Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Резолюція конференції

РЕЗОЛЮЦІЯ КОНФЕРЕНЦІЇ
«Православні цінності в системі освіти»

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира Синодальний відділ релігійної освіти, катехізації і місіонерства Української Православної Церкви, Мукачівська єпархія з 26-27 жовтня провели на базі Ужгородської Української Богословської Академії ім. свв. Кирила і Мефодія регіональну місіонерсько-педагогічну конференцію “Православні цінності в системі освіти” для Західного регіону України.
В конференції взяли участь 97 учасників, представники 7 єпархій. Київської Духовної Академії та Ужгородської Української Богословської Академії ім. свв. Кирила і Мефодія, Волинської та Почаївської семінарій, духовних і світських навчальних закладів.
Учасники конференції відзначають нагальну необхідність впровадження православних духовно-моральних цінностей в систему освіти. Зволікання в цьому питанні загрожує остаточною духовно-моральною деградацією суспільства, втратою духовних підвалин існування української нації.
З цією метою необхідна ефективна координація зусиль єпархіальних відділів релігійної освіти, місіонерства і катехізації, регіональних осередків Всеукраїнського Православного педагогічного товариства, всієї православної спільноти.
Найпершим, найнагальнішим завданням є розробка та впровадження навчально-виховних програм з основ православного віровчення та православної культури в загальноосвітній та вищій школі. Для цього запропонувати єпархіальним відділам релігійної освіти, катехізації і місіонерства проводити відповідні семінари, робочі зустрічі та інші заходи. Необхідно також посилити організаційну роботу по активізації діяльності регіональних осередків православних педагогів.
Конференція вважає за потрібне проводити регіональні конференції і семінари на тему впровадження православних цінностей в систему освіти регулярно, не рідше ніж 2 рази на рік, а також посилити контроль за виконанням прийнятих рішень.
Конференція рекомендує створити на базі духовних навчальних закладів консультативні центри, важливим напрямком роботи яких має бути юридичне забезпечення і розробка законодавчого обґрунтування впровадження православно-орієнтованих програм в систему освіти.
З метою впливу православних традицій на освітній процес конференція визнала за доцільне підняти клопотання перед відповідними органами про прирівнення дипломів закладів духовної освіти до дипломів світських. Вважати за доцільне також проведення роботи щодо створення на базі духовних освітніх закладів такої системи освіти, яка би дозволила отримувати диплом світського зразка .
Конференція звертається до єпархіальних відділів релігійної освіти , катехізації і місіонерства, регіональних осередків Всеукраїнського Православного Педагогічного товариства з рекомендацією використати наявний в ряді єпархій досвід підготовки православних педагогів з метою майбутньої підготовки таких педагогів на високому професійному рівні з можливістю їхнього викладання в загальноосвітній та вищій школі. Залучити до цього надзвичайно важливого завдання навчальні заклади УПЦ.
Учасники конференції виявили стурбованість згубною діяльністю організацій з планування сім’ї, зокрема впровадженням в навчально-виховний процес програм статевої просвіти, які суперечать національним культурним і традиціям і менталітету українського народу і приводять до розбещення, духовної і моральної деградації підлітків і молоді.
Конференція вважає за необхідне звертатися до владних структур з проханням посилити контроль над небажаним процесом проникнення в засоби масової інформації і заклади освіти матеріалів, які пропагують деструктивні та тоталітарні секти.
Конференція виражає сподівання на плідну співпрацю, активну діяльність православних педагогів, всіх, хто трудиться на ниві народної освіти.