останнього було прийняте на сесії обласної ради ще до початку нового року, тож храм Різдва Богородиці вже “обживають” представники УПЦ КП. А конфлікт навколо Стрітенського собору триває…
Прес-служба Чернігівського єпархіального управління УПЦ